Na vrsti so le še podrobnosti

Reprezentančni avtobus je slovenske košarkarje včeraj izpred sedeža KZS popeljal proti Kranjski Gori, kjer bodo na vrsti še zadnji treningi pred evropskim prvenstvom.

Trojica, od katere se veliko pričakuje (od leve): brata Zoran in Goran Dragić ter Boštjan Nachbar (desno) Foto: Simon Maljevac
Trojica, od katere se veliko pričakuje (od leve): brata Zoran in Goran Dragić ter Boštjan Nachbar (desno) Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Odlične predstave v Kopru so dober znak pred pričetkom Eurobasketa. S takšno popotnico je reprezentanca včeraj v Ljubljani opravila javno predstavitev pred odhodom na sklepne priprave v Kranjsko goro.

Slovenska reprezentanca bo imela generalko pred Eurobasketom v soboto ob 20.45 v Stožicah, kjer bo tekmec Francija, v ponedeljek ob 19. uri pa bo v ljubljanski mestni hiši otvoritev razstave Bili smo svetovni prvaki. Predstavljena bo pot jugoslovanske košarke od začetkov do zlatega odličja na SP 1970 v Ljubljani. Razstavo bosta odprla ljubljanski župan Zoran Janković in dolgoletni predsednik strokovnega sveta KZJ Boris Kristančič. Ob tej priložnosti bodo premierno predvajali tudi dokumentarni film Bili smo svetovni prvaki.

“Igramo dobro, a je še kar nekaj nihanj. Preostali rezultati pripravljalnih tekem so dokaz, da lahko vsaka reprezentanca premaga vsako. Na nas je, da na zadnjih treningih damo vse od sebe,” je na reprezentančnem zboru v Ljubljani povedal center Gašper Vidmar in obenem priznal, da je po podaljšanju pogodbe s turškim Fenerbahčejem lažje zadihal.

Selektor Božidar Maljković je že v Kopru obelodanil končni seznam 12 košarkarjev, ki bodo na Eurobasketu nosili slovenski dres, sedaj pa vsi reprezentanti pripravljeni pričakujejo zadnje treninge in sobotno tekmo s Francijo.

“Že pred dvobojem z Italijo smo se dogovorili, da bomo zaigrali maksimalno, tako kot da gre za prvenstveno tekmo. Podobno zavzetost pričakujem tudi proti Franciji, ki sodi med favorite za medaljo. Še naprej moramo biti ekipa in dihati kot eden. Vsi se zavedamo, da pripravljalne tekme ne pomenijo veliko,” je opozoril Koprčan Nebojša Joksimović in dodal, da je bil poleg številnih zmag dobrodošel tudi visok poraz proti Srbiji: “Ni bilo realno pričakovati samih zmag. Tisti poraz je prišel pravočasno, saj iz poraza včasih lahko izvlečemo bistveno več kot iz niza zmag. V primerjavi z ostalimi tekmeci smo odigrali največ dvobojev, kar je popestrilo priprave. V zadnjem tednu moramo izpiliti še poslednje podrobnosti.”

Slovenci so imeli na pripravah nekaj težav v napadu, a so proti Rusiji, Črni Gori in Italiji potrdili, da vendarle premorejo obilo ofenzivnega potenciala. Prvi organizator Goran Dragić meni, da bo hitra igra glavni adut slovenske reprezentance: “Tudi ostali fantje so izrazili željo, da bi igrali hitreje kot na prejšnjem evropskem prvenstvu in to nam zaenkrat uspeva. Igramo atraktivno, vendar ne brezglavo, saj se zavedamo, da je treba občasno stopiti na žogo. Vsi se počutimo dobro v tem sistemu, kjer ima vsak košarkar svojo vlogo jasno začrtano.”

Po tekmi s Francijo se bo reprezentanca preselila v bazo za Eurobasket v Zreče.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano