Evroligaška premiera s hrvaškim prvakom

Po uspešni sezoni v dresu češke Slovanke bo košarkarska reprezentantka Tina Trebec iz Zavrhka v Brkinih kariero nadaljevala pri hrvaškem evroligašu Novi Zagreb.

SEŽANA > Tina Trebec je košarkarsko kariero začela v sežanskem klubu. V tujini se je najprej preizkusila na Češkem, pred kratkim pa je prestopila k hrvaškemu prvoligašu Novi Zagreb. Košarkarica iz Zavrhka v Brkinih ima za sabo tudi nedavni tekmi slovenske reprezentance za uvrstitev na EP. Slovenkam po zmagi s Švico 84:76 in porazu z Bolgarijo z 52:57 preboj na zaključni turnir sicer ni uspel.

“S pravo košarkarsko kariero sem začela ob koncu osnovne šole v tedanjem sežanskem klubu Tedi Legrand, nato pa sem se zaradi šolanja na gimnaziji Šentvid preselila k Ježici,” je svoje prve košarkarske korake v pogovoru za PN predstavila 23-letna Trebčeva, ki je v nekdanjem ljubljanskem velikanu preživela štiri leta in osvojila številne naslove v kadetski in mladinski kategoriji, obenem pa je igrala tudi za člansko ekipo.

Sledila je selitev v danes že propadli kranjskogorski Hit, s katerim je Tina osvojila naslova državnih prvakinj in pokal. Po tem je bila državna in pokalna prvakinja s celjskim KK Athlete.

V minuli sezoni je igrala na Češkem, pri Slovanki. Dokaj uspešno sezono je zaključila s povprečjem 14,3 točke in 4,4 skoka na tekmo, klub pa se je uvrstil med osem najboljših v prvenstvu in v pokalnem tekmovanju. Nekaj neprijetnosti je Trebčevi povzročila poškodba dlančnice, kljub temu pa njene učinkovite predstave niso ostale neopažene in kmalu je prejela atraktivno ponudbo hrvaškega evroligaša.

“Ob ponudbi Novega Zagreba za podpis enoletne pogodbe nisem veliko razmišljala. Hitro sem se dogovorila za sodelovanje. Pri hrvaških prvakinjah igra tudi nekdanja klubska soigralka Eva Komplet, pri kateri sem se pozanimala o ekipi in okolju. Nekaj igralk poznam, o drugih sem malce poizvedela preko interneta. Klub si želi osvojiti domače prvenstvo in pokal, v evroligi pa bomo poskusile presenetiti bogatejšo konkurenco," pojasnjuje 190 centimetrov visoka košarkarica, ki jo jeseni čaka ognjeni krst med evropsko elito: ”Malce me je strah, saj bom vendarle zaigrala proti najboljšim evropskim ekipam. Po drugi strani sem seveda izredno vesela, da sem dobila takšno priložnost.”

Precej manj navdušeno pa Trebčeva pripoveduje o stanju v slovenski ženski košarki: ”Vse skupaj je na dokaj nizkem nivoju in zadeve se iz leta v leto slabšajo. V tujini imajo v državnih prvenstvih vsaj dve ligi, v Sloveniji pa komaj naberemo dovolj ekip za normalno tekmovanje v eni ligi.”

Posledice so vidne v rezultatih izbrane vrste, ki je nastop v kvalifikacijah za EP 2015 končala že v uvodnem krogu. ”Proti Švici smo vodile že z 18 točkami prednosti, v živčni in napeti končnici pa smo vendarle prišle do zmage. Bolgarke pa so bile preprosto premočne. Nismo prikazale naše prave igre in upanj na preboj v nadaljevanje kvalifikacij je bilo konec,” obračune v bolgarskem Samokovu ocenjuje najboljša igralka tekme proti Švicarkam (18 točk in 11 skokov), ki ne razmišlja o vrnitvi v Slovenijo: ”Želim si še dolgo igrati v tujini, po možnosti v evroligaških ekipah. Upam, da mi bo zdravje to omogočalo.”SIMON MALJEVAC


Najbolj brano