Jure Zdovc novi selektor Slovenije

Izvršni odbor Košarkarske zveze Slovenije je potrdil izbor predsednika Romana Volčiča in soglasno za novega selektorja slovenske moške reprezentance imenoval Jureta Zdovca. Zveza je z njim podpisala dvoletno pogodbo z možnostjo podaljšanja še za eno leto.

Jure Zdovc Foto: Peter Andrews
Jure Zdovc Foto: Peter Andrews

LJUBLJANA > Sedeminštiridesetletni Jure Zdovc je bil selektor Slovenije že na evropskem prvenstvu 2009 na Poljskem in ekipo popeljal do četrtega oziroma najvišjega mesta v zgodovini na velikim tekmovanjih.

Njegovo imenovanje ni presenečenje, saj vodilni možje na KZS niso skrivali želje, da bi po srbskemu strokovnjaku Božidarju Maljkoviću, ki je Slovenijo popeljal do sedmega mesta na EP v Litvi 2011 in petega na eurobasketu v Sloveniji, za prihodnje obdobje angažirali slovenskega trenerja.

Logična izbira

“Jure Zdovc je bila logična in praktično edina izbira. Izvršni odbor ga je imenoval soglasno, saj se vsi zavedamo, da ima Zdovc strokovno znanje, ambicije in željo, da reprezentanco popelje do novih uspehov,” je uvodoma dejal Volčič.

Zdovca prva reprezentančna akcija čaka letos poleti - svetovno prvenstvo v Španiji, naslednje leto evropsko prvenstvo v Ukrajini, v primeru visoke uvrstitve pa morda 2016 še olimpijske igre v Braziliji.

“Počaščen in vesel sem, da sem dobil to priložnost. V zadnjih petih letih je slovenska reprezentanca storila velik korak naprej v vseh pogledih. Maljković je začel projekt pomlajevanja in čast mi je, da ga bom lahko nadaljeval,” je najprej dejal Zdovc.

“Priznati moram, da sem bil pred leti eden od tistih, ki niso verjeli, da bo Slovenija dobila novo generacijo košarkarjev, ki bo sposobna nadaljevati delo tistih, ki se zdaj počasi poslavljajo od reprezentance. Toda Slovenija je košarkarska nacija in eurobasket 2013 je to znova pokazal,” je dodal Zdovc.

Dolg seznam igralcev

“Ko sem delal seznam igralcev, ki so kandidati za reprezentanco, je bil ta presenetljivo dolg. Veseli me, da večina nosilcev igra v močnih klubih in da imajo vidne vloge. Brez dvoma pa je in bo ostal vodilni igralec te reprezentance Goran Dragić, ki v ligi NBA dokazuje, da je izven serijski košarkar,” pravi Zdovc.

Na novinarski konferenci je direktor reprezentance Matej Avanzo dodal, a je Zdovc že izbral svoje sodelavce v strokovnem štabu, vendar bo zveza z imenovanjem še malo počakala. Hkrati je Avanzo razkril, da se bo Slovenija v okviru priprav na SP udeležila turnirja v Litvi, konec avgusta pripravila močan turnir v Sloveniji in verjetno odpotovala tudi na Kitajsko. Načrt priprav bo znan po žrebu skupin za svetovno prvenstvu v začetku februarja.

Zdovc, ki je trenutno trener turške ekipe Gaziantep, je kot igralec z nekdanjo Jugoslavijo na olimpijskih igrah leta 1988 v Seulu osvojil srebro, zlate medalje na svetovnem prvenstvu leta 1990 v Argentini in na evropskih prvenstvih leta 1989 in 1991, bil pa je tudi evropski klubski prvak z Limogesom 1993. Trenersko kariero je začel leta 2003 v Krki, od tedaj pa je služboval v Splitu, Geoplinu Slovanu, Iraklisu, Unionu Olimpiji, Bosni ter Spartaku iz Sankt Peterburga.

STA


Najbolj brano