Koper in Portorož so zapustili zadovoljni

V začetku minulega tedna so si prizorišča evropskega košarkarskega prvenstva, ki ga bo septembra gostila Slovenija, ogledali predstavniki reprezentanc udeleženk. Vodstva reprezentanc iz skupine D, ki jo bo gostila koprska Bonifika, so še posebej navdušile nastanitvene kapacitete v Portorožu.

LJUBLJANA > Izmed 24 držav udeleženk EuroBasketa 2013 so na tokratnem obisku manjkali predstavniki Španije, ki so Slovenijo obiskali že pred dobrim mesecem dni, ter Srbije, Hrvaške in Bosne in Hercegovine, ki bodo podrobne oglede opravili v prihodnjih mesecih.

Tuji gostje zadovoljni z videnim

Direktor slovenske reprezentance Matej Avanzo je pojasnil, da naj bi selektor Božidar Maljković seznam 33 košarkarjev v začetku junija skrčil na 17 imen. Med njimi zaradi poškodbe ne bo Dina Murića, še vedno pa je pod vprašajem udeležba Bena Udriha: “Selektor Maljković bo prišel v Slovenijo v roku desetih dni in bo s strokovnim štabom dodelal še zadnje malenkosti. Načrtuje pa tudi dodaten pogovor z nosilci še pred začetkom priprav. Z Udrihom se bomo še enkrat pogovorili v naslednjih tednih. Osebno sem sem pogovoril tudi s Sanijem Bečirovićem, vendar dodatnih komentarjev na to temo ne bi dajal.”

Organizatorji so udeležencem predstavili vse dvorane in hotele, ki bodo gostili nastopajoče reprezentance, po besedah direktorja organizacijskega odbora Aleša Križnarja pa so tuji gostje Slovenijo zapustili z dobrimi občutki: “Vsi so bili zelo zadovoljni z videnim. Tisti, ki so prvič obiskali Slovenijo, so bili navdušeni nad infrastrukturo, še posebej nad hoteli. Prav tako so bili zadovoljni s potekom obiska in z našo pripravljenostjo, da jim čim bolje predstavimo Slovenijo ter omogočimo udobno bivanje v času prvenstva.” Podobnega mnenja je bil tudi generalni sekretar Fiba Europe Kamil Novak, ki je za PN potrdil, da ne pričakuje dodatnih zapletov: “Pred meseci je bilo nekaj težav, vendar bodo organizatorji do začetka prvenstva pripravili vse potrebno. Hoteli so praktično nared, nekatere dvorane potrebujejo nekaj lepotnih popravkov, kar pa po zagotovilih odgovornih ne bi smelo ogroziti izvedbe tekmovanja.”

Rusi navdušeni nad bližino morja

Udeleženci obiska so si ogledali Ljubljano, Jesenice, Celje in Koper, poleg tega pa tudi Kranjsko Goro in Portorož, kjer bodo nastanjene reprezentance v jeseniški in koprski skupini. “Ob ogledu Kopra in Portoroža smo zelo uživali. Zadovoljni smo z videnim. Organizatorji so nam predstavili vse podrobnosti. Prepričan sem, da bodo naši navijači zelo uživali ob morju. Malce bolj bomo morali paziti na naše košarkarje, saj obalna mesta ponujajo veliko priložnosti za zabavo. Upam, da bodo naši košarkarji več časa preživeli v dvoranah kot pa na plažah,” je malo za šalo, malo za res pojasnjeval predstavnik ruske košarkarske zveze, ki še ni imel točnega podatka koliko ruskih navijačev naj bi obiskalo slovensko Istro: “Imamo organizirane navijače, ki jim bo vstopnice priskrbela naša zveza. Teh naj bi bilo okrog petdeset. Za ostale navijače nimam točnih podatkov. Rusi poznamo vašo državo predvsem po zdraviliščih, zdaj pa bomo lahko bolj podrobno spoznali tudi kraje ob morju.”

V Kopru tudi NBA zvezdniki

V švedskem taboru so napovedali množičen obisk: “Hoteli so odlični, tudi dvorana Bonifika naj bi bila po obnovitvenih delih v odličnem stanju. Nekateri sicer menijo, da je dvorana premajhna, sami pa smo mnenja, da je boljše igrati v manjših dvoranah pred polnimi tribunami. Za našo reprezentanco bosta zaigrala tudi dva košarkarja iz lige NBA, Jonas Jerebko in Jeffery Taylor, kar bo zagotovo pritegnilo naše navijače. V Kopru pričakujemo okrog petsto švedskih obiskovalcev.”

Še večje spodbude se nadejajo Italijani, ki pričakujejo napredovanje v drugi krog: “Koper je prelepo mesto, Portorož pa je vsem dobro znan kot turistična destinacija. Glede na bližino meje srčno upamo na bučno podporo s tribun, ki nam lahko pomaga do uvrstitve v zaključne boje. Naša skupina je močna, vendar bomo zbrali močno reprezentanco, ki je sposobna visoke uvrstitve.”

Visoke ambicije imajo tudi Turki, ki napovedujejo, da bodo v Slovenijo prišli v najmočnejši zasedbi: “Tekme v Kopru bodo zelo pomembne. Predvsem bo zahtevna tekma proti Italiji, ki bo igrala pred številnimi navijači. Če se uvrstimo v naslednji krog, nas čakajo tekme s Slovenijo, Hrvaško in Španijo. Za našo reprezentanco naj bi zaigrali tudi Hedo Turkoglu, Omer Asik, Ersan Ilyasova in Emir Preldžić, zato se lahko naši navijači nadejajo boja za sam vrh.”Slovenska delegacija je v zadnjih dneh opravila tudi nekaj promocijskih aktivnosti. Skupaj s predsednikom države Borutom Pahorjem so septembrski dogodek predstavili v Zagrebu.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano