Za točke v nadaljevanju

Ko je Finska po dveh podaljških premagala Rusijo, je odpadel še zadnji dvom, katere tri reprezentance bodo napredovale iz koprske skupine. Poleg Suomija sta to Italija in Grčija. Seveda pa medsebojni izidi te trojice štejejo tudi v nadaljevanju EP.

Italijani (modri) se bodo jutri preselili v Ljubljano, Rusi pa bodo danes odigrali zadnjo tekmo na evropskem prvenstvu Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Italijani (modri) se bodo jutri preselili v Ljubljano, Rusi pa bodo danes odigrali zadnjo tekmo na evropskem prvenstvu Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Za Slovence je razplet skupine v Slovenski Istri vsekakor zanimiv, kajti koprska skupina se "križa" s celjsko, v kateri gre našim za zdaj odlično. Iz edinega slovenskega pristanišča si je prva priborila dobropis Italija, saj je premagala Finsko. Doslej zelo prepričljiva Grčija ima srečo, da lahko stopnjuje formo proti koncu prve faze, kajti po ogrevanju ji nasproti stojijo vse boljši nasprotniki. Po včerajšnjem srečanju z azzurri, ki jih je znova spodbujala množica navijačev (večinoma prihajajo v Koper dnevno, relativno malo pa jih prenočuje na naši strani meje), se bo Hellas namreč pomeril še s Finci. Ti bodo na peti tekmi v šestih dneh zagotovo čutili tudi živčnih dodatnih deset minut srečanja proti Rusiji. “Vse ekipe so že malce utrujene, vendar imamo mi to prednost, da nas s tribun vzpodbuja množica rojakov, ki so tudi zelo glasni,” je po zmagi "in extremis" proti Rusiji povedal finski kapetan Teemu Rannikko.

Prav tekma Grčija : Finska bo danes tudi odprla zadnji dan koprskega festivala košarke, ki se kar malce prehitro končuje. Naslednji srečanji bosta le formalnost. Italija bo skušala proti Švedski še malce izpiliti kolektivno igro, v kateri s soliranjem ne izstopa niti edini pravi zvezdnik Marco Belinelli. Doslej je ekipa uspela navdušiti italijanske novinarje, ki v tiskovnem središču vse glasneje (diskretnost tudi sicer ni njihova odlika) sprašujejo, kaj lahko Pianigianijeva četa stori proti Sloveniji ali Španiji.

Zadnje dejanje koprskega sporeda bo pripadlo največjima razočaranjima, Turčiji in Rusiji. Marsikdo je pričakoval, da bi lahko njun dvoboj celo odločal o vrhu skupine, toda druga in tretja ekipa z zadnjega svetovnega prvenstva (2010) sta povsem odpovedali ter zagotovo odhajata domov. Turški selektor Bogdan Tanjević je skozi celoten Eurobasket iskal moštvo, kakor se je sam izrazil, verjetno pa bi bilo marsikaj drugače, če bi bil nared “playmaker” Kerem Tunceri, brez katerega so morali Ersan Ilyasova, Hidayet Türkoglu in centri trpeti v posamičnih akcijah. Rusija? Za pozabo.

BP


Najbolj brano