Froome vrnil sumljive teste

Mednarodna kolesarska zveza je sporočila, da je britanski kolesar Chris Froome po letošnji dirki po Španiji vrnil "abnormalne" teste. Froomu so vzorec odvzeli 7. septembra po 18. etapi, prekoračene pa naj bi bile vrednosti salbutamola, sredstva za odpravljanje težav pri astmi, za katero sicer boleha zmagovalec letošnje Vuelte.

Chris Froome Foto: Wikipedia/Thortuck
Chris Froome Foto: Wikipedia/Thortuck

LONDON > Dvaintridesetletni Chris Froome po pravilnikih Ucija ni bil suspendiran, moral pa bo pojasniti, zakaj so bile presežene mejne vrednosti. Froome je pred letošnjo septembrsko zmago na Vuelti zmagal tudi na dirki Tour de France, ko je bil julija že četrtič najboljši na Elizejskih poljanah. S tem je postal prvi kolesar po Bernardu Hinalutu leta 1978, ki je v istem letu osvojil tako Tour kot tudi Vuelto.

Trenutno najboljši kolesar na svetu in njegova ekipa Sky so že potrdili, da je imel odvzeti vzorec nenavadne vrednosti, a da hkrati to ne pomeni, da so kršili pravila. Če ekipa in kolesar ne bodo pojasnili povišanih vrednosti, Froomu grozi odvzem zmage na Vuelti.

“Kot zmeraj, sem tudi tokrat delal vse, da ne bi prekoračil dovoljenih vrednosti. Znano je, da imam astmo in točno vem, kakšna so pravila. Uporabljam inhalator za blaženje simptomov in to zmeraj v dovoljenih okvirjih ter dobro vem, da me bodo testirali vsak dan, ko nosim majico vodilnega,” so Frooma citirali pri časniku Guardian.

Froome je ob tem dejal, da se je njegova astma poslabšala prav na Vuelti in da je zaradi tega poslušal ekipnega zdravnika ter povečal vnos salbutamola, ki pa je bil še vedno v dovoljenih okvirjih. “Svoj vodilni položaj v športu jemljem skrajno resno. Uci ima vse pravice, da pregleda rezultate testov skupaj z ekipo, ki jim bo posredovala tudi vse potrebne informacije,” je še dodal britanski kolesar.

Salbutamol je zdravilo, ki ga Svetovna protidopinška agencija Wada dopušča do meje 1600 mikrogramov v obdobju 24 ur in ne več kot 800 znotraj 12. ur. Sky je sporočil, da je analiza Froomovega vzorca pokazala vsebnost salbutamola v koncentraciji 2000 nanogramov na mililiter, pri čemer meja, ki jo postavlja Wada, znaša 1000 ng/ml.

Frooma je Uci o povišanem vzorcu obvestila 20. septembra, na dan ko je za zmagovalcem Nizozemcem Tomom Doumolinom in drugouvrščenim Slovencem Primožem Rogličem osvojil tretje mesto na posamični vožnji na čas na svetovnem prvenstvu v Bergnu. Od takrat Britanec ni tekmoval, a je napovedal, da bo leta 2018 skušal osvojiti vse tri velike večdnevne dirke, poleg Toura in Vuelte še dirko po Italiji - Giro.


Najbolj brano