Naši so tam, kjer si zaslužijo

Selektor članske košarkarske izbrane vrste Božidar Maljković si je ogledal zaključek EP do 20 let, na katerem je Slovenija zasedla sedmo mesto. V ekskluzivnem pogovoru za PN je ocenil igro mladih košarkarjev in povedal, da jih za uspešno igranje v elitni konkurenci čaka še veliko trdega dela.

Selektor članske košarkarske reprezentance Božidar Maljković Foto: Ints Kalnins
Selektor članske košarkarske reprezentance Božidar Maljković Foto: Ints Kalnins

>V kolikšni meri ste uspeli spremljati nastope slovenske reprezentance?

“Lahko rečem, da sem moštvo spremljal od začetka priprav. Bil sem na uvodnem delu na Rogli, nato sem si ogledal prve pripravljalne tekme v Srbiji. Zadnje tri dni prvenstva sem si njihove nastope ogledal v živo, govoril pa sem tudi z nekaterimi igralci in selektorjem. Lahko rečem, da sem bil zelo aktiven.”

>So bili Sagadinovi izbranci sposobni doseči boljši rezultat?

“Slovenija je zasedla mesto, ki ga je zaslužila, saj je izgubila najpomembnejšo tekmo. Mislim, da reprezentanca ni mogla dobiti boljšega trenerja, kot je Zmago Sagadin. Matej Rojc, Marko Pajić, Miha Lapornik in Gezim Morina so v reprezentanci zelo napredovali, odigrali so precej bolje kot med sezono v klubskem dresu. Reprezentanca je resno delala, a v slovenski javnosti se vedno pojavlja določen problem. Na vsako prvenstvo gremo z mislijo na prvo mesto, a pri tem pozabljamo, da v preteklosti nismo dosegali briljantnih rezultatov. Kosamo se z velikim državami, ki vlagajo v mlade kategorije ogromno denarja. Če analiziram vse dejavnike, potem lahko rečem, da nad doseženim nisem razočaran.”

>Francozi so v četrtfinalu prišli do izjemno prepričljivega uspeha. Kje je bil ključ do njihove zmage?

“To je bil prav gotovo izjemni Leo Westermann, ki je pred tedni podpisal za beograjski Partizan. Fant zasluži na sezono približno 200.000 evrov, kar je toliko, kot vsi naši reprezentanti skupaj. Gre za bodočega zvezdnika evropske košarke, ki je v drugem polčasu vzel žogo v svoje roke in preobrnil rezultat v francosko korist. Imeli smo nesrečo, ker smo v četrtfinalu naleteli ravno na neugodne Francoze.”

>Vse reprezentance so se na prvenstvu soočale z velikimi oscilacijami v svojih nastopih.

“Glavni vzrok za to je, da ni dovolj časa za kakovostne priprave. Starejši košarkarji in trenerji lahko povemo, da smo se pripravljali na prvenstva tudi tri mesece, sedaj pa temu ni tako. Povsem normalno je, da moštvo odigra deset minut v izjemnem tempu, nato pa pride do velikega padca.”

>Kako bi ocenili nastope dveh glavnih branilcev, Luke Rupnika in Klemena Prepeliča?

“Kot sem dejal že pred časom, ima Rupnik premalo 'mišic' za vrhunsko člansko košarko. Za njim je relativno slaba sezona v klubu. Pozorno sem spremljal njegove nastope v minuli sezoni, bil sem v stikih s številnimi strokovnjaki. Če njega to ne skrbi, potem nimam kaj dodati. Na drugi strani je imel Prepelič odlično sezono v Heliosu. Trener Sagadin mu je dal tudi v klubskem dresu veliko vlogo v moštvu in ni zaviral njegovega ofenzivnega talenta. Napredovati mora v obrambnih nalogah in še nekaterih elementih, kar pa mu bom razkril v pogovoru na štiri oči.”

>Ste kot novi trener zagrebške Cedevite morda zainteresirani zanj?

“V moštvu imamo trenutne le tri košarkarje s pogodbo. Menim, da Prepelič še ni popolnoma zrel za špansko ligo ali druge najboljše lige v Evropi. V mojem klubu bi bil dobrodošel, a mu Cedevita ne more ponuditi dovolj denarja.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano