Podaljšanje košarkarske klubske sezone

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je prižgal zeleno luč spremembam tekmovalnega sistema, ki večini klubov podaljšujejo sezono in jo hkrati skušajo narediti zanimivejšo.

LJUBLJANA > Že kar nekaj časa je letelo precej pripomb na nezanimiv tekmovalni sistem, ki v prvi ligi tako ali tako nagrado prinaša (skoraj) vedno istim (nastop v ABA ligi), vsi ostali pa bolj ali manj tekmujejo zato, ker je pač potrebno tekmovati. Obenem so bile ekipe v tekmovalnem pogonu večinoma slabega pol leta.

1. SKL: Sedma in osma ekipa DP (najboljši v ligi za obstanek) igrata v četrtfinalu. 9. in 10. uvrščeni ekipi igrata za obstanek z drugo in tretjo ekipo 2. SKL.

Spremembe podaljšujejo sezono in ohranjajo tekmovalno napetost do konca. V prvi ligi se najboljši ekipi lige za obstanek nagrajuje z igranjem v končnici, v drugi in deloma v tretji ligi, pa se bo tekmovalno negotovost podaljšalo do konca sezone. Vsaj v 2. SKL je bilo zadnji dve leti vse znano že do novega leta.

Lotimo se sprememb v 1. SKL, kjer bo primorsko košarko v novi sezoni zastopala Splošna plovba iz Portoroža. Liga ostaja z 12. moštvi, dejansko pa jih bo v prvem delu prvenstva kot doslej igralo deset, saj bosta Krka in Olimpija tekmovali v ABA ligi. V drugem delu se bosta obe ekipi pridružili najboljši četverici iz prvega dela v ligi za prvaka, v ligi za obstanek pa se bo pomerila slabša polovica ekip.

2. SKL: Letos 14, prihodnjo sezono 12 ekip. Druga in tretja ekipa se merita v dodatnih tekmah za napredovanje z ekipama iz 1. SKL.

Od tu dalje pa se uvajajo spremembe - končnica na izpadanje se bo razširila na osem ekip, v četrtfinale DP se bosta uvrstili tudi prvo in drugo moštvo v ligi za obstanek. Za tretjeuvrščeno ekipo lige za obstanek (deveto v prvenstvu) se bo sezona s tem končala, za četrto in peto (10. in 11. mesto v DP) pa sledijo še dodatne štiri tekme. Zadnja ekipa v ligi neposredno izpade v 2. SKL.

Druga SKL bo štela 14 moštev, ki se bodo kot doslej pomerili po dvokrožnem sistemu, od sezone 2014/2015 pa bo v njej 12 ekip; lahko se zgodi, da že v prihodnji sezoni, če katera od ekip ne dobi licence. Prvak lige bo neposredno napredoval v 1. SKL, druga in tretja ekipa pa se bo v dodatnih štirih tekmah z 10. in 11. ekipo 1. SKL pomerila za dve mesti v prvi ligi.

3. SKL: Uvajajo se tri skupine. Igra se liga šestih za napredovanje. Napreduje le skupni prvak lige. Druga in tretja ekipa se meri za napredovanje z deveto in deseto ekipo 2. SKL.

Isti sistem bo veljal tudi ob skrčenju lige. Prav tako se bo zaostril boj za obstanek - neposredno izpadejo kar tri najslabše ekipe, 10. in 11. pa se bosta za obstanek pomerili z drugo in tretjeuvrščeno ekipo v tretji ligi, kjer se obeta velika sprememba.

Tretja liga bo po novem namesto v dve razdeljena v tri skupine - zahod, center, vzhod, v 2. SKL pa se uvrsti le skupni prvak lige. Novost je združevanje tekmecev iz vse Slovenije v drugem delu, po dve ekipi iz vsake skupine se bodo spopadle za napredovanje. Slabše uvrščeni bodo prav tako igrali v dveh skupinah od 7. do 12. in od 13. do 18. mesta ter skupina od 19. do 24 mesta. Izpadle bodo štiri ekipe. ROK MAVER


Najbolj brano