Maljković bo še čakal na Udriha

Strokovni štab moške članske košarkarske reprezentance je objavil seznam 16 kandidatov za nastop na evropskem prvenstvu, ki ga bo septembra gostila Slovenija. Na spisku je tudi Beno Udrih.

ZREČE > Med imeni kandidatov, s katerimi je včeraj na tiskovni konferenci v Zrečah postregel selektor Božidar Maljković, je kar nekaj presenečenj. “Imel sem nekaj dilem, na nekaterih igralnih položajih pa so prednost dobili mlajši košarkarji,” je za uvod povedal šef stroke.

Seznam kandidatov za EP, organizatorji : Beno Udrih, Goran Dragić, Jaka Lakovič; branilci: Jaka Blažič, Zoran Dragić, Klemen Prepelič; krila: Domen Lorbek, Boštjan Nachbar, Edo Murić, Luka Lapornik; krilni centri: Jure Balažič, Jaka Brodnik, Gezim Morina; centri: Mirza Begić, Uroš Slokar, Gašper Vidmar.

Ogrodje reprezentance bodo sestavljali izkušeni košarkarji kot so Goran Dragić, Jaka Lakovič, Boštjan Nachbar, Uroš Slokar in Mirza Begić. Priložnost za dokazovanje bodo malce presenetljivo dobili tudi mladi upi: Klemen Prepelič, Luka Lapornik, Jaka Brodnik in Gezim Morina. “Zavedati se moramo, da vsi stremimo k istemu cilju. Držati moramo skupaj, saj bo pritisk ogromen. Novinarjem sporočam, naj ob morebitnih težavah kritizirajo mene, košarkarjem pa naj omogočijo nemotene priprave,” je predstavnikom sedme sile in slovenski javnosti položil na dušo izkušeni strateg.

Kot je v zadnjih letih že v navadi, pa brez nekaterih nejasnosti ni šlo. Ime Bena Udriha se je vendarle znašlo na seznamu, a je njegov prihod na priprave še vedno vprašljiv, saj se ta čas nahaja v ZDA, kjer išče nov klub. Po najugodnejšem scenariju bi lahko novo pogodbo podpisal že v ponedeljek, a se lahko pogajanja tudi zavlečejo.

Slovenska reprezentanca bo pripre pričela 19. julija v Rogaški Slatini, dodatne štiri dni počitka pa bosta dobila Mirza Begić in Boštjan Nachbar. Slovenci bodo v 47 dneh priprav opravili 50-60 treningov, šest dni bodo imeli prosto, na uvodnem delu priprav pa jim bodo družbo lahko delali družinski člani.

“Verjamem, da bo igral, saj mi je to potrdil v telefonskem pogovoru. Vem, da je njegov položaj delikaten. Zato trenutno še ne morem povedati, do kdaj ga lahko čakamo,” je dodal Maljković, ki je še enkrat več obžaloval izostanek Erazma Lobrka: “Dobro vemo, kaj bi nam pomenilo njegovo igranje. Gre za izkušenega košarkarja, ki ima izjemno avtoriteto pri sodnikih in bi bil eden od nosilcev igre.”

Lorbkovo vlogo naj bi prevzel Nachbar, ki se bo pomaknil bližje košu, reprezentanca pa bo skušala uveljaviti hitro igro s številnimi protinapadi, saj je na seznamu ogromno hitrih in eksplozivnih košarkarjev. Osnova za hitro igro bo čvrsta obramba in borbenost. Vse skupaj naj bi prineslo vrhunski rezultat. Za slovenske navijače bo to le mesto na stopničkah, vodstvo reprezentance pa je veliko bolj previdno in napoveduje ( boj za uvrstitev na svetovno prvenstvo v Španiji. SIMON MALJEVAC


Najbolj brano