Zeleno, ki te ljubim zeleno

Včeraj so Stožice in okolica utripale povsem drugače kot v sredo. Glavni razlog je seveda slovenska reprezentanca, za ostalo je poskrbelo vreme, ki je bilo navijačem in tudi ponudnikom različnih storitev okoli dvorane bolj naklonjeno.

Slovenski navijači so v Stožicah pripravili izvrstno vzdušje
Slovenski navijači so v Stožicah pripravili izvrstno vzdušje 

LJUBLJANA > Že včerajšnji prihod v prestolnico se je občutno razlikoval od tistega v sredo. Sončni žarki pač blagodejno vplivajo na samo razpoloženje. Prva tekma pa je za razliko od sredinega uvodnega mrtvila postregla tudi z navijaškim ozračjem. Dvorana je bila na tekmi Finske in Hrvaške sicer še vedno bolj prazna - uradna statistika je zabeležila 3050 gledalcev - a privrženci naših južnih sosedov so po nizu zmag v Celju spet začeli verjeti v košarko oziroma v reprezentanco, ki je z leti izgubila svojo identiteto.

Včeraj popoldne je bilo še mogoče kupiti vstopnice za tekmo slovenske reprezentance z Italijo, in sicer tiste dražje po 55 evrov. Prav tako so še na voljo vstopnice za dvoboja Slovenije z Grčijo in Finsko. Kupiti jih je mogoče v Stožicah ali prek Eventima.

Prepoznavni hrvaški navijači so bili številčni in glasni. Odmevale so značilne navijaške pesmi, ki jih je bilo v zadnjem obdobju slišati le ob nogometnih in rokometnih igriščih ter morda ob vaterpolskih bazenih. Tudi igralci sami so začutili podporo in z gestami to tudi nazorno pokazali. Vse več je tudi predstavnikov hrvaške sedme sile, ki je po rezultatsko poraznem pripravljalnem obdobju in poškodbi obrambnega stebra Marka Tomasa košarkarsko izbrano vrsto skoraj odpisala. Če so nogometašem nadeli vzdevek ognjeni, rokometašem kavboji, vaterpolistom barakude, pa se je košarkarske reprezentance, ki je na olimpijskih igrah v Barceloni s srebrom dosegla sploh prvo medaljo v ekipnih športih na velikih tekmovanjih za Hrvaško, vse bolj oprijemala etiketa poražencev.

Uvodni polom s Španijo v Celju je le podkrepil dvome, potem pa je sledil zasuk. Ključna je bila verjetno zmaga s Slovenijo v Celju. Hrvaška samozavest je poskočila, visoka zmaga s Finsko pa obeta, da bo jutri na dvoboju z Italijo v Stožicah še več stolov zasedenih z navijači v kockastih dresih. Fincev je bilo razumljivo precej manj kot v Kopru. Sorazmerno malo je bilo včeraj tudi Špancev in Grkov. Velika večina stolov v Stožicah je bila na začetku druge tekme praznih, postopoma pa so jih začeli polniti privrženci slovenske reprezentance.

Z zgornjega dela dvorane so se že slišali navijaški vzkliki Slo-ve-ni-ja, Kdor ne skače ni Slovenec..., ki so bili vedno pogostejši. Vse bolj živahno pa je bilo kljub občasnemu pršenju tudi v okolici dvorane oziroma navijaški coni, kjer se je vrtela glasba v živo. Gostinska ponudba je bila podobna kot na ostalih prizoriščih, cene pa za Ljubljano pričakovano višje.

Medtem ko so naslednji tekmeci Slovenije Grki nekoliko nenadejano ugnali branilce naslova in povzročili pravo norišnico pri grških novinarskih kolegih, so dvorano postopoma preplavili navijači v zelenem. Modrih italijanskih barv skoraj ni bilo opaziti oziroma jih je bilo le za vzorec. Italijanski privrženci, ki so imeli tako kot dan prej Srbi težave s spremembami časovnic in vstopnicami, ki jih niso mogli unovčiti, so se utopili v morju zelene barve. Čeprav je bilo še nekaj sedežev nezasedenih, pa je bilo ozračje tisto pravo. Stimulativno, a športno. Italijanska himna ni bila deležna žvižgov, slovensko pa so navijači odpeli v en glas, tako da se je marsikomu v zelo akustični dvorani naježila koža.

To pa je bil šele uvod v vroč navijaški večer, ki je sledil v Stožicah in se nadaljeval na Kongresnem trgu. Košarka je v teh dneh slovenska številka ena!

ALEŠ SORTA


Najbolj brano