Boki zabil koš 20 metrov visoko

Dvig gigantskega dresa slovenske košarkarske reprezentance na gasilski stolp je prvi otipljiv dokaz evropskega košarkarskega prvenstva v Kopru. Oblaki so se sicer nekaj pred drugo uro popoldne zgrnili nad Koper in dres je ob predaji krstilo nekaj dežnih kapljic.

KOPER > A to ni pokvarilo optimističnega vzdušja in zavedanja, da se prvenstvo bliža z velikimi koraki. Medtem ko znotraj in v okolici dvorane Bonifika hitijo z obnovitvenimi deli, bo obiskovalce Kopra na vhodu v mesto pričakal gasilski stolp, oblečen v velikanski košarkarski dres. Sedem ur so potrebovali pripadniki Gasilske brigade Koper, da so 7,5 metra širok in enajst metrov visok dres spravili na 26 metrov visok stolp ter ga ustrezno pritrdili.

Krstila sta ga podžupan Mestne občine Koper Danijel Cep in slovenski reprezentant Boštjan Nachbar, ki sta se, kljub ne ravno rahli sapici z dvigalom (kot je videti na naši zgornji fotografiji), pogumno dvignila v višave ter v mini koš z malo košarkarsko žogico simbolično dala koš pod oblaki. “Hja, ni bilo tako hudo, kot se je morda zdelo. Stolp je višji, kot se zdi s tal, po drugi strani pa je zgoraj lep razgled na mesto. Vesel sem, da dres ponosno visi nad Koprom”, je za PN povedal Nachbar, ki je sicer nastopal v vlogi domačina, saj si je na Markovcu pred leti zgradil dom, kakor še marsikateri vrhunski športnik. Nachbarjeva pripadnost košarkarski reprezentanci je skoraj zgledna, saj je zelo redko manjkal na reprezentančnih akcijah. “Zelo sem vesel, da bo naša obala gostila eno od skupin evropskega prvenstva. Ker živim tu, mi je to v posebno čast. Vedno več ljudi govori o prvenstvu. Lahko pričakujemo, da bo od avgusta Slovenija govorila samo o tem,” je dejal Boki, ki meni, da je koprska skupina zelo atraktivna. “Koper je zelo zanimivo mesto, že zaradi tega, ker je ob morju. Nekoliko sem stiskal pesti, da bi Slovenija igrala v Kopru. Ampak ne glede na to, bo sem prišlo veliko navijačev, pa tudi veliko mojih prijateljev si bo tekme ogledalo v živo. Vsem pravim, da se bodo odlično počutili.”

Nachbar si je privoščil zelo kratek oddih, šele pred tednom dni je končal nastope v nemškem prvenstvu, kjer je z Brose Basketom osvojil nemški državni naslov. “Malo še počivam, sicer pa sem že začel individualno vaditi za preprečevanje poškodb in predpripravo za fizično moč. Sicer pa se v nedeljo začenja moj košarkarski kamp in bom spet na igriščih,” pravi Boki, ki razmišlja tudi o evropskem prvenstvu. “Je kar malo zatišje pred nevihto, vsi zbiramo moči in menim, da vsak od nas razmišlja o prvenstvu in o rezultatu.”

Generalni sekretar KZS Iztok Rems je podžupanu Cepu izročil velik dres s številko 13, ki bi ga sicer lahko oblekel le 2,20 metra visok center. “Koper je drugo mesto z dresom in želim si, da bi to postala prepoznavna točka. Naše akcije so spodbuda mladini. Mogoče bo kakšen otrok ob pogledu na dres želel igrati košarko,” je dejal Rems. Cep je dejal, da se Koper zdaj prebuja z EuroBasketom, vodja lokalnega organizacijskega odbora Boban Popovič pa si je zaželel, da bi se udeleženci in gostje v Kopru odlično počutili. ROK MAVER


Najbolj brano