Cilj obstanek, želja četrtfinale

Košarkarji Portoroža so redni del prvenstva končali na šestem mestu. To je za novince v elitni druščini sicer lep uspeh, a je nekaj grenkobe povzročil niz petih zaporednih porazov, ki jih je pahnil v ligo za obstanek.

Portorožani med  minuto odmora Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Portorožani med minuto odmora Foto: Zdravko Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Vrstni red na vrhu je pričakovan, saj so Helios, Rogaška, Hopsi in Zlatorog že pred pričetkom sezone veljali za favorite. Glede na kadrovsko sestavo in finančno stanje omenjenih klubov, bi bil drugačen razplet že skoraj senzacija. Skozi večji del prvenstva so bili v igri za četrto mesto, ki še vodi v ligo za prvaka, v kateri bosta zaigrala tudi Krka in Olimpija, tudi Portorožani. Na odločilnih tekmah jim je nato zmanjkalo sape.

“Očitno nismo vajeni tako zahtevnega ritma. Ko smo zmagovali, je šlo vse kot po maslu, po nekaj zaporednih porazih pa nismo dobro reagirali,” je o slabših igrah ob koncu rednega dela povedal kapetan Sašo Ožbolt, ki upa, da bo moštvo pred začetkom lige za obstanek obrnilo nov list: ”Nujno potrebujemo zmago, ki nas bi povlekla iz popolne apatije, ki trenutno vlada v moštvu. Na zadnjih tekmah so se nam skrajšale roke. Morda je to davek, ki ga moramo plačati kot novinci v ligi, čeprav je v moštvu kar nekaj izkušenih košarkarjev, na katere takšne stvari ne bi smele vplivati.”

V ligi za obstanek bodo ekipe od 15. marca do 22. aprila odigrala deset krogov po dvokrožnem sistemu. Prvi dve ekipi se bosta uvrstili v četrtfinale. Četrta in peta bosta igrali kvalifikacije za nastop v prvi ligi v prihodnji sezoni. Zadnje moštvo bo izpadlo v 2. SKL. Vrstni red po rednem delu tekmovanja: Grosuplje 28, Portorož 25, Maribor NKBM in Slovan 24, Elektra in Tajfun 23.

Nekdanji slovenski reprezentant Ožbolt je kljub kroničnim težavam s poškodbami odigral večino dvobojev v drugem delu prvenstva in bil s povprečjem 9,5 točke na tekmo med nosilci igre moštva, v katerem sta sicer izstopala Jan Špan (13,8 točke in 4,7 podaje) ter Igor Tratnik (15,4 točke in 6,4 skoka). Statistični podatki razkrivajo, da ima največ rezerv centrska naveza Jan Buda-Ilija Zolotić.

Oži in soigralci imajo pred najbližjimi zasledovalci eno zmago prednosti. Na dnu imata Elektra in Tajfun dve zmagi zaostanka, vodilno Grosuplje pa beži Portorožanom za tri zmage. Prvi dve moštvi po desetih krogih se bosta uvrstili v četrtfinale. To bi bil za Portorožane velik uspeh, še prej pa si bodo morali tudi matematično zagotoviti obstanek v prvi ligi, kar bo glede na prikazano v zadnjih tednih dokaj zahtevna naloga. Vodstvo kluba še naprej poudarja, da je bil glavni cilj pred pričetkom sezone ohranitev prvoligaškega statusa, zato po črnem nizu ni zagnalo alarma. Na današnjem sestanku s strokovnim štabom zato ni pričakovati večjih sprememb.

Trener Konstantin Subotić se nadeja, da bo premor koristil moštvu, ki se bo v soboto doma pomerilo s Slovanom: ”V drugem delu prvenstva nismo prikazali določenih elementov, ki so nas krasili na začetku. Vsem v klubu je bilo jasno, da bomo vso prvenstvo težko odigrali na tako visoki ravni. Igralcem sem namenil nekaj dni počitka, da si malce zbistrijo misli, zdaj pa nas čakajo priprave na tekme, ki sledijo. Nasprotniki se vztrajno krepijo, zato nam ne bo lahko, a smo še v igri za četrtfinale. Največ bo odvisno od nas samih, zagotovo pa moramo igrati bistveno bolje in z večjo mero agresivnosti kot v zadnjih tednih.”

Zanimivo je, da so Portorožani najboljše tekme odigrali v obdobju, ko je bila skoraj polovica ekipe na bolniški, v zadnjih dveh mesecih pa je raven igre bistveno padla. Strokovni štab je imel na zadnjih tekmah na voljo popolno postavo, kar pa očitno ni ključnega pomena.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano