Gospodar prstanov ostaja isti

Zaključni turnir jadranske košarkarske lige, vajen glavnih mest nekdanjih jugoslovanskih republik, je v 12. izvedbi prvič zavil v provinco. Laktaši, mestece blizu Banjaluke, so bili za organizacijo velik izziv.

Mladi igralci Partizana so se zelo veselili naslova prvaka ABA lige Foto: Aba
Mladi igralci Partizana so se zelo veselili naslova prvaka ABA lige Foto: Aba

V deželi, kjer se je čas ustavil pred 30 leti, je s podporo političnega vrha brez zapletov uspelo pospraviti pod streho turnir, čigar usodo je bilo že zavoljo udeležencev in majhne dvorane (3000 sedežev), nemogoče vnaprej napovedovati. Nekoliko nenavaden je bil tudi zato, ker je bil v celoti srbski oziroma, kot se je izrazil trener Partizana Dušan Vujošević, “na finalnem turnirju so nastopili trije in pol srbski klubi.”

Polfinale - Crvena zvezda : Radnički 79:78, Igokea : Partizan 57:63; finale - Partizan : Crvena zvezda 71:63 (Westermann 15, Musli 9, Bogdanović 8; Katić 19, Rakočević in Nelson po 14).

Ob Partizanu, Crveni zvezdi in Radničkemu je bila pod tisto polovico mišljena Igokea iz Aleksandrovca, domači klub in gostitelj, za katerim stoji vplivni predsednik Republike Srbske Milorad Dodik. A Igokea je dejansko največji osmoljenec letošnje lige. Razplet polfinala, ko sta se v finale in s tem v evroligo prek Radničkega in Igokee prebila beograjska Crvena zvezda in Partizan, je prinesel tudi olajšanje vodstvu lige, ki se je med sezono nevarno zapletlo s tolmačenjem pravil. Najkrajšo je potegnila Igokea, ki je po le šestih izgubljenih tekmah po rednem delu lige zasedla prvo mesto. V Laktaših so se že veselili evrolige, vsaj po prvotnem tolmačenju, ki je pravilo, da gresta naprej prvak rednega dela in končni prvak ABA lige. S tem bi bila Igokea svojevrsten fenomen (majhna dvorana in oddaljeno letališče), ki pa ga Uleb ne želi tvegati. Seveda je bilo veliko hude krvi, in po tehtanju, ali bi sploh izpeljala turnir, je Igokea potrdila organizacijo. Tekma med Igokeo in Partizanom je bila prava rovovska bitka, ki jo ne koncu odločila serija trojk beograjske ekipe in zaporedni zgrešeni odprti meti domačih košarkarjev.

Ponavadi so ga gostila glavna mesta Ljubljana, Zagreb, Beograd in po enkrat Sarajevo in Tel Aviv.

Crvena zvezda je v polfinalu veliko tvegala, zmago jim je s slabo odigranim zadnjim napadom podaril kar Radnički sam. Veteran Igor Rakočević bil posebej vesel, da bo njegov klub po 14 letih v evroligi. “Srčno smo si želeli tega. Vsa sezona je bila strnjena v teh 40 minutah, lahko bi celo izgubili. Hočemo tudi naslov, lačni smo trofej.” Slednja želja se veteranu pač ni uresničila, saj je mladost Partizana, ki je v resnih finančnih škripcih (igralci so dobili le eno plačo v tej sezoni) v napeti tekmi, pokazal več želje in navdahnjenosti od mestnega tekmeca, ki je v milosti aktualne srbske oblasti. Več napetih trenutkov in dogodkov s šestimi tehničnimi in dvema nešportnima napakama je bilo na igrišču. Oba trenerja, Dejan Radonjić in Vujošević, sta namreč konec tekme dočakala ob vhodu za igralce, saj ju je slovenski sodnik Saša Pukl v zadnji četrtini izključil. Partizan je v zadnjih sedmih letih postal serijski osvajalec naslovov, saj je brez njega ostal le lani. Ne glede na to, da sta ključne odločitev sprejemala Slovenca Pukl in Matej Boltauzer, se je na udaru znašel srbski sodnik Ilija Belošević, ki je na svoj telefon sprejemal “čestitke” navijačev iz obeh taborov. Sodnike so četrtkovih polfinalnih tekmah poslali domov, tudi tiste, ki so bili delegirani za sobotni finale, kar pomeni, da so morali na več stokilometrov dolgo pot domov in nazaj v 24 urah.

Sodnike so četrtkovih polfinalnih tekmah poslali domov, tudi tiste, ki so bili delegirani za sobotni finale. Imena so bila znana v petek zjutraj, ko sta na pot v Limbuš odšla tako Sašo Pukl kot Matej Boltauzer, tretji delegiranec, Srb Ilija Belošević pa je bil še viden v Trnu pri Laktaših, kjer so spali sodniki, delegati, komisar lige Aleš Kamnikar ter gost, šef sodnikov Uleba Kostas Rigas.

Navijaška kulisa je bila enaka, kot če bi tekmo igrali v Beogradu, a je minila brez incidentov. Na finale so prišli tudi organizirani navijači Crvene zvezde (CZ), ki sicer že dolgo bojkotirajo klub, ki ni prava C. zvezda. Gre za bivši FMP, ki je odkupil blagovno znamko CZ. Prava “zvezda” je v prisilni poravnavi, njen dolg so s kakih 15 milijonov evrov znižali na 1,5 milijona.

Ne glede na številne improvizacije, ki so tem krajem vse prej kot tuje, in ob tradicionalni gostoljubnosti, ko tekočih in trdnih specialitet nikoli ni zmanjkalo, je bilo za najboljše poskrbljeno za varnost. Med tekmami so bile policijske patrulje po vsem mestu. Navijače so striktno ločili ter jih v dvorano spuščali, ko so se odpeljali tisti iz drugih klubov.

Pomembno je, da je finalni turnir minil mirno, polfinalni tekmi sta bili izenačeni, posebej med CZ in Radničkim, pa tudi sojenje je bilo med bolj kakovostnimi. Karavana gre lahko naprej.

ROK MAVER


Najbolj brano