Čaka jih še veliko dela

Najzahodnejše (in edino od Ljubljane navzdol) novo prvoligaško košarkarsko prizorišče je za generalko gostilo slovenski superpokal, ki ga je iz rok Krke skoraj dobesedno iztrgala ljubljanska Olimpija.

Dvoboj primorskih (koprskih) organizatorjev igre - Matej Rojc (Krka) proti Nebojši Joksimoviću (Olimpija, št. 7 v belem dresu) Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Dvoboj primorskih (koprskih) organizatorjev igre - Matej Rojc (Krka) proti Nebojši Joksimoviću (Olimpija, št. 7 v belem dresu) Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LUCIJA > Obe ekipi sta daleč od tiste igre, ki bi si jo sami želeli, toda to je tudi cena precej prenovljenih in pocenjenih moštev. Toda če že ne igra, pa je bil vsaj razburljiv končni razplet.

V obeh ekipah se je primorski delež enakopravno razporedil - po dva na vsaki strani. Sklonjenih glav sta parket zapuščala Matej Rojc in Tomaž Bolčina (ni stopil na igrišče), vesela pa sta bila Luka Rupnik in novinec pri Olimpiji, Nebojša Joksimović, ki je že v prvem uradnem nastopu za zmaje osvojil prvo lovoriko, hkrati pa je znova moral krpati vrzel na položaju organizatorja igre.

Olimpija : Krka 63:60. Gledalcev 800, sodniki: Javor (Lj.), Majkič (Hrastnik), Krejić (Kranj); četrtine - 14:10, 17:24, 16:15, 16:11. Krka: Lapornik 8 (1:0), Kastrati 2, Rojc 6 (2:2), Buljan 6, Murić 8 (4:3), Pavić 8, Amstead 3, Booker 7, Hukić 2, Klobučar 10 (1:1). Union Olimpija: Rupnik 9 (4:4), Joksimović 6 (3:2), Brodnik 2 (2:2), Salin 3 (2:1), Gailius 8 (4:3), Omić 6 (6:4), Augustus 3, Drobnjak 9 (4:3), Stepheson 17 (4:3).

Krka je bila skoraj vso tekmo v rahli prednosti, Olimpijo je nekaj časa držal v igri veteran Dragiša Drobnjak, na drugi strani pa je pri Krki v pomembnih trenutkih zadeval izkušeni Jaka Klobučar. Štiri minute pred koncem je bil izid 60:52 za Krko, ki potem ni več zadela! Pri Olimpiji je takrat odločilne koše zadel MVP tekme, center Arthur Stephenson (17 točk), tudi tistega za vodstvo s 61:60 deset sekund prek koncem.

Ko se je Edu Muriću v zadnjem napadu žoga zakotalila iz rok, je zmago s polaganjem potrdil Sasu Salin, ki celo tekmo, v slogu večine nastopov v finski reprezentanci na EP, ni mogel ničesar zadeti. Krka je imela precej težav z osebnimi napakami, slabo pa so metali tudi za tri točke. Rojc je odigral 21 minut (6 točk, 5 podaj), ni pa imel prave pomoči v zamenjavi, Američanu Rayu Armsteadu. “Slabo smo odigrali, z žogo bi morali bolj prodirati pod koš. Imeli smo prednost osmih točk, toda potem smo bili nezbrani, Olimpiji smo dovolili odprte mete in to je bilo ključno. V ligi ABA si želimo narediti več kot lani,” je dejal Matej Rojc. Pri Olimpiji je malo časa igral hrvaški up Paolo Marinelli, zato pa je po poškodbi organizatorja igre Cedrica Jacksona več minut dobil Rupnik, ki je zadel nekaj pomembnih metov za priključek. “Veliko nervoze je bilo na obeh straneh in slabša igra, kar je razumljivo, saj sta ekipi v polni postavi šele nekaj dni. Trener nam je rekel, da moramo biti potrpežljivi. In smo bili. Že na prvi tekmi smo pokazali pravi značaj, toda glavno nas še čaka,” je razpredal Rupnik, ki je s soigralci včeraj že odletel v Skopje, kjer začenjajo sezono v ligi ABA.

Košarkarji Olimpije niso mogli v miru proslaviti prve letošnje domače lovorike, saj jih nocoj že čaka tekma prvega kroga nove sezone regionalne lige ABA, ki so jo iz soboto prestavili na petek. V Skopju se bodo pomerili z lanskim delodajalcem sedanjega trenerja Olimpije Aleša Pipana MZT. Krka bo v soboto gostila Budučnost. V ligi ima Srbija štiri klube, Slovenija dva kluba, ostal je tudi madžarski Szolnoki. Sicer pa so letos pravila glede napredovanja v evroligo jasna: napredujeta finalista lige.

“Odločala je obramba, v napadu lahko vedno daš 60 točk, tudi če slabše igraš,” je ocenjeval Joksimović, ki ga je na tribuni spodbujala tudi družina. “Smo šele na začetku. ABA liga bo nekaj drugega, učiti se bomo morali sproti, saj je ekipa na novo sestavljena, ne bo pa časa za preveč napak in popravke,” je dodal Joksa, ki je bil samokritičen: “Zagotovo bomo morali še precej dvigniti raven igre. Veseli me pristop, brez popuščanja. Manjka nam večja pretočnost žoge v napadu in še kaj poguma. Mogoče kdo meni, da ta lovorika ni pomembna, a to ne drži.”

Košarkarski klub Portorož, novinec v prvi ligi, je skupaj s krovno organizacijo tekmovanje sicer pripravil tako kot mora biti. Smo pa na tribuni pogrešali še kakšno košarkarsko ime in malce bolj toplo vzdušje. Še sreča, da so zanj vsaj delno poskrbeli novomeški navijači.

ROK MAVER


Najbolj brano