Evropski vložki

Vrhunec 34. kroga prve slovenske nogometne lige, ki bo razpotegnjen na tri dni, bo nedvomno jutrišnji obračun za vrh med Mariborom in Olimpijo. Že danes pa se bosta v Velenju pomerila Rudar in Gorica.

Amel Džuzdanović (v modro belem dresu levo) je dosegel gol za Gorico na prvi spomladanski tekmi 
z Rudarjem. Foto: Leo Caharija
Amel Džuzdanović (v modro belem dresu levo) je dosegel gol za Gorico na prvi spomladanski tekmi z Rudarjem. Foto: Leo Caharija

NOVA GORICA Lestvica namiguje, da bo obračun na stadionu ob Jezeru pomembnejši za gostitelje, ki bi z zmago naredili velik korak proti končnemu četrtemu mestu in morebitni uvrstitvi v evropska tekmovanja. Neznatne možnosti za takšen dosežek sicer ohranjajo tudi Novogoričani, ki pa bi morali do konca sezone uprizoriti malo verjeten zmagoviti niz. Če so Velenjčani nepredvidljivi, Novogoričani ne zaostajajo prav veliko v tej, le včasih dobrodošli značilnosti. Potem ko so Celjanom in Domžalčanom na dveh tekmah natresli sedem golov, so bili ob porazih proti Aluminiju in Triglavu spet sila jalovi oziroma brez zamisli v napadalni polovici.

Novogoriške težave proti postavljenim oziroma zgoščenim obrambam so vidne že od daleč, pri čemer pa velja poudariti, da je v sodobnem nogometu za veliko večino ekip, ki napadajo, prav to največja uganka. Ena rešitev je moštvena igra, druga so posamični vložki. Novogoričani so na zadnjih dveh dvobojih pogrešali oboje, zato je bil ničen izkupiček razumljiv. Na srečo se Velenjčani pod taktirko Marjana Pušnika ne zatekajo v obrambne okope niti na gostovanjih, kaj šele doma. O tem priča tudi razlika v golih (47:46), novogoriška (35:45) prikazuje občuten primanjkljaj v napadalnem delu.

5 remijev, najmanj med vsemi prvoligaši, sta zabeležila Rudar in Gorica.

Tudi lestvica strelcev prve SNL razkriva marsikaj. Najučinkovitejša nogometaša Gorice sta še vedno Rifet Kapić (7 zadetkov) in Kyrian Nwabueze (5), ki sta klubske barve branila le v jesenskem delu. Spomladi v novogoriških vrstah s štirimi goli izstopa le Mark Gulič. Na strani Rudarja je strelski primanjkljaj ob zimskem odhodu Johna Maryja (9) ustrezno nadomestil Dominik Radić. Hrvaški napadalec je osem od skupno devetih zadetkov zabil v spomladanskem delu.

Sicer sta današnja tekmeca zabeležila najmanj remijev med vsemi prvoligaši. Je pa res, da se je zadnji medsebojni obračun, ki sta ga spomladi odigrala v novogoriškem športnem parku, razpletel z neodločenim izidom. Danes točka ne bi pretirano koristila nikomur. “Pred nami so še tri tekme, iz katerih velja iztržiti čim več. Proti Aluminiju in Domžalam se nismo pokazali v želeni luči. Premalo smo si ustvarili, verjamem pa, da se nam bo v Velenju odprlo več prostora, ki pa ga moramo izkoristiti,” je povedal trener Gorice Miran Srebrnič, ki ima nekaj težav s sestavo obrambne vrste. Alen Jogan je že sklenil sezono, načeta pa sta tudi Tine Kavčič in Miha Gregorič, zato utegne po daljši odsotnosti zaigrati Žiga Lipušček. Zaradi povišane temperature pa bo današnjo tekmo izpustil tudi Dejan Žigon.


Najbolj brano