Nejc Buda je potopil Slovan

Po visokem porazu pred dvema tednoma v Ljubljani so tokrat Portorožani prikazali drugačen obraz in se maščevali Slovanu ter s tem prekinili negativen niz rezultatov. Prvo ime v domačem taboru je bil Nejc Buda. Portorož : Slovan 69:59.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LUCIJA > Končnih deset točk razlike še zdaleč ne razkrije prave kalvarije, ki so jo morali varovanci Konstantina Subotića pretrpeti na poti do prve zmage po petih zaporednih porazih, saj so si najvišjo prednost priigrali ravno v izdihljajih srečanja.

Dvorana Lucija, gledalcev 150, sodniki: Majkič (Hrastnik), Česen (Kranj), Kolar (Ljubljana); četrtine – 14:16, 18:13, 12:13, 25:17. Portorož: Tratnik 18 (2:2), Zagorc 2, Bahor, Špan 6 (6:6), Petrovčič, Zolotić 1 (2:1), Čigoja 2 (4:2), Buda 24 (10:8), Hodžić 2 (2:0), Ožbolt 10 (4:4), Markič 4. Trener: Konstantin Subotić. Slovan: Močnik 7 (6:5), Stražar 4 (4:2), Kovačević 2, Bratož 15 (6:4), Grum 4, Dolenšek, Lazić 2, Petrović 14 (2:1), Modrić, Soldo 7 (2:1), Đekanović, Kokol 4 (4:4). Trener: Simon Petrov. Prosti meti: Port. 30:23, Slov. 24:17; trojke: Port. 20:4 (Tratnik 2, Ožbolt 2), Slov. 14:4 (Petrović 3, Bratož 1). Os. napake: Port. 25, Slov. 28; skoki: Port. 47, Slov. 38.

Že sam uvod v sobotni dvoboj je potrdil, da je desetdnevni premor koristil domačinom, ki so iz glav odgnali črne misli in odločno krenili v ligo za obstanek. Če so na zadnjih tekmah nasprotnikom dovolili, da si naberejo odločilno prednost že do odhoda na glavni odmor, pa so tokrat z agresivno obrambo držali korak s Slovanovci in prvi polčas kljub ne ravno blesteči igri v napadu zaključili s tremi točkami prednosti.

Uspešno so zaustavili hitro tranzicijo gostov, ki so bili tokrat dokaj nenatančni pri metih iz razdalje. Z nekaj domiselnimi akcijami sta se izkazala le branilca Vjeko Petrović in Domen Bratož, medtem ko je izkušeni Stipe Modrić že v prvem polčasu izgubil živce in po zaslugi dveh tehničnih napak predčasno zaključil tekmo.

“Prikazali smo bistveno bolj energično predstavo kot v zadnjih tekmah. O tem priča tudi število skokov pod obema obročema. Zavedamo se, da je vsakršen spodrsljaj v domači dvorani v boju za obstanek prepovedan in to smo tokrat dokazali tudi na parketu,” je potrdil Subotić, ki ga je tokrat najbolj navdušil dominantni center Nejc Buda. Slednji je ob ponovno bledemu Iliji Zolotiću prevzel vlogo prvega centra in uspešno polnil koš nekdanjih delodajalcev tako iz igre kot s črte prostih metov. Šest minut pred koncem dvoboja je zadel za domače vodstvo s 55:48, 51 sekund pred zadnjim piskom sirene pa z zabijanjem potrdil domačo zmago.

Oba slovenska predstavnika sta bila v minulem krogu jadranske košarkarske lige uspešna. Union Olimpija je premagala Mega Vizuro s 85:80. K temu sta s koši prispevala tudi Primorca Luka Rupnik (5) in Jaka Brodnik (2). Krka je s 83:57 ponižala Radnički, zadela pa sta tudi Matej Rojc (5) in Tomaž Bolčina (4).

“Buda je odlično izkoristil svojo minutažo. Prispeval je pomemben delež tudi v skoku pod obema obročema,” je dodal domači trener in pristavil nekaj pikrih na račun organizatorjev igre Jana Špana in Jake Zagorca, ki sta daleč od prave forme: “Privoščila sta si kar nekaj napak in neizdelanih metov. Ritem tekem je izredno gost, zato bomo v naslednjih tekmah potrebovali čim več razpoloženih košarkarjev.” Na srečo je še eno učinkovito predstavo prikazal Igor Tratnik, ki je tudi v odločilnih minutah prispeval nekaj pomembnih točk: “Po neugodni seriji porazov je bilo lepo slaviti zmago pred domačimi navijači, ki so bili tokrat naš šesti igralec in nam pomagali do novih dveh točk. Igralci smo stopili skupaj in izpolnili vsa navodila našega trenerja.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano