V prestolnici je hladno

Drugi del evropskega prvenstva se je začel v turobnem ozračju. Tako zavoljo kislega vremena kot tudi zaradi bolj kot ne praznih tribun, ki so zaznamovale uvod v skupini E.

Sergej Gladyr, ki je bil v prvem delu najboljši ukrajinski igralec, je bil tudi proti Latvijcem najboljši strelec svoje ekipe
Sergej Gladyr, ki je bil v prvem delu najboljši ukrajinski igralec, je bil tudi proti Latvijcem najboljši strelec svoje ekipe  

LJUBLJANA > Bi bilo bolje, če bi drugi, prav tako skupinski del, pripravili kar v Tivoliju oziroma bi takoj začeli z izločilnimi dvoboji? To sta vprašanji, ki se porajata po prvem dnevu drugega dela tekmovanja. Prireditelji in snovalci razvlečenega evropskega prvenstva bodo seveda postregli z nasprotnimi argumenti, a bilanca in vtis s prvega dne v ljubljanskih Stožicah nista posebej spodbudna.

Dvorana, ki sprejme 12.500 gledalcev, je na prvi tekmi med Latvijo in Ukrajino, sicer pričakovano bolj kot ne -, samevala. Na prvi pogled se je zdelo, da je več medijskih delavcev kot košarkarskih zanesenjakov s plačano vstopnico. Uradna statistika je na koncu naštela 1800 gledalcev, med katerimi je bilo nekaj deset Latvijcev in Ukrajincev, razpršenih po dvorani.

Kakorkoli, dvoboj, ki naj bi že dal odgovor, kdo bo kot četrti ob favoriziranih Franciji, Srbiji in Litvi napredoval v četrtfinale iz skupine E, je postregel z latvijsko simultanko. Ukrajinci so povedli z 2:0, to pa je bilo tudi prvo in zadnje vodstvo varovancev Mika Fratella na tekmi. Vse ostalo je bilo v znamenju Latvijcev, ki so potrdili že videno na Jesenicah. Z domiselno igro v napadu ter gibljivo in kolektivno obrambo so otopili osti Ukrajincev, ki so zlasti v prvem polčasu zgrešili kopico “zicerjev” pod košem. Pomagali jim niso niti dober napadalni skok niti številni nasveti s klopi.

Latvija je bila preprosto boljša, ob izvrstni izvedbi in izkoristku meta (za 3 točke - 29:15, za 2 29:19). Po prvi četrtini je bila razlika 13, do odmora je narasla na 20, ob koncu tretje četrtine pa je bilo že neverjetnih +33. Še dobro, da so si Latvijci v prvih štirih minutah zadnjega dela privoščili strelski post, sicer bi bila razlika še večja od končnih 34 točk.

“Dobra obramba se vselej začenja z bistrim in učinkovitim napadom. Ko zadevamo odprte mete, pridobivamo tudi kolektivno energijo za igro v obrambi. Drugi mogoče niso verjeli v možnosti te reprezentance, za razliko od nas samih. To smo dokazali že v prvem delu tekmovanja,” je povedal po tekmi selektor latvijske reprezentance Ainars Bagatskis.

Latvijci so si z zmago na široko odprli vrata do četrtfinala. Za napredovanje bo slej ko prej zadostovala že nedeljska zmaga nad Belgijo, ki je sicer zelo obetavno odprla tekmo s Srbijo in povedla z 8:0. Tudi ko so jih tekmeci ob koncu prve četrtine ujeli, zlepa niso popustili, navkljub kakovostnemu razkoraku. Z ozko obrambno postavitvijo in potrpežljivostjo v napadu so izkoristili lahkotnejši pristop Srbov in držali rezultatsko ravnotežje do glavnega odmora.

Tudi v nadaljevanju Belgijci niso dopustili, da bi se dokaj zmedeni tekmeci razigrali in pred zadnjo četrtino so zaostajali le za tri točke. Srbi so se tudi v zadnjih desetih minutah poigravali z živci svojih navijačev, a so naposled le ugnali žilavega tekmeca. Z zmago nad Belgijo pa so si praktično že zagotovili napredovanje v četrtfinale.

Srbski selektor Dušan Ivković je bil zadovoljen le z rezultatom: “Pričakovali smo, da bodo Belgijci s consko obrambo ubrali podobno taktiko kot proti Franciji. Žal smo bili vse preveč nezbrani v napadu, še posebej pa v obrambi, kjer ni bilo prave intenzivnosti. V slačilnici smo se dogovorili eno, na igrišču pa smo potem počeli čisto nekaj drugega. Upam, da se bodo igralci tudi kaj naučili iz tega dvoboja. Košarka je pač kolektivni šport.”

Na drugi tekmi se je, predvsem po zaslugi privržencev Srbije, zbralo nekaj več gledalcev, ki so, kljub spremembi časovnice dvobojev, na vrhu dvorane poskrbeli vsaj za pokušino navijaškega ozračja. Na večerni tekmi s Francijo pa so navijaško štafeto, seveda, prevzeli litovski privrženci, a tudi slednji so prišli v Ljubljano v manjšem številu, kot na Jesenicah.

ALEŠ SORTA


Najbolj brano