Hadalin blizu osebnega rekorda

Konec tedna je slovenske zimske nastope rezultatsko obeležil Jakov Fak s tretjo uvrstitvijo na zmagovalne stopničke. Skakalci so bili v ekipni tekmi četrti, v eni seriji sinočnje posamične tekme pa je dvojna zmaga ostala v Nemčiji. Alpski smučar Štefan Hadalin se je s 16. mestom v slalomu približal osebnemu dosežku kariere.

Član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin je konec tedna 
dvakrat prišel do točk.  Foto: STA
Član SK Dol Ajdovščina Štefan Hadalin je konec tedna dvakrat prišel do točk.  Foto: STA

EVROPA > Najboljši slovenski biatlonec Jakov Fak se je tretjič zapored na tekmi biatlonskega svetovnega pokala zavihtel na zmagovalni oder. V Hochfilznu je na 12,5-kilometrskem zasledovanju Faka ugnal le Norvežan Johannes Thingnes Boe, ki je ubranil prvo mesto iz sprinta, razlika na koncu je bila slabih 59 sekund. Boj četverice za tretje mesto je dobil vodilni v skupnem seštevku svetovnega pokala Francoz Martin Fourcade. Boj za vrh se je razpletel na zadnjem streljanju, ko je 24-letni Boe zadel vseh pet strelov, Fourcade pa je opravil enega slabših nastopov v karieri. Ker je moral trikrat v kazenski krog, je drugo mesto prepustil Faku, ki je prav na zadnjem postanku dokazal, da zna streljati hitro in zanesljivo. Klemen Bauer je po petih kazenskih krogih z 22. mesta iz sprinta zdrsnil na 37. mesto v zasledovanju, Miha Dovžan je bil 45.

Le redkim smučarjem bo minuli vikend svetovnega pokala ostal v lepem spominu, saj so večino tekem speljali na meji regularnosti. Alpski smučarji se iz Val d' Isera vračajo s sedmim mestom v veleslalomu Žana Kranjca in z včerajšnjim 16. mestom smučarja ajdovskega SD Dol Štefana Hadalina v slalomu. Hadalin je le za mesto zgrešil svojo doslej najboljšo uvrstitev v svetovnem pokalu, ki jo je dosegel januarja na wengenskem slalomu. Vrhničan, ki se je tekmovalnega smučanja naučil na Primorskem, je komaj ujel finale trideseterice, nato pa je v finalu postavil celo absolutno tretji čas druge vožnje. Slalom je sicer dobil avstrijski zvezdnik Marcel Hirscher, Žan Kranjec in Žan Grošelj pa sta odstopila. V sobotnem veleslalomu je slavil Francoz Alexis Pinturault, Hadalin pa je s startno številko 55 že v prvem teku prišel na 21. mesto, v finalu pa je z napako in 27. časom vendarle osvojil nove točke.

Hirscher lovi Tombo

Avstrijec Marcel Hirscher je z osvojenimi 47 zmagami na sedmem mestu večne lestvice najuspešnejših tekmovalcev in tekmovalk v svetovnem pokalu v alpskem smučanju. Vrstni red v skupni moško-ženski razvrstitvi: 1. Ingemar Stenmark (Šve) 86 zmag, 2. Lindsey Vonn (ZDA) 77, 3. Annemarie Moser-Pröll (Avt) 62, 4. Vreni Schneider (Švi) 55, 5. Hermann Maier (Avt) 54, 6. Alberto Tomba (Ita) 50, 7. Marcel Hirscher (Avt) 47, 8. Renate Götschl (Avt) 46, Marc Girardelli (Luk) 46, 10. Anja Pärson (Šve) 42, 11. Pirmin Zurbriggen (Švi) 40, 12. Marlies Schild (Avt) 37, 13. Benjamin Raich (Avt) 36, Katja Seizinger (Nem) 36 ...

Ženska karavana je bila v St. Moritzu v glavnem le na obisku, saj so do konca izpeljali le en superveleslalom, ki ga je v vremenski loteriji s prvo prvo zmago v karieri zabeležila domačinka Jasmine Flury. Maruša Ferk je osvojila 37. mesto.

Organizatorji v Titisee-Neustadtu so na silo spravili oba tekmovalna dneva svetovnega pokala v smučarskih skokih. V soboto je Norveška že tretjič zapored v tej sezoni slavila na ekipni tekmi (1083,6 točke), druga je bila Poljska (1082,8), ki je zaostala le za 0,8 točke, tretja Nemčija (1054,7), četrta pa Slovenija. Tilen Bartol, Peter Prevc, Anže Semenič in Jernej Damjan so zbrali 1011,5 točke. Ista četverica je nastopila na včerajšnji posamični tekmi, ki so jo zaradi močnega vetra prelagali do poznega popoldneva in izpeljali le eno serijo, v kateri je večina tekmovalcev imela zelo slabe razmere z močnim vetrom v hrbet. Dvojne zmage so se veselili domačini. Richard Freitag (145 m/128,4 točke) je premagal rojaka Andreasa Wellingerja (139,5 m/126), tretji pa je bil Norvežan Daniel Andre Tande (135,5 m/122,5). Jernej Damjan (128,5 m/112,8) je bil na devetem mestu najboljši Slovenec. Peter Prevc (129 m/104,4) je bil 15., Anže Semenič (124,5 m/102,1) 18., Tilen Bartol (109 m/73,5) pa 36.


Najbolj brano