Kadeti in mlajši člani znova med elito

Mlajše košarkarske selekcije so pogosto v senci članske reprezentance, kar je povsem razumljivo, vendar pa prav “spodaj” nastajajo novi zvezdniki, ki bodo v prihodnjih letih morali prevzeti težko breme. Slovenija se je na evropskih prvenstvih v kategorijah U-20 in U-18 vrnila v A divizijo.

Na evropskem prvenstvu druge divizije U-18 je bil košarkar Sixta 
oziroma Koša Gregor Glas izbran v idealno peterko prvenstva. Foto: Zdravko Primožič/FPA
Na evropskem prvenstvu druge divizije U-18 je bil košarkar Sixta oziroma Koša Gregor Glas izbran v idealno peterko prvenstva. Foto: Zdravko Primožič/FPA

KOPER > V skladu z urnikom, ki je uveljavljen zadnja leta, so prvi odšli v boj najstarejši, B divizija pa je v kategoriji do 20 let igrala v bolgarski Sofiji, kjer je Slovenija rutinirano opravila v skupini, nato pa predvsem po zaslugi odlične obrambe v izločilnih srečanjih premagala še Belgijo s 64:52 ter Rusijo s 60:50. V polfinalu je zablestel najboljši slovenski igralec Jurij Macura, ki je zabeležil po 19 točk in skokov. Ker napredujejo tri reprezentance, je bilo že jasno, da se naši vračajo v A divizijo in so za konec izgubili proti Poljski s 60:71. Zanimivo, da sta z nepolnimi 19 leti najmlajša v moštvu prav edina “tujca” - poleg ameriških študentov Gabra Ožegovića in Matica Vesela - Jurij Macura (Baskonia) in Denis Alibegović, ki trenira na italijanski košarkarski akademiji Stella Azzurra iz Rima. Kajpak gre za sina najboljšega strelca slovenske reprezentance vseh časov Teomana Alibegovića, medtem ko je Macura starejši zdravnik izbrane vrste. V slovenski košarki brez družinskih navez pač ne gre ...

Najobetavnejši član ekipe U-20, Jurij Macura je sicer visok 210 centimetrov in lahko ob kroničnem pomanjkanju višine v članski reprezentanci najbrž kmalu pričakuje vabilo.

Američani spremljajo Glasa

Gregor Glas, ki je v minuli sezoni postal najboljši igralec državnega prvenstva v kategoriji U- 17, se te dni v Beogradu udeležuje košarkarskega kampa Basketball Without Boarders. Letošnji kamp, ki ga tradicionalno organizirata liga NBA in FIBA, se bo iztekel jutri. Glas je bil med udeležence iz celotne Evrope izbran zavoljo izstopajočega košarkarskega znanja ter vodstvenih sposobnosti.

Sicer igra na položaju krilnega centra in mu niti meti za tri točke niso neznanka. Z identičnim dosežkom so se izkazali tudi osemnajstletniki, ki so igrali v Skopju in odigrali natanko toliko, kolikor je bilo potrebno. Ko je bilo jasno, da so osvojili prvo mesto v skupini, so odpočili nekaj ključnih igralcev ter izgubili z Bolgarijo, toda na obeh najpomembnejših tekmah sta ob Žigi Samarju iz madridskega Reala odgovornost prevzela predvsem Petar Vujačić in član koprskega Sixta oziroma Koša Primorske, Gregor Glas. Poskrbela sta za zmagi z 68:65 nad Češko in s 73:70 proti Belgiji. Mimogrede, v finalu je Nizozemska zmagala kar s 86:57, nemotivirane mlade Slovence pa je pokopal branilec Keye van der Vuurst de Vries, ki je dosegel 35 točk, 6 skokov in 8 asistenc ob metu iz igre 17:12, od tega je trojke metal 12:8. Seveda so naši z napredovanjem med elito že prej izpolnili edini cilj, pri čemer je svoj delež dodal še drugi Koprčan Rok Nemanič, njegov soigralec Glas pa je bil izbran v idealno peterko prvenstva.


Najbolj brano