Četrto mesto je presenečenje

Košarkarji Portoroža so pod vodstvom Konstantina Subotića pred začetkom prvenstva pričakovali boj za obstanek, prezimujejo pa na presenetljivem četrtem mestu.

Igor Tratnik (z žogo) je bil v jesenskem delu DP prvi mož portoroške zasedbe Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Igor Tratnik (z žogo) je bil v jesenskem delu DP prvi mož portoroške zasedbe Foto: Tomaž Primožič/Fpa

PORTOROŽ > Novinci v ligi bodo tritedenski premor izkoristili za celjenje ran, saj je imel portoroški strokovni štab zaradi poškodb obilo težav s sestavo moštva. Že po dveh uvodnih krogih je v mestni obleki na klopi obsedel Sašo Ožbolt, okrog katerega naj bi se vrtela igra. Veliko zdravstvenih težav sta imela tudi branilca Jaka Zagorc in Alen Hodžić, ki sta zato nihala v formi. Zadnje gostovanje na Polzeli je izpustil center Nejc Buda, ki ga podrobni zdravniški pregledi še čakajo.

Kljub vsem neprijetnostim so Portorožani stisnili zobe in se s serijo zmag prebili v zgornji del lestvice ter prijetno presenetili košarkarsko javnost, ki ni računala, da bi lahko novinec mešal štrene najboljšim. Portoroške navijače lahko veseli dejstvo, da so njihovi ljubljenci sposobni zmagovati tudi v gosteh, kar so dokazali s slavjema v Mariboru in v Šoštanju. To bo še posebej pomembno v drugem delu sezone, ko mornarje čaka pet težkih gostovanj.

Glede na statistične podatke je prvi mož portoroške zasedbe Igor Tratnik, s povprečjem 17 košev in 5,9 skoka na tekmo. Igro je uspešno vodil organizator Jan Špan (15,7 točk in 5,2 podaje), nekaj solidnih predstav pa je prikazal tudi Dejan Čigoja (8,8 košev in 4,4 skokov). Portorožani so s 36,2 skoka na tekmo najboljše skakalno moštvo lige Telemach. Pri metu za tri točke zasedajo drugo mesto. Pomanjkljivost so izgubljene žoge. Teh so imeli največ med prvoligaši.

Portorožani imajo primerno izhodišče za vstop v ligo za prvaka, vendar bo boj zelo trd. Prosta so le štiri mesta. Ključne bi znale biti morebitne točke na gostovanju v Grosupljem, a bo potrebno zmage nabirati tudi proti preostalim tekmecem.

Pričakovano prvo mesto drži domžalski Helios, ki glede na finančni vložek odstopa od konkurence, trenerski mag Zmago Sagadin pa s svojim vplivom pri sodnikih skrbi, da ne prihaja do morebitnih spodrsljajev. Drugo mesto si delita izkušeni zasedbi Rogaške in Hopsov, šele na osmem mestu pa je trenutno Zlatorog, ki si je privoščil kar šest porazov. Zato čaka njihovega postojnskega trenerja Predraga Milovića v boju za četrto mesto precej težko delo. Ravno Laščani bodo prvi tekmec Portorožanov po novem letu, ko bo vsak dvoboj izjemno pomemben, spodrsljaji pa bodo tako rekoč prepovedani.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano