Igrati pogumno in pametno

Danes se začenja 37. evropsko žensko košarkarsko prvenstvo, ki ga gostita Srbija in Latvija. Skupinski del bo do nedelje potekal v Rigi, Zrenjaninu in Nišu, kjer bodo v dvorani športnega centra Čair igrale tudi Slovenke. Izločilne dvoboje bo v naslednjem tednu gostil Beograd. Izbranke selektorja Damirja Grgića za uvod ob 16. uri čaka dvoboj proti Madžarski.

Slovenske reprezentantke na uradnem fotografiranju v Nišu. Tina 
Jakovina (št. 10) edina zastopa primorsko žensko košarko. Foto: KZS
Slovenske reprezentantke na uradnem fotografiranju v Nišu. Tina Jakovina (št. 10) edina zastopa primorsko žensko košarko. Foto: KZS

NIŠ > Slovenske košarkarice bodo drugič zaigrale v družbi najboljših evropskih ekip. Ob krstnem nastopu pred dvema letoma v Pragi so končale na 14. mestu med 16 reprezentancami. Tokrat jih do nedelje čakajo tekme z Madžarsko, ki zadnja leta spet vlaga v žensko košarko ter Turčijo in Italijo, ki imata bogato košarkarsko tradicijo.

Po mnenju strokovnjakov naj bi o medaljah na prvenstvu odločale branilka naslova Španija, Belgija, Francija in Srbija, zanimivo pa bo spremljati tudi razplet do šestega mesta, ki še vodi v kvalifikacije za olimpijske igre v Tokiu leta 2020. Slovenijo uvrščajo na rob osmerice, ki bi z nekaj sreče ob Švedski in Rusiji lahko postala presenečenje prvenstva. Prvouvrščene reprezentance vsake skupine se bodo po odigranem skupinskem delu neposredno uvrstile v četrtfinale, drugo in tretjeuvrščene reprezentance skupin čakajo dodatne tekme za preostala štiri prosta mesta v izločilnih bojih, zadnjeuvrščene ekipe po odigranem skupinskem delu pa odhajajo domov.

Slovenska ženska košarkarska reprezentanca

Organizatorke igre - Aleksandra Krošelj (Cinkarna Celje), Teja Oblak (USK Praga), Nika Barič (Jekaterinburg, Rus); branilke - Annamaria Prezelj (Gorzow Wielkopolski, Pol), Eva Rupnik (Braunschweig, Nem), Zala Friškovec (Cinkarna Celje); krilo - Maruša Seničar (Cinkarna Celje), Tina Jakovina (Wasserburg, Nem); krilni center - Shante Marie Evans (Villeneueve, Fra), Merisa Dautović (Maribor); centri - Teja Goršič (Poprad, Slk), Eva Lisec (Famila Schio, Ita).

Slovenke neobremenjene

Selektor Damir Grgić in njegove izbranke si z napovedmi ne belijo glave. Zanima jih le lastna igra, želijo se predstaviti z agresivno, bojevito in hitro igro, ki jih je krasila v zadnjem reprezentančnem obdobju, obrise le te pa so kazale v pripravljalnih tekmah. Slovenska dekleta v Nišu računajo tudi na podporo približno 500 slovenskih navijačev. Za dodatno energijo so člani slovenske skupnosti iz Niša poskrbeli že dan pred začetkom prvenstva, ko so reprezentanco po treningu pričakali pred dvorano Čair in dekletom pripravili prijetno presenečenje.

Madžarke z višino

Visoke Madžarke - v ekipi so tri izjemno visoke košarkarice, med katerimi z 208 cm izstopa najvišja igralka na prvenstvu Bernadett Hatar - naj bi na papirju sicer veljale za najlažje tekmice v skupini C. Imajo bogato tradicijo, saj se na evropskih prvenstvih že lahko pohvalijo z dvema srebrnima in petimi bronastimi kolajnami. Pred dvema letoma so jih na Češkem v dodatni tekmi za četrtfinale izločile Italijanke, ki so tedaj slavile za vsega točko (49:48). V pripravah na ženski eurobasket Madžarke niso blestele. Vknjižile so vsega eno zmago. Kaj bo pomenilo, da se jim je tik pred EP iz ekipe Phoenix Mercury iz lige WNBA pridružila naturalizirana Yvonne Turner, pa bo kaj kmalu videti.

Slovenija in Madžarska sta se v preteklosti že pomerili. V kvalifikacijah za EP 2003 so bile obakrat uspešnejše Madžarke, nazadnje pa sta se reprezentanci srečali na pripravljalnem turnirju v Székesfehérváru pred EP 2017, ko so dve zmagi zabeležile Grgićeve izbranke. “Ne glede na prikazane igre v pripravljalnem obdobju je Madžarkam potrebno priznati vlogo favoritinj. Mi se bomo osredotočili zgolj na našo igro. Pripravili smo nekaj taktičnih zamisli. Zavedamo se zahtevnosti tekme in tekmeca. Gre za zelo izkušeno reprezentanco, ki ima veliko dobrih lastnosti. Potrebno bo kontrolirati skok, saj so Madžarke v tej prvini igre zelo močne. Najbolj pomembno pa bo zadržati zbranost od prve do zadnje minute,” pravi selektor Grgić.


Najbolj brano