Nočejo napredovati na silo

Po končani tretjeligaški sezoni je ajdovski košarkarski klub sicer rezultatsko ostal približno na istem kot lani, a pod vrhom lige gradi na trdnih domačih temeljih.

Lani sta bila nosilca igre izkušena Boštjan Grošelj (št. 12) in Tomaž Strle (11). Ta čas še ni jasno, ali bosta ostala v Ajdovščini. Foto: Leo Caharija
Lani sta bila nosilca igre izkušena Boštjan Grošelj (št. 12) in Tomaž Strle (11). Ta čas še ni jasno, ali bosta ostala v Ajdovščini. Foto: Leo Caharija

AJDOVŠČINA > Košarkarski klub Marc Ajdovščina je minulo tretjeligaško sezono pod vodstvom novega trenerja Sama Miške zaključil približno tam, kjer se je iztekla prejšnja. Po lanskem tretjem je v zelo izenačenem boju za vrh zdrsnil na četrto mesto, a z večjim deležem mladih, doma vzgojenih košarkarjev kot prej in brez zvenečih okrepitev.

Boštjan Jerončič: “Razvoj mladih selekcij je naša prioriteta. Doma vzgojene mladeniče bomo vsako leto postopno uveljavljali v članski ekipi.”

Zato je član upravnega odbora Boštjan Jerončič s sezono zadovoljen: “Razvoj mladih selekcij je naša prioriteta. Na tem temelji vse ostalo. Doma vzgojene mladeniče bomo vsako leto postopno uveljavljali v članski ekipi. Zato se te dni pogovarjamo s kandidati, ki bi okrepili trenerski štab. Seveda pa iščemo skupni jezik tudi s starejšimi košarkarji, ki so se za moštvo borili letos. Odločitve še niso padle, a je časa zanje še dovolj.”

Ajdovci so sicer v prvem julijskem tednu z organizacijo košarkarskega kampa za otroke do 14. leta starosti že simbolično vstopili v novo sezono. Po tem, ko so pred leti, v bogatejših časih, že imeli grenke izkušnje s kratkotrajnim napredovanjem v 1. B ligo brez dovolj močnega domačega igralskega zaledja, so se tokrat odločili za potrpežljivo gradnjo domačih temeljev - v igralskem, strokovnem in organizatorskem (prostovoljci) pogledu. Igralske okrepitve od drugod bodo prišle na dnevni red le, če bo osip med izkušenimi igralci prevelik.

Po štirih sezonah delovanja klubske košarkarske šole je z aktivnostmi za vse starostne skupine pokrita celotna Vipavska dolina. Redno vadi več kot 200 otrok - štirikrat več kot na začetku. V državnih tekmovanjih nastopa osem selekcij.

Rezultati sistematičnega širokega selekcioniranja so (v tekmovalnem smislu) ta čas najbolj vidni pri pionirjih (U-12 peto mesto v DP, U-14 spet v prvi ligi), manj pri kadetih, v naslednjih letih pa bo pokrita tudi vrzel v mladinski kategoriji, ki je posledica premalo kakovostnega dela z mladimi v prejšnjem desetletju. V Ajdovščini ob nadaljnjem delu preizkušenih trenerjev, kot sta Jan Zavrtanik in Gregor Zagorc, ne dvomijo, da se bo to zgodilo.

Ko bo kakovost segla tudi v vrh piramide mlajših selekcij, bo najboljši trenutek za napredovanje v višjo ligo. Ajdovska gospodarska realnost je namreč igranje s pretežno domačimi fanti tudi v članski konkurenci. Ta čas to pomeni stabilno igranje v tretji ligi. Ob prihodu nadarjene mladinske generacije pa je mogoče stvarno načrtovati korak naprej.

Vodja mlajših selekcij Jan Zavrtanik poudarja, da gre razvoj v pravo smer: “Napredek je izjemen. Delo pa je tako obsežno, da nam bodo prav prišle pričakovane strokovne okrepitve, če želimo postati konkurenčni najboljšim v Sloveniji.”

IGOR MUŠIČ


Najbolj brano