Hrvati ponižali dvakratne svetovne prvake

Hrvaška nogometna reprezentanca je v 2. krogu svetovnega prvenstva v Rusiji v Nižnjem Novgorodu premagala Argentino s 3:0 (0:0). Druga tekma skupine D bo danes ob 17. uri, ko se bosta v Volgogradu merili Nigerija in Islandija.

Ante Rebić je prvi  zatresel argentinsko mrežo v 53. minuti. Foto: Xinhua/STA
Ante Rebić je prvi zatresel argentinsko mrežo v 53. minuti. Foto: Xinhua/STA

NIŽNI NOVOGRAD > Hrvati so si z zmago nad Argentinci že priigrali osmino finala. Do novih treh točk so prišli povsem zasluženo in po novih napakah neprepričljive obrambe gavčev. Na drugi strani so dvakratni svetovni prvaki v hudih škripcih, saj jim niti zmaga proti Nigeriji v zadnjem krogu neposredno ne zagotavlja osmine finala. Vse bo namreč odvisno tudi od tega, kako se bo končala tekma med Hrvaško in Islandijo.

Stadion Nižnji Novgorod, gledalcev 43.319, sodniki: Irmatov, Rasulov in Saidov (vsi Uzbekistan). Strelci: 0:1 Rebić (53.), 0:2 Modrić (80.), 0:3 Rakitić (90.). Argentina: Caballero, Mercado, Otamendi, Tagliafico, Perez (od 68. Dybala), Macherano, Salvio (od 56. Pavon), Acuna, Meza, Aguero (od 54. Higuain), Messi. Hrvaška: Subašić, Vrsaljko, Strinić, Vida, Lovren, Rakitić, Brozović, Rebić (od 57. Kramarić), Modrić, Perišić (od 82. Kovačić), Mandžukić (od 90. Ćorluka). Rumeni kartoni: Mercado, Otamendi, Acuna; Rebić, Mandžukić, Vrsaljko, Brozović. Rdeči karton: /.

Prvi polčas je postregel s čvrsto, borbeno predstavo, v kateri sta si obe ekipi priigrali po dve priložnosti. V peti minuti je za Hrvaško prvo zapravil Ivan Perišić, čigar strel malce z leve strani je obranil Willy Caballero, drugo pa Mario Mandžukić s strelom z glavo iz bližine.

Argentinci so v 22. minuti prek Marcosa Acune oplazili prečko, najlepšo priložnost polčasa pa je v 30. minuti zapravil Enzo Perez, ki je s 13 metrov odbito žogo praktično neoviran poslal mimo praznih vrat.

V drugem polčasu je v 53. minuti najprej zagrozil Sergio Aguero, a je Danijel Subašić strel obranil, že minuto pozneje pa so Hrvati povedli. Caballero si je ob vrnjeni žogi privoščil ogromno napako, slabo je odbil žogo, ki je končala pri Anteju Rebiću, ta pa je iz prve zatresel argentinsko mrežo.

V 64. minuti so imeli novo priložnost, ko sta iz bližine poskusila Maximiliano Meza in Lionel Messi, a sta Subašić in Ivan Rakitić ohranila mrežo nedotaknjeno. Na drugi strani je nekaj trenutkov pozneje Mandžukić ob branilcu zadel le zunanji del mreže iz bližine.

Zato pa je bil natančnejši Luka Modrić v 80. minuti, ki je sprožil z dobrih 20 metrov in zadel v desni spodnji kot argentinskih vrat. V 87. minuti je še Rakitić s prostega strela zatresel prečko.

V prvi minuti sodniškega dodatka je Rakitić dodal dodatno sol na argentinske rane, saj je po učinkovito zaključil protinapad za 3:0.


Najbolj brano