Ewanu predzadnji sprint Gira, Roglič na drugem mestu

Avstralski kolesar Caleb Ewan (Lotto Soudal) je zmagovalec 11. etape, predzadnjega sprinta dirke po Italiji, ki se je po 221 kilometrih končala v Nove Ligureju. Rožnato majico vodilnega je obdržal Italijan Valerio Conti, minuto in 50 sekund na drugem mestu še naprej zaostaja Slovenec Primož Roglič.

Minuto in 50 sekund na drugem mestu še naprej zaostaja Slovenec 
Primož Roglič. Foto: STA
Minuto in 50 sekund na drugem mestu še naprej zaostaja Slovenec Primož Roglič. Foto: STA

GENOVA > Tudi druga etapa po prostem ponedeljku je bila namenjena sprinterjem, bila je povsem ravninska, za razliko od torkove le precej daljša. Drugo etapno zmago na letošnjem Giru je vpisal Ewan, ki je bil v zaključku močnejši od torkovega zmagovalca Francoza Arnauda Demara in Nemca Pascala Ackermanna, ki je pred 24 urami v zaključku grdo padel in na cesti pustil precej kože.

Beg trojice Italijanov tako tudi danes ni niti za trenutek ogrozil kolesarjev, ki merijo na najvišja mesta v skupnem seštevku. Mirno so se peljali v glavnini, obkroženi z moštvenimi kolegi, v zaključku etape pa delo prepustili najhitrejšim.

Čeprav je v torek Ackermann na cilj prišel precej odrgnjen in okrvavljen, je danes zelo dobro sprintal, v zadnjih nekaj metrih pa mu je očitno zmanjkalo moči. To sta izkoristila Ewan in Demare, Ackermann pa je obdržal prednost pred italijanskim prvakom Elio Vivianijem, ki je še enkrat več ostal praznih rok.

Ewan je na koncu z malenkostno prednost slavil drugo letošnjo in tretjo karierno na Giru ter skupno 34. med profesionalci. "Ackermann je dokazal, da je eden najhitrejših v pelotonu. Če sem iskren, bil je prvi, ki je zdrvel mimo mene, zato sem mu skočil v zavetrje. Moji fantje so me postavili v dober položaj, zato se mi ni bilo treba boriti za mesto. Olajšali so mi delo. Ackermann je poskusil z zgodnjim sprintom, zato sem le čakal in čakal," je sprint opisal Avstralec.

V uteho je Demare prevzel ciklamno majico najboljšega sprinterja. Francoz ima 194 točk, Ackermann pa 183.

Vsi trije Slovenci so etapo končali v času zmagovalca. Jan Polanc (UAE Emirates) na 24., Grega Bole (Bahrain-Merida) na 34. in Roglič (Jumbo-Visma) na 40. mestu. Skupno je Polanc 23., Bole pa 128.

V četrtek se v Italiji začne zares. Dvanajsta etapa se bo začela v Cuneu in se po 158 kilometrih končala v Pinerolu. Največji izziv bo devetkilometrski vzpon na Montoso, ki ima 9,3-odstoten povprečen naklon in bo prvi preizkus pripravljenosti najboljših v vožnji navkreber.


Najbolj brano