Nazdravili so z Zlatorogom

Odlična igra v napadu in zbranost v končnici srečanja sta košarkarjem Portoroža zagotovila zmagovit začetek prve sezone v 1. SKL. V Luciji so v soboto zvečer klonili favorizirani Laščani. Portorož : Zlatorog 91:84.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LUCIJA > Številne težave s poškodbami in neuigranost prenovljene ekipe so trenerju Portoroža Konstantinu Subotiću povzročale precejšnje skrbi pred uvodno tekmo sezone proti Zlatorogu. Izmed košarkarjev iz minule sezone je mesto v začetni peterki našel le izkušeni branilec Sašo Ožbolt, ob njem pa so uvodne minute odigrali še organizator igre Jan Špan, krilo Dejan Čigoja in centrska naveza Igor Tratnik-Ilija Zolotić. Gostitelje je do prvega vodstva z 8:7 v peti minuti popeljal Špan, uvodna četrtina pa se je končala z vodstvom gostov za tri točke (17:20).

Športna dvorana, gledalcev 450, sodniki: Lovšin, U. Kolar (oba Lj.), Česen (Kranj); četrtine - 17:20, 24:14, 22:23, 28:27. Portorož: Hodžić 7 (1:0), Tratnik 24 (5:3), Zagorc 12 (6:2), Ožbolt 11 (10:9), Borse, Bahor, Špan 20 (8:7), Cvetičanin, Petrovčič 4, Zolotić 8 (2:2), Čigoja 2, Buda 3 (2:1). Trener: Konstantin Subotić. Zlatorog Laško: Jurak 19 (8:6), Ferme 7 (7:7), Sirnik 7 (2:1), Erkić 2, Jovanović 16 (1:1), Dimec 11 (7:5), Lapornik 11, Milošević 11 (4:3). Trener: Predrag Jačimović. Pr. meti: Port. 34:24, Zlat. 29:23; os. napake: Port. 28, Zlat. 30; trojke: Port. 19:7 (Tratnik 3, Zagirc 2, Hodžič, ŠPan po 1), Zlat. 27:11; skoki: Port. 35, Zlat. 32.

Drugih deset minut je z dvema uspešnim metoma za tri odprl Jaka Zagorc, po polaganju Zolotića v 15. minuti pa je prednost domačih narasla na +11 (33:22). Gostje se pod vodstvom dirigenta Bojana Jovanovića kljub zaostanku ob glavnem odmoru niso predajali ter so s trojkama Mihe Lapornika in nekdanjega reprezentanta Gorana Juraka hitro uspeli izenačiti na 43:43. Sledila je nova mini serija domačinov, ki so v zadnjih deset minut vstopili s šestimi točkami prednosti (63:57). “Gostje so se nam večkrat približali, vendar smo vedno uspešno odgovorili in držali prednost. Pokazali smo več energije, kar je bilo vidno predvsem ob koncu srečanja,” je vzpone in padce svojega moštva pokomentiral Subotić. Tudi v zadnjih desetih minutah sta obe moštvi nadaljevali s presenetljivo učinkovito igro v napadu, trojka Matica Sirnika šest minut pred koncem srečanja pa je goste približala na 70:68. Po nekaj črnih portoroških minutah je odgovornost prevzel Tratnik, v dobrih dveh minutah je zadel tri trojke, eno je dodal še Špan in gostje so morali izobesiti belo zastavo. “Sami smo si krivi za ta poraz. S takšno igro se ne moremo nadejati uspešni sezoni. Igrali smo preveč divje in metali iz neizdelanih položajev. Predvsem na branilskih položajih imamo premajhen izbor igralcev, saj sta bila v napadu nevarna le Jovanović in Lapornik. Domačini so bili bolj potrpežljivi, pomembno vlogo pa sta imela izkušena Ožbolt in Zolotić,” je po koncu dvoboja povedal trener pivovarjev Predrag Jačimović.

Domači trener Subotić se nadeja, da bodo navijači tudi na naslednjih tekmah napolnili tribune lucijske dvorane: “Čeprav je bilo v naši igri nekaj napak, smo lahko s prvo tekmo zelo zadovoljni. V domači dvorani moramo igrati borbeno, hitro in atraktivno ter na ta način na tribune privabiti navijače, ki so nam že tokrat bili v veliko pomoč.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano