Idrija ima še rada košarko

Štafeta je pristala na idrijskem koncu, kjer ima košarka spet glavno besedo med ekipnimi športi. Precej zaslug si lahko pripiše tokratni sogovornik Sašo Kavčič, ki v KK Hydria opravlja kopico funkcij na parketu in ob njem.

Pred letošnjo sezono so še drugič oživili člansko košarkarsko ekipo, kar se je izkazalo za zadetek v polno. Idrija, ki v zadnjem obdobju slovi predvsem po velikih uspehih kolesarjev pa tudi drugih tekmovalcev v individualnih športih, je pogrešala ekipne igre z žogo. Košarka se je zasidrala v srca navijačev v zlatem obdobju idrijskega kluba sredi 90. let. Sašo Kavčič je tedaj še kot nadobudnež, ki si je šele utiral pot pod obroče, zgolj spremljal evforijo v znameniti Modri dvorani, zato pa je že bil med glavnimi akterji v dveh naslednjih idrijskih zgodbah. Tudi v tretji, ki je dobila nov pospešek z oživitvijo članske ekipe, v kateri je bil 31-letni Kavčič nosilec igre v prvem delu četrte lige. Nekdanji košarkar Vipave, Ajdovščine in Hrastnika pravi, da v nadaljevanju sezone ne bo več pomagal soigralcem. Prostor in minute bo prepustil mlajšim, sam pa se bo poleg službenih obveznosti posvetil drugim zadolžitvam v klubu, kjer je gonilna sila novega projekta.

“Z glavnim pokroviteljem Hydrio smo 2011 podpisali petletno pogodbo. Del tega načrta je bila tudi oživitev članske ekipe, za katero smo se odločili pred letošnjo sezono. Pokazalo se je, da se nismo zmotili. V to se je ob obisku samih tekem prepričal tudi predsednik kluba Dušan Lapajne , sicer polno zaposleni direktor Rotomatike. Vodstvo in trenerji se trudimo po najboljših močeh, želim pa si, da bi tudi občina v prihodnje bolj prisluhnila našim potrebam. Finance so sicer ne le pri nas vse bolj pereč problem.”

> Našega predhodnega sogovornika Roberta Jenka zanima, kakšen je utrip v mestu?

“Idrijsko občinstvo je vselej nekaj posebnega. Najsi igramo v prvi, drugi, tretji ali kot letos v četrti ligi, se na tribunah zbere od 300 do 500 gledalcev, ki nas v lepem številu spremljajo tudi na gostovanjih. Pomembno je, da igrajo domači fantje, ki kažejo pripadnost klubskim barvam. S prebojem v četrti krog pokalnega tekmovanja, v katerem smo merili moči z Laškim, pa so idrijski navijači lahko spet podoživeli nekaj prvoligaškega utripa. Upam, da se jim bodo na tribunah kmalu spet pridružili prepoznavni Prfarci, ki sicer dajejo ton navijaškemu ozračju. S pridom koristimo prednost domačega igrišča, kjer igramo neprimerno bolje kot v gosteh. Košarka je spet tema pogovorov v Idriji.”

> Kako deluje klubski ustroj?

“Mlajše selekcije imamo sorazmerno dobro pokrite. Dosegli smo že nekaj vidnih rezultatov, zlasti v nižjih kategorijah, kjer je zraslo nekaj zanimivih igralcev, ki sedaj košarkarsko pot nadaljujejo v Ljubljani. Potencial je, kljub ozki bazi in konkurenci ostalih športov, vselej prisoten, morda tudi zaradi košarkarske tradicije v mestu.”

> Kakšna je raven igre v četrti ligi?

“Kar spodobna. Lani so Žirovci premagovali vse po vrsti, letos pa so z bolj ali manj nespremenjeno ekipo dobili le eno tekmo. Iz višje lige je prišel Logatec, poleg nas pa so člansko ekipo spet aktivirali še Novogoričani, s katerimi smo tudi napredovali v drugi del tekmovanja. Apetiti so po dobrih rezultatih zrasli, a nočemo prehitevati dogodkov. Zavedamo se kakovostne in tudi finančne razlike med tretjo in četrto ligo. Gremo iz tekme v tekmo, potem pa bomo videli, kakšen rezultat nam bo to prineslo. Če si bomo takoj priigrali napredovanje, ki ga sicer načrtujemo kakšno sezono pozneje, bo treba pretehtati, kako in kaj. Z glavo skozi zid ne bomo rinili. Poudarek ostaja na mladinskem pogonu, na katerem bomo gradili.”

> Komu predajate štafeto?

“Teniški igralki Nini Nagode , ki študira in igra za univerzo v Miamiju. Vprašal bi jo, kakšna je razlika med treniranjem pri nas in na Floridi?”

ALEŠ SORTA


Najbolj brano