Kmalu tek treh vrhov

V zadnjih dneh so bili na primorskih rekreativnih tekih aktivni specialisti za klance in ulice. Na Nanos je prvi pritekel član domačega društva Simon Alič, Goriški tek pa je dobil nekdanji nogometni reprezentant Aleš Kokot.

Na Nanos je tudi letos najhitreje pritekel  Simon Alič (902). Foto: Igor Mušič
Na Nanos je tudi letos najhitreje pritekel Simon Alič (902). Foto: Igor Mušič

PRIMORSKA > Oktobrska postaja primorskega gorskega pokala je bil 21. spominski tek Fabjana Furlana na Nanos, ki ga je priredilo Planinsko društvo Podnanos. Iz te vasi se je v 5700 metrov dolg klanec s 700 metri višinske razlike in ciljem pred 820 metrov ležečo lovsko kočo na Nanosu zapodilo 78 tekačev - med njimi tudi 17 žensk in sedem otrok. Tako kot lani je slavil član domačega ŠD Nanos Simon Alič, ki je z nalogo opravil v dobre pol ure (30,54). V ozadju je potekal trd boj za srebro, ki ga je s časom 34,33 dobil še drugi adut Nanosa - Simon Strnad. Elis Filipič (Endorfin) je za njim kot tretji zaostal 11 sekund.

V ženski konkurenci je slavila Varineja Drašler iz logaškega ŠD Tek je lek, ki je le za malo presegla mejo 40 minut (40,43). Druga je bila Urša Trobec iz ŠD Setnik iz Polhovega Gradca (42,38), tretja pa predstavnica Nanosa Mihaela Tušar (43,36). Na krajši progi za mladino je zmagal član tolminskega Posočja Luka Močnik.

Ljubitelji uličnega teka po Novi Gorici in Gorici so na svoj račun prišli na šestem goriškem dobrodelnem teku in hoji za upanje, ki ga je v mesecu boja proti raku dojke priredilo Društvo ko-RAK.si s partnerji. Izkupiček startnin bo namenjen nakupu medicinskega materiala za onkološki oddelek SB Nova Gorica. Zbralo se je 73 tekačev, ki so imeli na voljo tri proge. Na najzahtevnejši, dolgi 18 kilometrov, se je izkazal nekdanji nogometni reprezentant iz zlatih časov ND Gorica, Aleš Kokot, ki je pritekel v cilj po dobri uri (1:04,40). Drugi je bil Italijan Marco Marcuzzi (1:18,53), tretji pa Luka Lango (1:21,52).

Med ženskami je bila najhitrejša Damjana Birsa (TK Ronda team, 1:18,45) pred Davorino Šuligoj (ŠD Salonit, 1:20,02) in novogoriško ultramaratonko Sonjo Leskovar (1:32,38).

Naslednji primorski rekreativni tek bo v nedeljo, 4. novembra, ko bo na vrsti tradicionalni gorski Tek treh vrhov, kar pomeni 28 kilometrov vzponov in spustov na pobočjih Škabrijela, Svete Gore in Sabotina. Start bo ob 9. uri pri kajakaškem centru v Solkanu. Na voljo je še krajša 12 kilometrov dolga proga.


Najbolj brano