Joksimović rešuje slovensko čast

Danes se v Laktaših začenja zaključni turnir jadranske košarkarske lige, ki bo po zaslugi Igokee in Nebojše Joksimovića imel tudi primorski pridih.

Košarkarji Olimpije (na fotografiji v belem dresu Sašo Ožbolt) so nazadnje igrali v finalu pred dvema sezonama s Partizanon (črni dres). Leta  2002 so bili prvi zmagovalci lige,  v prihodnji sezoni pa Olimpije ne  bo v evroligi.
 Foto: STA
Košarkarji Olimpije (na fotografiji v belem dresu Sašo Ožbolt) so nazadnje igrali v finalu pred dvema sezonama s Partizanon (črni dres). Leta 2002 so bili prvi zmagovalci lige, v prihodnji sezoni pa Olimpije ne bo v evroligi.  Foto: STA

LAKTAŠI > Sklepnega turnirja četverice, kjer bo prisoten tudi posebni poročevalec PN, prvič ne bo gostila prestolnica katere od nekdanjih jugoslovanskih republik ali, kot se je to denimo primerilo lani, Tel Aviv. Današnja polfinalna boja in sobotni finale bosta v Laktaših, mestecu z manj kot 5000 prebivalci v neposredni bližini Banjaluke, glavnega mesta Republike srbske (BiH), od koder prihaja gostitelj zaključnega turnirja Igokea. Slednja se bo v drugem polfinalu pomerila z beograjskim Partizanom, zaključni turnir pa bosta odprla beograjska Crvena zvezda in Radnički iz Kragujevca. Sklepni turnir četverice v 12. sezoni jadranske lige bo torej imel izrazito srbski pridih.

Razpored zaključnega turnirja lige ABA, danes, polfinale - C. zvezda : Radnički (17), Igokea : Partizan (21); sobota, finale (20.30).

Slovenska klubska košarka je še drugo leto zapored ostala brez predstavnika na zaključnem turnirju. V sezoni 2010/11 smo imeli še dva: Olimpijo in Krko, ki sta bili letos z osmim in devetim mestom precej oddaljeni od tega dosežka. Edini slovenski košarkar na zaključnem turnirju bo tako prav Nebojša Joksimović, Igokea, ki v svojih vrstah nima zvenečih imen, pač pa homogeno, uravnoteženo in izkušeno zasedbo, je bila presenetljivo najboljša v rednem delu tekmovanja.

Po prvotnem tolmačenju pravilnika jadranske lige bi si s tem tudi zagotovila nastop v evroligi v naslednji sezoni. Naknadna usklajevanja z vodstvom ULEB pa so prinesla sklep, da bosta predvideni vozovnici za najmočnejše evropsko tekmovanje pripadli obema finalistoma. Upoštevajoč igralske zasedbe, klubski status, pa tudi navijaško podporo, vlogi favoritov pripadata beograjskima kluboma. Najboljšo formo v državnem prvenstvu kaže Partizan, ki je petkrat zapovrstjo (2007-2011) osvojil jadransko ligo. Preostali udeleženci sklepnega turnirja četverice so še brez lovorike, ki jo je lani osvojil občasni udeleženec tekmovanja Maccabi.

Čeprav so mnenja o prispevku regionalne lige k razvoju košarke v državah nekdanje Jugoslavije različna, pa je neizpodbitno dejstvo, da si je kot edina ustvarila upoštevanja vreden status tudi na širši, celinski, ravni. Prvič letos se je namreč zgodilo, da bodo dosežki v jadranski ligi odločali o potnikih v evroligo. Liga je s tem pridobila še pomembno tekmovalno težo. ASO


Najbolj brano