Le obdržati vrh druge lige?

Morda je primorska moška košarka naletela na plodno sezono in plodno novo leto. Letošnje leto v Istro prinaša eno od skupin Eurobasketa, portoroški drugoligaš pa je v novo leto vstopil trdno na prvem mestu.

Sašo Ožbolt (levo)  je pomembna okrepitev portoroškega drugoligaša Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sašo Ožbolt (levo) je pomembna okrepitev portoroškega drugoligaša Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ> Po drugem koprskem sestopu, po novogoriški epizodi in po tem, ko je za Postojno omagal še Kraški zidar, je v primorski prvoligaški košarki zazevala praznina. V drugi ligi so trije primorski klubi, toda realne možnosti za napredovanje naj bi zaradi finančne trdnosti in pokrovitelja imela le Splošna plovba, ki se je okrepila s prekaljenim Sašom Ožboltom, kar je zagotovo vplivalo tudi na večjo samozavest moštva. A vendar ne gre zanemariti, da je del ekipe že nekaj časa skupaj. Trener Konstantin Subotić je tam od poletja 2009, kar je lahko le plus. Splošni plovbi je uspel preboj na finalni turnir slovenskega pokala z izločitvijo LTH iz Škofje Loke, kamor se je s svojo četico in trenerjem Sašom Dončićem preselil Elvin Omanović, potem, ko njegova postojnska zgodba ni doživela srečnega konca. Portorožani so na obeh tekmah potrdili, da se lahko kosajo z ekipo, ki sicer sodi v spodnjo polovico slovenske lige. V drugi ligi so kot edina ekipa še brez poraza. Trije tekmeci za mornarji zaostajajo za tri zmage, kar samo po sebi zbuja vprašanje: ali je cilj prva liga?

Nekdanji predsednik kluba in prvi mecen Egon Bandelj je sicer še lani dejal, da želijo v prvi vrsti delati z mladimi in da o prvi ligi ne razmišljajo. Vmes ga je po začetku nove sezone na čelu kluba nasledil Alojz Jurjec, kateremu smo zastavili isto vprašanje - vas prva liga zanima? “Nič ne bi napovedoval. Klub smo končno uspeli stabilizirati. Vsak igra zato, da napreduje. Nismo še niti nas polovici letošnjega prvenstva. Treniramo in delamo po začrtani poti, pomembno je, da priložnost za igro dobivajo mladi igralci, kot vedno se tudi letos ne bomo spuščali v neke nakupe. Kaj pa bo na koncu ... Nekateri klubi so napredovanje javno napovedali, kot Šenčur in Radenska, pa so za nami” pravi Jurjec.

Na podobni valovni dolžini je tudi trener Konstantin Subotić: “Nihče ne omenja prve lige, samo gremo naprej in na koncu bo kar bo.” ROK MAVER


Najbolj brano