Iranske sanje dovoljene

V skupini B sta bila pred začetkom svetovnega prvenstva izrazita favorita Španija in Portugalska. Razmerja moči se po uvodnem krogu sicer niso spremenila, a primat je vendarle v rokah presenetljivega Irana.

RUSIJA > Iranski nogometaši petič igrajo na svetovnem prvenstvu (SP), z Marokom pa so zabeležili drugo zmago. Prve, ki je bila tako in drugače zgodovinska, so se veselili leta 1998, ko so premagali Združene države Amerike, a se niso prebili čez skupinski del. Tudi letos bi bila uvrstitev v izločilne boje enaka čudežu, a sanje so dovoljene. Vsaj do današnjega dvoboja s Španijo in 3. kroga, v katerem se bodo pomerili s Portugalci.

Iranci seveda nimajo izbire, kako se zoperstaviti favoriziranima reprezentancama s Pirenejskega polotoka. Težko je sicer verjeti, da bi obrambni okopi zdržali, a upanje umira zadnje. Ne nazadnje so Iranci že lep čas neporaženi v številnih tekmah. Azijske kvalifikacije sicer ne ponujajo kakovostnega vrha niti zgoščenosti, a iranskega dosežka vendarle ne gre podcenjevati. Na 18 tekmah so prejeli vsega pet golov, v sklepnem delu kvalifikacij pa so v skupini prehiteli Južno Korejo za debelih sedem točk.

Priložnost za Suareza in Cavanija

Potem ko je na uvodni tekmi z Egiptom Urugvajcem zmago priigral branilec Jose Maria Gimenez, bi lahko v dvoboju 2. kroga skupine A s Savdsko Arabijo, ki so ji Rusi zabili pet golov, na svoj račun prišli tudi napadalci. Dolžnika s prvega dvoboja Edinson Cavani in zlasti Luis Suarez sta se morda že bolje prilagodila igralnim razmeram v Rusiji, za vsak primer pa ostajajo prekinitve kot močno urugvajsko orožje.

Carlos Queiroz, ki seveda do potankosti pozna tudi razmerja sil v španski reprezentanci in pri svojih rojakih Portugalcih, se je v sedmih letih, odkar je sedel na selektorsko klop Perzijcev, dodobra seznanil z iranskimi posebnostmi, a tudi potencialom. Irance ni nogomet nič manj prevzel, kot denimo Južnoameričane ali Afričane. Talent seveda ni primerljiv. Še največ ga premore 23-letni Sardar Azmoun, ki se v Rusiji počuti kot doma, kar bo še posebej veljalo za nocojšnji obračun. Napadalec, ki je v kvalifikacijah zabil enajst golov, igra za Rubin iz Kazana, kjer bo dvoboj 2. kroga skupine B s Španci. Da bi uprizoril simultanko, kot jo je za uvod Cristiano Ronaldo, je sicer izključeno, proti Špancem bo težko prišel že do kakšne priložnosti ali uporabne žoge.

Precej bolj verjetno je, da bo strelski izkupiček odebelil Španec brazilskega rodu Diego Costa, ki bi se lahko prelevil v enega glavnih kandidatov za osvojitev zlatega čevlja na SP v Rusiji. Na lestvici po prvem krogu s tremi goli sicer vodi Ronaldo, a je vprašanje, če lahko nadaljuje v tem strelskem ritmu. Veliko bo seveda odvisno tudi od reprezentančnega učinka v nadaljevanju turnirja. Današnji tekmec Maroko si je v prenesenem in dobesednem pomenu besede za uvod zabil avtogol z Iranom, potem ko v afriških kvalifikacijah ni prejel zadetka.

Portugalci pod taktirko Fernanda Santosa sicersila redko izgubljajo na števnih tekmah. V kvalifikacijah za SP v Rusiji jim je edini poraz prizadejala Švica, neporaženi pa so bili tudi na poti do naslova evropskega prvaka v Franciji, kjer so pred dvema letoma iz skupinskega dela napredovali s tremi remiji. V Rusiji brez zmage ne bo šlo.


Najbolj brano