Danes se začenja evropsko košarkarsko prvenstvo za mlade do 20 let

Generalka za največji športni dogodek na naših tleh v zadnjih 20 letih se začenja danes. Dobro leto dni pred prvenstvom stare celine članov se začenja tekmovanje mlajših članov.

Mladi so bili na predstavitvi novih dresov dobre volje. Primorsko košarko zastopata Luka Rupnik in Matej Rojc  Foto: Tamino Petelinsek
Mladi so bili na predstavitvi novih dresov dobre volje. Primorsko košarko zastopata Luka Rupnik in Matej Rojc  Foto: Tamino Petelinsek

DOMŽALE> Štiri predtekmovalne skupine evropskega prvenstva košarkarjev do 20 let bodo potekale v Kranjski Gori in v Domžalah, kjer bo igrala tudi slovenska izbrana vrsta, sklepni del pa bo v ljubljanski dvorani Stožice. Finale bo 22. julija.

Domače prvenstvo je med drugim tudi priložnost za spremembo reprezentančnih dresov, ki pa še vedno temeljijo na zeleni barvi. Selektor pa je vse kaj drugega kot novinec, eden najbolj prekaljenih slovenskih trenerjev Zmago Sagadin. Dvanajsterici igralcev je za cilj postavil osvojitev ene od medalj.

Skupine na EP, skupina A, - Francija, Nemčija, Srbija, Črna gora; skupina B, obe Kranjska Gora - Rusija, Estonija, Grčija, Ukrajina; skupina C - Latvija, Gruzija, Turčija, Španija; skupina D, obe Domžale - Litva, Švedska, Italija, Slovenija.

Domače prvenstvo samo po sebi ne zagotavlja visoke uvrstitve, kar so že spoznale nekatere prejšnje generacije, recimo leta 1994, ko je bila ekipa z Nesterovićem, Miličem, Tuškom, Gorencem in druščino šele osma. Na EP so se prebile kakovostne ekipe z nekaj odličnimi posamezniki. Slovenija je v pripravljalnem obdobju dokazala, da se lahko enakovredno kosa z vsemi najmočnejšimi ekipami - od enajstih prijateljskih tekem jih je dobila devet, seveda pa bo šele prvenstvo, na katerem bodo najboljše ekipe odigrale devet tekem v enajstih dneh, pokazalo razmerje moči.

Italijani imajo nekaj nadarjenih posameznikov, Švedi prihajajo neobremenjeni, Litva pa je, čeprav prihaja brez prvega zvezdnika Valančiunasa, vedno v konkurenci za vrh. Slovenija je bila v tej kategoriji dvakrat prvak Evrope; leta 2000 na Ohridu, ko so starostno mejo za mlajše člane z 22 prvič pomaknili na 20 let, in 2004 v Brnu.

Spored slovenskih tekem v prvem delu EP, danes ob 21. uri - Slovenija : Švedska; v petek, 13. julija, ob 20.45 - Slovenija : Švedska; v soboto, 14. julija, ob 20.45 - Slovenija : Litva.

“Ta generacija fantov na prejšnjih prvenstvih ni bila uspešna, ker pa letos igramo doma in ker se je kar nekaj fantov v tem času oblikovalo v dobre igralce, smo si zastavili visok cilj. Fizično smo zelo dobro pripravljeni, medtem ko smo v tehnično-taktičnem pogledu malce slabši, predvsem spričo dejstva, da ti fantje prihajajo iz različnih košarkarskih okolij in posledično z različnimi navadami, ki jih čez noč ni moč kar tako odpraviti. Toda sposobni smo premagati vsakogar. Storili bomo vse, da osvojimo medaljo,” je povedal selektor Zmago Sagadin.

Na predstavitvi reprezentance v Domžalah je bilo štirinajst košarkarjev, selektor pa je seznam skrčil na naslednjih 12: Jaka Brodnik, Žiga Dimec, Miha Lapornik, Alen Omić (vsi Zlatorog), Jure Besedič, Klemen Prepelič (oba Helios), Gezim Morina (Olimpija), Marko Pajić, Luka Rupnik (oba Slovan), Matej Rojc (Krka), Jan Špan (Maribor Messer) in Miha Vašl (Hopsi Polzela). ROK MAVER, STA


Najbolj brano