Maljković brez presenečenj

Selektor košarkarske reprezentance Božidar Maljković je na včerajšnji tiskovni konferenci v Celju razkril seznam 34 košarkarjev, ki kandidirajo za nastop na EuroBasketu 2013.

Včeraj je selektor Božidar Maljković (desno) v družbi predsednika KZS Romana Volčiča predstavil prvi širši seznam reprezentantov Foto: Simon Maljevac
Včeraj je selektor Božidar Maljković (desno) v družbi predsednika KZS Romana Volčiča predstavil prvi širši seznam reprezentantov Foto: Simon Maljevac

CELJE>Maljkovićev seznam ni ponudil večjih presenečenj, še najbolj presenetljivo se je na spisku znašel Matjaž Smodiš, medtem ko je drugi veteran Primož Brezec prejšnji mesec za Primorske novice napovedal vrnitev na seznam. “O njunem morebitnem nastopu bom lahko več povedal po skupnem sestanku,” je njuno uvrstitev na seznam pokomentiral Maljković in dodal, da sta udeležbo potrdila tudi slovenska predstavnika v ligi NBA Beno Udrih in Goran Dragić.

Zmagovalci zaključnega turnirja Pokala Spar so postali košarkarji Union Olimpije, ki so v finalni tekmi s 73:61 (39:28) premagali domžalski Helios. Ljubljančani so se v finale uvrstili z zmagama nad Šenčurjem (89:84) in Tajfunom (82:76), Helios pa je po četrtfinalni zmagi nad portoroško Splošno plovbo (91:82) v polfinalu malce presenetljivo premagal novomeško Krko (71:66). Ljubljančani so si do glavnega odmora priigrali 11 točk prednosti, nakar je Helios znižal na 56:51, toda Olimpija je suvereno dosegla končno zmago. Pokalne lovorike sta se razveselila tudi Jan Močnik (podaja in skok v 18 minutah) in Luka Rupnik, ki tokrat ni stopil na parket, pri Heliosu pa sta igrala mlada Matic Rebec (podaja v 24 minutah) in Gregor Hrovat (4 točke v 18 minutah).

Zanesljivo pa slovenskega dresa ne bo nosil kontroverzni Saša Vujačić, ki je po sestanku s predsednikom Košarkarske zveze Slovenije Romanom Volčičem potrdil, da je njegova reprezentančna zgodba zaključena. Vodstvo reprezentance ciljev na domačem evropskem prvenstvu še ni želelo razkriti, več o tej temi pa bo Maljković lahko povedal šele, ko bo dokončno znana sestava reprezentance. Nekaj dilem bo zagotovo povzročilo vprašanje, kateri naturaliziran košarkar bo dobil prednost, saj Aleksandar Ćapin v letošnji sezoni blesti v dresu Radničkega, Mirza Begić pa je pomemben člen centrske linije.

Med košarkarji na širšem spisku so tudi mladi Primorci Luka Rupnik, Matej Rojc in Tomaž Bolčina, Maljković pa je za konec pojasnil, da bi si v reprezentanci želel tudi izkušenega branilca Nebojšo Joksimovića, ki pa ga zaenkrat ni na seznamu: “Z njim se bom sestal v Banja Luki. Želel bi si ga v moštvu, saj je odličen obrambni košarkar, ki letos igra v odlični formi.”

Seznam slovenske reprezentance; organizatorji igre: Beno Udrih, Goran Dragič, Jaka Lakovič, Luka Rupnik, Matej Rojc, Aleksandar Ćapin; branilci: Domen Lorbek, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Jaka Klobučar, Sani Bečirovič, Sandi Čebular, Miha Lapornik, Erjon Kastrati; krila: Boštjan Nachbar, Edo Murić, Marko Pajić, Dino Murić, Luka Lapornik; krilni centri: Erazem Lorbek, Uroš Slokar, Jure Balažić, Miha Zupan, Matjaž Smodiš, Dražen Bubnič, Gezim Morina, Tomaž Bolčina; centri: Mirza Begić, Gašper Vidmar, Matej Krušič, Primož Brezec, Hasan Rizvić, Alen Omič.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano