Beno Udrih po SMS sporočil, da ne bo nastopil na EP

Po Erazmu Lorbku se je nastopu v državnem dresu na evropskem košarkarskem prvenstvu v Sloveniji odpovedal tudi Beno Udrih, je danes sporočila Košarkarska zveza Slovenije (KZS).

Po Erazmu Lorbku se je nastopu v državnem dresu na evropskem košarkarskem prvenstvu v Sloveniji odpovedal tudi Beno Udrih Foto: STA
Po Erazmu Lorbku se je nastopu v državnem dresu na evropskem košarkarskem prvenstvu v Sloveniji odpovedal tudi Beno Udrih Foto: STA

LJUBLJANA > Nekaj dni pred začetkom priprav je Beno Udrih direktorju članskih reprezentanc Mateju Avanzu poslal SMS sporočilo, v katerem je zapisal, da se je po premisleku odločil, da ne bo branil barve Slovenije na eurobasketu 2013. Hkrati se je selektorju Božidarju Maljkoviću zahvalil za podporo, fantom zaželel zdravja, reprezentanci pa čim višjo uvrstitev na EP. Namesto Udriha je KZS na priprave povabila Nebojšo Joksimoviča.

Najprej da, potem ne

KZS je svoje videnje napisala v sporočilu za javnost. Beno Udrih je selektorju Božidarju Maljkoviću ob obisku v ZDA ter kasnejšem telefonskem razgovoru nedvoumno potrdil pripravljenost za igranje za slovensko izbrano vrsto na eurobasketu 2013, zato ga je strokovni štab uvrstil na širši seznam šestnajstih kandidatov za nastop na prvenstvu in mu bil pripravljen dovoliti tudi kasnejši prihod na priprave zavoljo iskanja novega kluba.

Po odpovedi Udriha se bodo priprav, ki se bodo začele 19. julija, udeležili: Goran Dragić, Jaka Lakovič, Nebojša Joksimovič, Jaka Blažič, Zoran Dragić, Klemen Prepelič, Edo Murić, Boštjan Nachbar, Domen Lorbek, Luka Lapornik, Jure Balažić, Jaka Brodnik, Gezim Morina, Mirza Begić, Uroš Slokar in Gašper Vidmar.

Udrihov telefon je zvonil v prazno

Slab teden dni pred začetkom priprav je Udriha poklical direktor reprezentanc Matej Avanzo, a je košarkarjev telefon zvonil v prazno. Udrih se je Avanzu kasneje oglasil prek SMS sporočila, v katerem je sporočil, da se je po premisleku odločil, da za slovensko reprezentanco ne bo zaigral.

Kljub temu, da je poprej kot edino težavo, zaradi katere bi njegov nastop na eurobasketu 2013 lahko bil ogrožen, navedel okoliščino, da v ligi NBA ne bi dovolj zgodaj našel novega delodajalca, tega razloga v svojem zapisu ni omenil.

KZS: Zdaj vemo, s katerimi košarkarji bomo na domačem prvenstvu skušali narediti vse za to, da uresničimo cilje

Uradno stališče KZS ob odpovedi Bena Udriha je: “Glede na izkušnje iz minulih let menimo, da je to, da nas je o svoji nameri obvestil pred pripravami, vsekakor bolje, kot da bi do odpovedi prišlo v času priprav. Do KZS in slovenske javnosti ni pravično, da je s spremembo odločitve odlašal toliko časa. Tako zaradi dolgoletnih izkušenj pri Udrihovih odpovedih več kot očitno nima smisla, da ga še kdaj vabimo v reprezentanco. Zdaj vemo, s katerimi košarkarji bomo na domačem prvenstvu skušali narediti vse za to, da uresničimo cilje, ki smo si jih zastavili, prepričani pa smo, da lahko z dobrim vzdušjem, jasno hierarhijo in odlično podporo navijačev ter celotne ekipe, zbrane okoli izbrane vrste, še vedno računamo tudi na to, da se nam uresniči želja po vrhunskem rezultatu. Popolnoma se bomo osredotočili na igralce, ki so se reprezentanci v edinstvenem trenutku, torej pred domačim eurobasketom 2013, odzvali, ter želimo, da bi se vsi čim manj ukvarjali s tistimi, ki jih ni, čim več pa s temi, ki bodo v domačih dvoranah nosili slovenski reprezentančni dres. Slednji so v reprezentanci s srcem, dušo, veliko motivacijo in z željo po tem, da vsem dokažejo, da je Slovenija košarkarska dežela, kar dokazuje tudi dejstvo, da že komaj čakajo na začetek priprav. Zato si nedvomno zaslužijo veliko podporo.”

Joksimovič in Blažič okrevata po poškodbah

Direktor članskih reprezentanc je ob drugi odpovedi po Erazmu Lorbku, ki je odšel na operacijo kolen, povedal: “Potem ko je postalo jasno, da je Beno Udrih odpovedal sodelovanje v reprezentanci, je štab reprezentance staknil glave in se odločil, da med 16 kandidatov za nastop na eurobasketu uvrsti Nebojšo Joksimoviča. Z njim sem razgovor opravil v nedeljo in takoj je privolil na sodelovanje. Zavoljo dejstva, da je do nedavnega okreval po težavah s poškodbama rame in gležnja, pa mu je selektor Maljković dovolil, da se pripravam skupaj z Mirzo Begićem in Boštjanom Nachbarjem namesto 19. priključi 23. julija.”

Po posebnem programu bo uvodne dni priprav opravil tudi Jaka Blažič, ki je na treningih v ZDA prejel neprijeten udarec v levo koleno. Zdravniški pregledi so pokazali, da ne gre za poškodbo, temveč le za močan udarec.

STA


Najbolj brano