“Kofetarji”, VAR in Skomina

Po tekmah skupine H bomo videli na delu vseh 32 reprezentanc, ki so različno zadovoljne z opravljenim v uvodnem krogu. Šesti dan svetovnega prvenstva pa bodo sklenili nogometaši Rusije in Egipta, ki bosta v skupini A hkrati že odprla drugi krog.

Robert Lewandowski (v ospredju s številko 9) je že vrsto let udarni 
adut poljske reprezentance. Foto: Reuters
Robert Lewandowski (v ospredju s številko 9) je že vrsto let udarni adut poljske reprezentance. Foto: Reuters

RUSIJA > Pred uvodnimi tekmami vselej vlada nekaj negotovosti, kar še toliko bolj velja za skupino H. Ta je na papirju najbolj nepredvidljiva oziroma ne ponuja izrazitega favorita. Lestvica svetovne nogometne zveze govori v prid Poljakom, če bi upoštevali zgolj dosežke zadnjega svetovnega prvenstva (SP), potem so v prednosti Kolumbijci, ki so se v Braziliji zavihteli vse do četrtfinala. Senegal najbolje kotira med afriškimi reprezentancami. Preboj v izločilne boje naj ne bi bil vprašljiv, ni jih malo, ki mu pripisujejo uvrstitev v četrtfinale, največji optimisti pa menijo, da bi lahko prebili dosedanji mejnik zasedb s črne celine ter se spogledujejo z uvrstitvijo med najboljšo četverico.

Brez zvezd ne gre

Japonci so od leta 1998 nepogrešljivi udeleženci zaključnega turnirja, redkeje so se prebili v izločilne boje. Nazadnje jim je to uspelo leta 2010 v Južni Afriki, a reprezentance, v kateri ne manjka prekaljenih posameznikov, kot so Shinji Okazaki, Yuto Nagatomo ali Shinji Kagawa, ne gre podcenjevati. Nemara je še največja neznanka selektor. Potem ko so se v vodstvu japonske nogometne zveze razšli z Vahidom Halilhodžićem, ki je ekipo popeljal na SP, so reprezentančno krmilo zaupali Akiri Nishinu. Kot se zdi, je bil trener, ki je dosegel svoje rezultatske vrhunce pred dobrim desetletjem, rešitev v stiski. Spet naj bi pomagal vzpostaviti načete odnose z reprezentančnimi zvezdniki, ki niso več imeli pooblaščenega statusa pri Halilhodžiću.

V pričakovanju Salaha

Pred prvim dvobojem drugega kroga skupine A so vsi pogledi uprti v Mohameda Salaha in egiptovskega selektorja Hectorja Cuperja. Če je nared, napadalec Liverpoola vsekakor mora igrati. Za Egipt po uvodnem porazu z Urugvajem šteje le zmaga. V ugodnejšem položaju so Rusi, ki so si z visoko zmago v prvem krogu nad Savdsko Arabijo odprli vrata napredovanja v izločilne boje. Ob poškodovanem Alanu Dzagojevu bo napadalni učinek gostiteljev odvisen predvsem od navdiha njegovega klubskega soigralca pri moskovskem CSKA Aleksandra Golovina, za katerega naj bi se resno ogrel Juventus.

Bomo videli, kako se bo vse skupaj obneslo na igrišču. Že današnji dvoboj utegne razkriti japonske domete, zanimivo pa bo videti tudi, v kakšni formi je kolumbijska reprezentanca. Pred štirimi leti je s privlačnimi predstavami v domači Južni Ameriki veljala za eno najprijetnejših odkritij. Tako kot James Rodriguez, ki je bil s šestimi goli tudi najboljši strelec mundiala in si tako priigral sanjski prestop k Realu. V kraljevem klubu se njegova nogometna pot ni razvijala, kot si je želel, selitev k Bayernu pa naj bi v sezoni pred SP koristila tudi reprezentanci. Konec tedna se je pri navijačih Kolumbije sicer prižgala rdeča luč za alarm. Zaradi poškodbe je izpustil enega od treningov, sicer pa Kolumbija, ki jo na drugem zaporednem SP vodi prekaljeni Jose Pekerman, ni zgolj Rodriguez.

Sodniška pomoč

“Kofetarji” imajo v svojih vrstah Juana Cudrada, Radamela Falcaa, Carlosa Bacco, Luisa Muriela in druge nogometaše z evropsko kilometrino, ki jih dobro pozna tudi Damir Skomina. Kljub video nadzoru marsikatera sodniška presoja ostaja sporna ali mejna, zato bo zanimivo videti, kako se bodo v Saransku odrezali koprski sodnik in njegova slovenska pomočnika Robert Vukan in Jure Praprotnik. S pomočjo VAR-a ali brez.

Nemalo privlačnih izhodišč ponuja tudi dvoboj Poljske in Senegala. Morda ga utegne odločiti prav strelski obračun sijajnih ofenzivnih adutov, enega najboljših centralnih napadalcev, Roberta Lewandowskega na eni in Sadia Maneja na drugi strani. Senegalci premorejo z Diafro Sakhojem, Mamo Dioufom in M'Bayo Niangom spredaj tudi sicer precej nepredvidljivosti. V Kalidouju Koulibalyju pa imajo enega najbolj zaželenih obrambnih nogometašev prestopnega roka. Na senegalski polovici se mu obeta precej bližnjih srečanj s Piotrom Zielinskim, morda tudi z drugim soigralcem iz Napolija Arkadiuszom Milikom.


Komentar novinarja

Aleš Sorta

Od Ronalda do Ronalda

Za nami je skoraj popoln prvi krog predtekmovanja na svetovnem prvenstvu (SP). Danes ga bosta sklenili tekmi v skupini H. Svoj ognjeni krst bo na največjem nogometnem dogodku dočakal tudi Koprčan Damir Skomina s slovensko sodniško ekipo, ki bo delila pravico na dvoboju med Kolumbijo in Japonsko. Pod črto pa lahko že povlečemo prve zaključke ali bolje rečeno ugotovitve, ki pa so v nogometu dnevno in še posebej v turnirskem sistemu izpostavljene spremembam. Favoriti so mundial v Rusiji začeli zadržano ...

Preberi več

Najbolj brano