Nova zgodba z novimi junaki

Kakšna bo podoba slovenske košarkarske reprezentance v prihodnjih dveh letih? To je vprašanje, potem ko se je pomirila evforija z eurobasketa 2013.

Kdo bo po Božidarju Maljkoviću (desno) vodil Zorana Dragića (levo) in reprezentančne soigralce? Foto: Leo Caharija
Kdo bo po Božidarju Maljkoviću (desno) vodil Zorana Dragića (levo) in reprezentančne soigralce? Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA > Slovenija si je s petim mestom na domačem evropskem prvenstvu (EP) zagotovila udeležbo na svetovnem prvenstvu prihodnje leto v Španiji in se obenem izognila mučnim kvalifikacijam za naslednje EP, ki ga bo čez dve leti gostila Ukrajina. To bo v kontekstu olimpijskih iger leta 2016 v Riu de Janeiru morda še pomembnejše. Za slovensko reprezentanco je bilo domače EP takšna ali drugačna prelomnica, kako se bo odrazila na reprezentančno selekcijo pa bomo videli v prihodnjih mesecih. Korenitega pomlajevanja si ne moremo privoščiti. Ob tem, da bi bilo kontraproduktivno, v zaledju niti nimamo igralcev, ki bi takoj nadomestili dosedanje nosilce igre.

Z Mednarodne košarkarske zveze so sporočili, da bodo šele februarja prihodnje leto odločali, katere štiri države bodo dobile posebno povabilo za nastop na svetovnem prvenstvu 2014, ki ga bo gostila Španija. Evropi naj bi pripadli dve vabili. Med favorite sodita Turčija in Italija, na prvenstvo si želijo tudi Nemci, pa seveda Rusi in Grki. Ob omenjenih med favorite za posebno povabilo sodita tudi Brazilija in Kitajska.

Kdo bo selektor?

Najprej bo treba razrešiti imenovanje selektorja. 61-letnemu Božidarju Maljkoviću je sicer izrekel podporo nominalno prvi slovenski igralec in programirani vodja reprezentance za daljši rok Goran Dragić, kar ni nezanemarljivo. Realno pa za nadaljevanje Maljkovićevega projekta na klopi slovenske reprezentance skoraj ni možnosti. Kdo bo njegov naslednik, še ni prav jasno. SP v Španiji utegne biti za Slovenijo prehodnega značaja, oziroma namenjeno oblikovanju jedra ekipe za EP v Ukrajini.

Tudi zato bo treba skrbno izbrati selektorja za daljše obdobje dveh oziroma treh let. Kandidatov z ustreznimi referencami v slovenskem prostoru sicer ni veliko. Prva misel leti na Jureta Zdovca in Aleša Pipana, ki sta že vodila reprezentanco, tako kot Maljkovićev vrstnik Zmago Sagadin. Vrnitve na selektorske položaje, pa čeprav Slovenija s Srečkom Katancem v nogometu ponuja tudi nasprotni primer, niso prav običajne, niti uspešne. To je nazorno pokazal Željko Obradović, ki je z reprezentanco Srbije in Črne gore pogorel na domačem EP leta 2005. Morda bi utegnil na klop sesti kdo, ki članske reprezentance še ni vodil, denimo Tomo Mahorič ali Zoran Martić. Tuja rešitev se zdi v tem trenutku manj verjetna.

Sedmerica junakov

Selektor bo seveda nato krojil igralski mozaik. Jedro tako ali drugače prenovljene reprezentance bodo v naslednjem obdobju tvorili, Goran Dragić (27 let), Zoran Dragić (24), Jaka Blažič (23), Edo Murić (22) pa oba centra Mirza Begić (28) in Gašper Vidmar (26) in bržkone tudi klasični strelec Domen Lorbek (28). Preostalih pet mest se zdi bolj ali manj odprtih: Jaka Lakovič (35) in Boštjan Nachbar (33) še nista potrdila upokojitve, a se zdi, da je to le še vprašanje časa. Jure Balažič (33), ki je bil novinec na EP, po letih prav tako sodi med starejše košarkarje. V to kategorijo sodi tudi Nebojša Joksimović (32), ki je imel na domačem EP specialne zadolžitve. Uroš Slokar (30) je na EP zbiral le drobtinice.

Kdo bi lahko vskočil na naslednjem EP? Vsi si seveda želijo vrnitve Erazma Lorbka (29), ki pa ga spet čaka naporna klubska sezona in je bil vprašljiv že za EP v Litvi (2011). Za Bena Udriha (31) je reprezentančna zgodba bolj ali manj zaključena. Širokega nabora kakovosti pa v zaledju ni. Reprezentančni dres na svetovnem prvenstvu bo skoraj gotovo nosil branilec-organizator Klemen Prepelič (21), morda pa tudi njegov vrstnik krilni center Gezim Morina. Po potrebi bi lahko vskočil visoki branilec oziroma krilo Luka Lapornik (25), ki je bil na reprezentančnih pripravah že pred EP leta 2011 in krilni center Jaka Brodnik (21), ki pa se mora najprej dokazati pri Olimpiji. V dresu zmajev se bo poskušal približati izbrani vrsti tudi rekonvalescent Dino Murić (23), morda tudi Idrijčan Luka Rupnik (20). V naslednjih letih pa bo pod drobnogledom Postojnčan Matic Rebec (18).

ALEŠ SORTA


Najbolj brano