Najprej na splavu, potem v dvorani

Dvodnevni košarkarski pokal Adecco se bo nocoj končal s tekmo med Slovenijo in Italijo. Za uvod pa se bodo popoldne na tekmi na morju pomerili nekateri znani igralci iz košarkarske zgodovine.

Slovenska reprezentanca je tudi na dan tekem dopoldne vadila Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenska reprezentanca je tudi na dan tekem dopoldne vadila Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Kako sta se sinoči razšli košarkarski moštvi Slovenije in Črne gore zagotovo že veste (časnik so tiskali v času tekme), nocoj pa se pred polno Bonifiko obeta še tekma med Slovenijo in Italijo, ki smo jo po pogrešali že od leta 2007, ko je Italija še igrala na evropskem prvenstvu. Zatem je kar štiri leta ni bilo na velikih tekmovanjih. Tako na EP 2011 kot na eurobasket 2013 so se azzurri morali prebiti iz kvalifikacij, čeprav so še leta 2003 na EP osvojili bronasto odličje.

Slovenija in Italija sta se v Bonifiki zadnjič pomerili leta 2002 v kvalifikacijah. Naši so slavili s 84:78 (Tušek 13, Jurković 17, McDonald 10, Nachbar 14, Lakovič 12, Smodiš 17 ...)

Sprva je kazalo, da bodo naši zahodni sosedje na zanje zelo privlačnem EP igrali zelo vidno vlogo. Le streljaj od meje je veliko število navijačev že zagotovljeno, saj so skoraj vse italijanske tekme v Kopru razprodane. Toda pri sestavi ekipe se je zalomilo. Tik pred zborom je udeležbo zaradi težav z ahilovo tetivo odpovedal ključni mož Siene Daniel Hackett, Danilo Gallinari je med pripravami staknil pljučnico in so ga odpeljali na zdravljenje v Rim, a mu je bolezen vzela toliko moči, da je moral odpovedati nastop. Da bi bila mera polna, si je na tekmi s Poljsko gleženj zvil Luigi Datome. Prvi, ki je odpovedal udeležbo je bil član Denverja Danilo Gallinari, ki si je pred koncem sezone poškodoval koleno. A vsaj Datome je vrnil nasmešek na ustnice italijanske košarkarske javnosti, ki je bila po odpovedih in boleznih že precej pesimistično razpoložena. Selektor Simone Pianigiani se je tako lahko vsaj malo oddahnil. “Vrnitev v Italijo in dobre novice v gležnju, zdaj pa na ogled kakovostnega Harry Potterja,” je Datome zapisal na twiterju. Seveda ga v Kopru še ni na igrišču. Tako je od najavljenega udarnega tria azzurrov ostal le (ostro) strelec Marco Belinelli. Marsikdo meni, da trenutno v osiromašeni italijanski ekipi preveč izstopa, da bi ta lahko pridobila ustrezno homogenost, ki bi jo lahko reševala brez prispevka zvezdnikov, in da je včasih prevelik egoist. To bo potrdilo ali ovrglo EP. Vsaj proti Črni gori se je izkazal za pravega vodjo.

V četrtkovi tekmi za zaprtimi vrati je Italija premagal Črno goro z 89:73 (Belinelli 21, Aradori 14; A. Popović 16, Rice 13. Ob polčasu so azzuri vodili za 10 točk, a so Črnogorci sredi tretje četrtine uspeli prednost znižati le na štiri točke, nato pa po dveh tehničnih napakah povsem izgubili niti igre in odšli na odmor pred zadnjo četrtino s kar 20 točkami razlike.

Pred tekmo bo popoldne ob 17.30 na morju na splavu Adriainga prva košarkarska tekma na vodi, 300 metrov od promenade. Pomerile se bodo ekipe nekdanjih vrhunskih zvezdnikov Hrvaške, Italije in Slovenije. Če omenimo le nekatere: za Italijo Claudio Codebella, Marco Tirel, Flavio Carera in trener Alberto Bucci; za Hrvaško Dino Radja, Žan Tabak, Aramis Naglić, Arijan Komazec; za Slovenijo: Rašo Nesterović, Slavko Duščak, Jaka Daneu, Goran Jagodnik, Roman Horvat, Rado Trifunović, Matjaž Smodiš, Marko Milić, Darko Mirt in Slavko Kotnik, trenerja bosta Ivo Daneu in Peter Vilfan. Na splavu bodo potekale tri tekme (Hrvaška : Italija, Slovenija : Hrvaška, Slovenija : Italija), vsaka pa bo dolga 2x10 minut.

ROK MAVER


Najbolj brano