Kavgić preprečil potop mornarjev

Tudi drugi istrski drugoligaški košarkarski obračun na relaciji Portorož : Koper se je končal z zmago prvih, ki je potrdila prvo mesto v regiji in v ligi. Splošna plovba : UKK Koper 83:75.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA> Oslabljeni Koprčani so nastopili brez kapetana Emanuela Richterja, zato je njihov trener Mihajlo Poček rotiral le sedem igralcev, četverica Vukovič-Markič-Prole-L. Šantelj pa sploh ni odhajala z igrišča, dokler ni slednji 17 sekund pred koncem napravil pete osebne napake. Tudi Portorožani sicer že lep čas pogrešajo enega ključnih mož, Davida Mora, vseeno pa so najbrž pričakovali lažjo pot do zmage.

Športna dvorana, gledalcev 400, sodnika Dovč (Domžale), Dremelj (Ljubljana); četrtine -> 13:18, 20:22, 21:20, 29:15. Splošna plovba Portorož: Ožbolt 15 (4:4), Katonar 2, J. Zagorc 17 (3:3), Maršič, Ž. Bahor 6, Percel 5, A. Cvetičanin, Remus 18 (2:2), Jovanovič, Borse, Kavgić 20 (8:6). Trener: Konstantin Subotić. UKK Koper: Lazar 2, Vuković 16 (6:5), Klepač, Markič 23 (8:5), Prole 20 (6:3), Pavlovič, L. Šantelj 14 (5:4). Trener: Mihajlo Poček. Prosti meti: SP 17:15, UKK 25:17; os. napake: SP 26, UKK 19; pet. so. napak: Katonar, Percel; Šantelj; tehnična n: trener SP Subotić; trojke: SP 28:8 (Zagorc, Bahor, Remus po 2, Ožbolt, Percel po 1), UKK 20:6 (Vuković 9, Markič 2, Prole 1); skoki: SP 35, UKK 26.

Sproščeni študentje so namreč pogumno odprli tekmo in vodili v uvodni četrtini. Ker pa se igralci obeh ekip odlično poznajo med seboj, sta sredi prvega dela tekme mrežici mirovali polne tri minute. Splošna plovba nikakor ni našla ritma in v 12. minuti ji je ob izidu 13:23 že pričela teči voda v grlo, a sta Žiga Percel in Jaka Zagorc na hitro znižala zaostanek. Domačim je celotno tekmo povzročal težave njihov nekdanji soigralec Alen Prole, zelo pa se je trudil tudi Miha Markič, čeprav je v preveliki želji izgubil kar osem žog. Koprčani so v skoku ves čas zaostajali ter ga naposled tudi izgubili s 26:35, a so kljub temu v prvem polčasu v tem segmentu igre prevladovali in v 19. minuti povedli z nevarnih 40:28, mornarjem pa je nekaj zagona za nadaljevanje vlil Žiga Bahor s trojko tik pred sireno.

Trener Kosta Subotić je med odmorom gotovo postregel svojim igralcem z jezikovo juho, vendar pravega učinka sprva ni bilo videti. Na drugi strani se je namreč razigral Leon Šantelj ter dosegel sedem zaporednih točk, po trojki Markiča pa je UKK Koper v 24. minuti vodil že s 50:37. Alarmni zvonci so v domače moštvo naposled prinesli večjo agresivnost in zaostanek se je počasi pričel topiti. Splošni plovbi je uspel delni rezultat 17:8, po zmedi v zadnjih sekundah tretje četrtine pa je Markič gostom le ohranil šest točk naskoka za zadnji del. Tokrat je s simultanko poskusil Prole, vendar mu je ustrezno odgovoril odlični Adin Kavgić (dvojni dvojček za 20 točk in 13 skokov ob metu iz igre 10:7!). Koprčanom je ob kratki klopi pričelo zmanjkovati sape in v 35. minuti so gostitelji pri izidu 67:66 prvič povedli, če ne štejemo uvodnih 2:0. V najbolj nerodnem trenutku gostom skoraj štiri minute ni uspelo doseči koša, kar so Portorožani seveda izkoristili ter zadnje tri minute pričeli s prednostjo 71:66. 92 sekund pred koncem so Koprčani pri zaostanku štirih točk poskusili tudi s prekrški, a sta bila Kavgić in Sašo Ožbolt zanesljiva s črte.

Adin Kavgić, igralec Splošne plovbe: “Tekma je bila izredno težka, kar smo tudi pričakovali, saj so gostje igrali povsem neobremenjeno. Slabo smo začeli in dovolili, da se razigrajo najboljši koprski igralci. Na srečo sta prišli do izraza naša malce daljša klop in boljša tekaška pripravljenost, v zadnji četrtini pa smo zaigrali bolj agresivno v obrambi, nakar nam je steklo tudi v napadu. Navijači so bili naš šesti igralec in srčno upam, da nas bodo bodrili tudi na naslednjih tekmah.”

Miha Markič, igralec Kopra: “V tekmo smo vstopili sproščeno in brez pritiska, saj je bil Portorož favorit. Odigrali smo eno boljših tekem v sezoni, vsi smo dali svoj maksimum, do česar nam je pomagalo tudi lepo število navijačev. V zadnji četrtini se je poznalo, da smo štirje igrali ves čas, Portorožani pa so stisnili v obrambi ter z rutinirano igro v napadu zasluženo zmagali. Želim jim napredovanje v 1. ligo brez večjih težav, kar si s prikazanimi igrami tudi zaslužijo.”

BORIS PLANINC


Najbolj brano