Brez popolnega preobrata

Portorožani so se v 11. krogu prve lige pred domačimi navijači hrabro upirali vodilnim Domžalčanom, ki so na koncu vendarle zasluženo osvojili novi dve točki in gostiteljem prizadejali tretji zaporedni poraz. Portorož : Helios 66:72.

 Foto: Zdravko Primožič/Fpa
Foto: Zdravko Primožič/Fpa

LUCIJA > Tudi četrti dvoboj med Portorožem in Heliosom v letošnji sezoni se je razpletel z zmago Domžalčanov, ki so morali za dve točki v lucijski športni dvorani preliti kar nekaj znoja. Za uvodno vodstvo gostov je z dvema trojkama poskrbela primorska branilska naveza Matic Rebec-Gregor Hrovat, ki je ob odsotnosti visokih košarkarjev Jureta Besediča in Đorđa Majstorovića prevzela glavno breme Domžal.

Dvorana Lucija, gledalcev 300, sodniki: Krejić in Česen (oba Kranj), Zovko (Lj.); četrtine - 12:16, 15:16, 19:21, 20:19. Portorož: Tratnik 17 (3:3), Zagorc 7 (2:1), Jovanović, Borse, Špan 14 (4:3), Cvetičanin, Petrovčič 2, Zolotić 14 (4:2), Čigoja 4 (2:2), Hodžić 3, Ožbolt 5 (3:3), Markič. Trener: Konstantin Subotić. Helios: Besedič, Ponjavić 6 (4:4), Marić 3, Mlakar 4 (2:2), Mahkovic 6, Rebec 12 (2:1), Majstorović, Radulović 12 (4:2), Morina 9 (6:3), Hrovat 13 (7:6), Boltić 4, Vončina 3. Trener: Zmago Sagadin. Prosti meti: Port. 18:14, Hel. 25:18; trojke: Port. 17:8 (Špan 3, Tratnik 2, Zagorc 2, Hodžić 1), Hel. 25:6 (Rebec 3, Marić, Hrovat, Vončina po 1); os. napake: Port. 25, Hel. 21; skoki: Port. 36, Hel. 31.

Kopica izgubljenih žog in prekrškov v napadu

Mornarji so bili sprva brezidejni v napadu in so v uvodnih 12 minutah zmogli ravno toliko točk. Nekaj več učinkovitosti v napadu je prinesel vstop v igro Saša Ožbolta, a je bilo izgubljenih žog in nespametnih prekrškov v napadu, ki so bili tudi posledica dobre obrambe gostov, bistveno preveč. Helios je v 16. minuti povedel z 28:19, Portorožani pa so se do odhoda na glavni odmor vendarle uspeli približati na pet točk zaostanka, kar je bil glede na prikazano odličen rezultat.

Domači trener Konstantin Subotić je imel na razpolago bistveno daljšo klop kot na prejšnjih tekmah, vendar to ni dosti pomagalo: “Precej sem spreminjal postavo na igrišču, saj sem želel preizkusiti, koliko so trenutno določeni košarkarji sposobni pokazati. Nekatere nosilce igre moramo v kratkem času vrniti v pravo formo. Očitno je bilo, da niso imeli priložnosti za uigravanje na treningih. V prvem polčasu so svoje dodale še številne izgubljene žoge.”

Drugi polčas je gledalcem na lepo napolnjenih tribunah prinesel malce več košarkarskih užitkov, a je bilo v igri obeh moštev še naprej veliko nihanj. V 28. minuti je Jan Špan s trojko svoje moštvo popeljal do točke zaostanka, gostje pa so odgovorili s serijo desetih zaporednih točk in dobrih pet minut pred koncem ob vodstvu s 64:51 že začeli proslavljati zmago. Sledila je nova serija domačih, ki so po zadetih trojkah Igorja Tratnika in Alena Hodžića ter prostih metih Špana 47 sekund pred koncem zaostajali le še za dve točki in imeli v zadnjih 20 sekundah še nekaj priložnosti za preobrat. Toda gostje so, kljub glasnemu pritisku s tribun, zadržali prednost in s črte prostih metov potrdili zmago. “Igralci s klopi so v končnici vnesli dodaten impulz, vendar nam ni uspelo zmagati. Na prejšnjih tekmah smo v zadnji četrtini popustili, tokrat pa ne,” je po koncu dvoboja povedal Špan, ki so mu sodniki dosodili kar tri osebne napake v napadu, kar je organizator domačega moštva pokomentiral s kislim nasmeškom na obrazu: “Zaradi določenih okoliščin nam ni uspelo zmagati. Vedno je težko igrati proti Sagadinovim ekipam.” Domači center Ilija Zolotić je po novemu porazu obžaloval zapravljeno priložnost: “Premagali smo sami sebe. Izgubili smo preveč žog in zgrešili številne 'zicerje,' kar se nam je na koncu maščevalo. Nekajkrat smo se približali, a so košarkarji Heliosa ohranili mirno kri.”

Zmago Sagadin: “Ni vse v trojkah”

Trenerja HeliosaZmaga Sagadina so gledalci pozdravili z nekaj bolj ali manj okusnimi skandiranji. Med polčasom je na poti do slačilnice kar pošteno stresal jezo na 18-letnega organizatorja igre Matica Rebca, (oba na fotografiji) v izjavi za PN pa je razkril vsebino glasnega monologa: “Preveč se osredotoča na mete za tri točke. Njegova primarna naloga bi morala biti menjava ritma, poleg tega bi moral bolj izkoriščati svojo hitrost in prodornost. Problem je v tem, da sam še ne zna oceniti, kdaj je prava priložnost za met in kdaj se mora odločiti za prodor pod koš.” Po Sagadinovem mnenju je bila zmaga Heliosa povsem zaslužena: “Skozi vso tekmo smo bili boljši nasprotnik. Portorožani so dobro moštvo, ki je izkoriščalo naše padce. Ponovno je prišla do izraza naša neizkušenost, zaradi katere smo se že nekajkrat opekli v končnicah. Na srečo smo tokrat v zadnjih sekundah odigrali bolj zrelo.”

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano