Imajo se “fajn” in obljubljajo boj

Slovenski košarkarji počasi že odštevajo zadnje tekme pred evropskim prvenstvom, kar pomeni, da bosta koprski tekmi v veliki meri že končna selekcija 12 košarkarjev.

Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj dopoldne že trenirala v dvorani Bonifika  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Slovenska košarkarska reprezentanca je včeraj dopoldne že trenirala v dvorani Bonifika  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Selektor Božidar Maljković stoično prenaša, da mu tu pa tam za dan ali dva umanjka kateri od reprezentantov. Tako je tudi ob istrski avanturi slovenske izbrane vrste - zaradi zdravniških pregledov v svojih klubih sta prvi dan “prešpricala” Gašper Vidmar in Jaka Lakovič, v sredo pa ni bilo bratov Dragić, saj je starejši Goran izkoristil edini možen dan za svojo poroko, kajti njegova izbranka je v veselem pričakovanju. Sicer pa so vsi polni hvale glede namestitve, hrane in dvorane Bonifika in, kar je najbolj, pomembno ni poškodb. Največ skrbi je bilo z Edom Murićem, a je ta povedal. “Z gležnjem je vse v redu in veseli me, da smo vsi zdravi in pripravljeni za boj.”

Vstopnice za koprski mini turnir so na voljo prek spletne strani Eventim in na info točki eurobasketa v koprski Taverni. Cena je 15 evrov, pripravili pa so tudi družinske pakete s po štirimi vstopnicami, pri čemer plačate tri.

Včeraj dopoldne so reprezentanti trenirali v ohlajeni Bonifiki, popoldne pa v zelo topli dvorani v Luciji. Tudi na dan tekme bodo v Kopru opravili poln trening, zvečer pa še tekmo. Težavnejši tekmec jih čaka nocoj ob 20.45, ko se bodo pomerili s črnogorsko ekipo, jutri pa še eden bolj priljubljenih tekmecev, italijanska reprezentanca, proti kateri so zmage ponavadi še slajše. To kaže tudi prodaja vstopnic za oba dogodka: direktor reprezentanc Matej Avanzo je včeraj popoldne postregel s podatkom, da je za tekmo s Črno goro na voljo še 750, za Italijo pa 650 vstopnic. Pričakovati je torej, da bodo vse pošle.

Črnogorsko reprezentanco marsikateri poznavalec umešča v vlogo Makedonije, ki je pred dvema letoma v Litvi za malo zgrešila bronasto odličje. Odločitev morda trenutno prvega centra Evrope Nikole Pekovića , da ne pride na reprezentančne priprave, jih je oslabila. Pretehtalo je, da bo v petih letih v Minessoti zaslužil 60 milijonov dolarjev. Toda “đetići” se lahko zanašajo na drugi centrski steber iz lige NBA, člana Orlanda Nikolo Vučevića. Njegov oče Boro je bil z Bosno leta 1979 evropski klubski prvak.

Črnogorci so k nam dopotovali iz Bara, kjer so vadili po zadnji pripravljalni tekmi, ki so jo s Hrvaško izgubili v Dubrovniku. Ekipa je dobro uravnotežena, sestavljajo jo igralci iz uveljavljenih klubov in klubov iz regije. Povprečen ljubitelj košarke se bo najprej spomnil na imeni Milko Bjelica (Caja Laboral) in Vladimir Dašić, ki je pred letom igral v Olimpiji. V španski ligi igrata Marko Todorović (Barcelona) in odlični Bojan Dubljević (Valencia), pričakovati pa je, da bo od obeh naturaliziranih Američanov v Kopru igral novi član Maccabija Tyrese Rice.

Reprezentanti in selektor Luka Pavičević, nekdanji igralec Bože Maljkovića v Jugoplastiki, so sicer polni hvale na račun slovenske izbrane vrste, hkrati pa poudarjajo, da zmage trenutno niso najpomembnejše. Obe tekmi naj bi bili za Pavičevića že končni izbor, saj naj bi bili zadnji pred EP. Tudi slovenski selektor je o prvih tekmecih govoril z izbranimi besedami: “So čvrsta ekipa z odličnimi atletskimi sposobnostmi, močno so napredovali. Malo skrivajo pripravljenost, saj so odigrali manj tekem.”

Slovenska vrsta po zagotavljanju vseh odpravlja napake, predvsem pa se zaveda, da brez prave bojevitosti v tej sestavi ne more pričakovati zmag. “Želimo si čim več navijačev v lepi dvorani, kjer so odlične razmere za igro,” je pristavil še Jaka Blažič in s tem povabil primorske ljubitelje košarke, da pokupijo še preostale vstopnice.

ROK MAVER


Najbolj brano