Nadaljevati po začrtani poti

Včerajšnja seja izvršnega odbora Košarkarske zveze Slovenije je prinesla pričakovan epilog. Vodilni možje slovenske košarke so za novega selektorja članske reprezentance potrdili Jureta Zdovca.

Jure Zdovc (v sredini) je sprejel povabilo veljakov KZS, Romana Volčiča (levo) in Mateja Avanza, v slovensko reprezentanco Foto: Simon Maljevac
Jure Zdovc (v sredini) je sprejel povabilo veljakov KZS, Romana Volčiča (levo) in Mateja Avanza, v slovensko reprezentanco Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Novica, ki je že v torek zaokrožila v slovenskih medijih, je včeraj dobila tudi uradno potrditev.

Imenovanje ni presenečenje

Imenovanje Jureta Zdovca za naslednika Božidarja Maljkovića, kateremu je pogodba potekla po koncu septembrskega evropskega prvenstva, ni nobeno presenečenje, saj je bil 47-letni strateg iz Slovenskih Konjic prvi favorit za selektorski stolček. Povratnik na mesto vodje stroke slovenske reprezentance je včeraj iz Turčije, kjer opravlja vlogo prvega trenerja prvoligaša Gaziantepa, priletel v Slovenijo in se na kratko pogovoril z odborniki, nato pa je številnim predstavnikom sedme sile svoja razmišljanja predstavil na tiskovni konferenci.

Jure Zdovc: “Prejšnji selektor je pomladil reprezentanco in sam bom nadaljeval njegovo vizijo.”

“Šele po prihodu v Slovenijo sem se zavedel, v kaj sem se spustil. Prisotnih je kar nekaj emocij, obenem pa sem počaščen in vesel, da sem dobil priložnost. Reprezentanca je v zadnjih letih naredila velik korak naprej na vseh ravneh, zato so pričakovanja tudi za naprej razumljivo velika. Prejšnji selektor je pomladil reprezentanco in sam bom nadaljeval njegovo vizijo. Nekaj košarkarjev se je poslovilo, vendar verjamem, da so mladi sposobni nadaljevati po začrtani poti. O imenih kandidatov in sodelavcev v strokovnem štabu zaenkrat še ne bi govoril. Glede na kakovost košarkarjev menim, da bom imel sladke skrbi,” je pojasnil Zdovc, ki bo Slovenijo vodil na letošnjem svetovnem prvenstvu v Španiji in na evropskem prvenstvu leta 2015 v Ukrajini, morebiti pa tudi v kvalifikacijah za OI ali na OI v Riu de Janeiru, če se bo Slovenija tja uvrstila.

“Jure je bil naš prvi izbor. Vsi se dobro spomnimo evropskega prvenstva na Poljskem, in uspeha, ki ga je dosegla naša izbrana vrsta. Poleg nespornega strokovnega znanja je pomembna njegova borbenost, agresivnost ter ambicioznost. Še naprej se želimo uvrščati med najboljših osem v Evropi ter redno nastopati na svetovnih prvenstvih. Menim, da z Juretom na selektorskem mestu to lahko dosežemo. Podpisali smo dvoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja za eno leto,” je dodal predsednik KZS Roman Volčič, direktor reprezentance Matej Avanzo pa je potrdil, da bo slovenska reprezentanca poleti zaigrala na pripravljalnih turnirjih v Litvi in na domačih tleh.

Pot Jureta Zdovca

Po izjemno uspešni igralski karieri, v kateri je kot član jugoslovanske reprezentance osvojil olimpijsko srebro v Seulu, naslov svetovnega prvaka v Argentini in dva naslova evropskega prvaka ter naslov evropskih prvakov v dresu francoskega Limogesa, je Jure Zdovc svojo trenersko pot začel kot pomočnik v novomeški Krki v sezoni 2003/04. Nato je kot samostojni trener sedel na klopi Splita, Slovana, Iraklisa, sarajevske Bosne, Uniona Olimpije in ruskega Spartaka iz Sankt Petersburga, trenutno pa je trener turškega Gaziantepa. Kot selektor je slovensko reprezentanco na evropskem prvenstvu na Poljskem leta 2009 popeljal do četrtega mesta, kar je še vedno njena najboljša uvrstitev.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano