Francozi že čakajo na tekmeca

Seznam udeležencev izločilnih bojev na svetovnem prvenstvu se počasi dopolnjuje. Iz skupine C si je uvrstitev v osmino finala po 2. krogu priigrala Francija.

Kylian Mbappe je dosegel zmagoviti zadetek za Francijo proti Peruju.   Foto: Xinhua/STA
Kylian Mbappe je dosegel zmagoviti zadetek za Francijo proti Peruju.  Foto: Xinhua/STA

RUSIJA > Čeravno sta se Avstralija in Peru na mundial prebila prek dodatnih medcelinskih kvalifikacij, sta v prvih dveh krogih skupinskega dela pičlemu izkupičku navkljub potrdila, da se nista znašla naključno med 32 reprezentancami zaključnega turnirja v Rusiji.

Pot Perujcev, ki je po 36 letih spet okusil slast svetovnega prvenstva (SP), se bo končala s torkovo tekmo 3. kroga proti Avstraliji. Po dveh porazih južnoameriški predstavniki nimajo več možnosti za uvrstitev v izločilne boje. Avstralci še ohranjajo neznatne upe, da bi ponovili dosežek iz leta 2006, ko so jih v osmini finala izločili kasnejši svetovni prvaki Italijani. Avstralce je na SP v Nemčiji vodil Guus Hiddink, v Rusiji pa njegov rojak Bert van Maarwijk, ki je sicer na selektorsko klop kengurujev sedel že, ko so imeli vozovnico za SP v žepu. Z Nizozemsko se je pred osmimi leti prebil vse do finala, a avstralske primerjave z Arjenom Robbnom Wesleyjem Sneijderjem in soigralci vendarle niso umestne.

Avstralija se je v Rusiji pokazala v povsem spodobni luči, tako na uvodni tekmi proti Franciji kot tudi včeraj z Dansko, proti kateri je iztržila neodločen izid 1:1. Cristian Eriksen je še enkrat pokazal, da je dodana vrednost danske reprezentance. Proti Peruju je prispeval asistenco, včeraj pa vodilni zadetek. Avstralci so še drugič na letošnjem SP zadeli iz enajstmetrovke, ki so jim jo včeraj dosodili s pomočjo video nadzora. Iz igre kljub nekaj napadalnim prebliskom ni šlo, Danska pa se bo po torkovem medsebojnem soočenju v osmini finala bržkone pridružila Franciji. Zadetek za končnih 1:0 proti Peruju, ki v drugem delu spet ni imel sreče, je prispeval Kylian Mbappe.


Najbolj brano