Vse super, vendar brez medalje

Ključni možje slovenske košarkarske reprezentance so zadnji dan evropskega prvenstva strnili vtise. V slovenskem taboru so zadovoljni z doseženim petim mestom, vodstvo Košarkarske zveze Slovenije pa si bo sedaj vzelo nekaj mesecev za premislek o nadaljnjih potezah.

Slovenske reprezentance v takšni zasedbi ne bo nikoli več
Slovenske reprezentance v takšni zasedbi ne bo nikoli več 

LJUBLJANA > “Imeli smo junake na parketu in na tribunah. Našim košarkarjem smo omogočili vse pogoje za nemotene priprave, fantje pa so v minulih tednih pokazali pravi duh. Zdržali so tudi v težkih trenutkih,” je za uvod v zadnjo tiskovno konferenco povedal predsednik KZS Roman Volčič, medtem ko je direktor reprezentance Matej Avanzo pojasnil, da bo odločitev o morebitnem novem selektorju padla šele po daljšem premisleku: “Strokovni štab je izpolnil vsa naša pričakovanja. Skupaj s košarkarji smo ustvarili kult reprezentance. Seveda bomo za mnenje vprašali tudi košarkarje, odločitev pa bo sprejelo vodstvo zveze.”

Prvi zvezdnik reprezentance Goran Dragić je izrazil podporo aktualnemu selektorju Božidarju Maljkoviću, ki mu je sicer včeraj potekla pogodba: “Osebno si želim, da Božo ostane na klopi reprezentance. Zgradil je moštvo, ki je bila prava mešanica mladosti in izkušenj. Menim, da smo igrali zelo gledljivo košarko.”

Izkušeni Maljković je v svojem slogu vsem po vrsti natrosil obilo pohval in poudaril, da je Slovenija dosegla izjemen rezultat, sebi pa zameri le, da Francoze ni skušal presenetiti s consko obrambo: “Morda bi nas še lažje premagali, če bi mi igrali cono, a tega ne bomo nikoli izvedeli. Vsi košarkarji so imeli enakovredno vlogo, kritiki pa so nam pomagali, da smo po porazih zaigrali še bolj odločno. Nismo kalkulirali in si izbirali tekmecev v izločilnih bojih.”

S cmokom v grlu se je od številnih predstavnikov sedme sile poslavljal Boštjan Nachbar, ki je prvo tekmo v dresu članske reprezentance odigral leta 2001 proti Ukrajini: “Minuli tedni so bili najlepši v moji karieri. Tega v klubskem dresu preprosto ne moreš doživeti. Po porazu s Francijo sem dolgo časa žaloval v slačilnici, saj je bila to moja zadnja možnost za osvojitev medalje. Zgleda, da sem reprezentančno pot zaključil ravno na tekmi proti Ukrajincem, saj obstaja le en odstotek možnosti za nastop na svetovnem prvenstvu.”

Člani reprezentance so včeraj zaključili 66 dni dolgo druženje. Košarkarje že v naslednjih dneh čaka selitev h klubskim delodajalcem, medtem ko si bo selektor Maljković vzel daljši počitek od košarkarskega dogajanja.

SIMON MALJEVAC


Najbolj brano