Ukrajinci s tretjo zaporedno zmago že v nadaljevanju EP

Ukrajinci so v tretjem krogu prvega dela evropskega prvenstva v košarki v predtekmovalni skupini A v Ljubljani premagali Nemčijo z 88:83 in se s tretjo zaporedno zmago kot prva ekipa prvenstva praktično že uvrstili v drugi del. V prvi tekmi tretjega kroga skupine B na Jesenicah je Bosna in Hercegovina s 76:70 ugnala Črno goro in dosegla prvo zmago.

Ukrajinci so v tretjem krogu prvega dela evropskega prvenstva v košarki v predtekmovalni skupini A v Ljubljani premagali Nemčijo z 88:83 in se s tretjo zaporedno zmago kot prva ekipa prvenstva praktično že uvrstili v drugi del
Ukrajinci so v tretjem krogu prvega dela evropskega prvenstva v košarki v predtekmovalni skupini A v Ljubljani premagali Nemčijo z 88:83 in se s tretjo zaporedno zmago kot prva ekipa prvenstva praktično že uvrstili v drugi del 

LJUBLJANA > Ukrajinski košarkarji, ki so že dosegli največji uspeh v zgodovini na EP, so po sredini uvodni in tesni zmagi nad Belgijci v četrtek v dvorani pod Rožnikom premagali še Izraelce, po zmagi z Nemčijo pa so edina neporažena reprezentanca v skupini. Francija, ena izmed največjih favoritinj prvenstva, bi se v primeru zmage z Izraelom, tekma bo ob 21. uri, povzpela na drugo mesto. Izraelci doslej še niso zmagali, Francija pa že ima en poraz. Ob 17.45 bo v skupini še tekma med Belgijo in Veliko Britanijo, ki imata po eno zmago in poraz.

Ukrajinci so pod taktirko ameriškega selektorja Mika Fratella in z naturaliziranim Američanom Eugenom Poohom Jetrom (19 točk, šest podaj, pet skokov) ter Sergijem Gladirjem, ki je bil najboljši strelec (25 točk), premagali Nemce. Evropski prvaki iz leta 1997, ki so v Ljubljani že premagali Francoze, so sicer zelo dobro začeli dvoboj (13:4) in dobili uvodno četrtino, na odmor pa je ob polčasu odšla Ukrajina z desetimi točkami naskoka. Še šest točk višjo prednost je imela sredi tretjega dela, vendar so Nemci prednost pred zadnjim delom več kot razpolovili in imeli sedem točk zaostanka. Z delnim izidom 17:9 so tri minute pred koncem prevzeli vodstvo (74:73), po izenačenju na 76:76 pa so vajeti ponovno prevzeli Ukrajinci, v tem delu se je izkazal predvsem Gladir, in dobili zaključek s petimi točkami razlike.

Bosna in Hercegovina je Črno goro ugnala s šestimi točkami razlike, s tem pa imata tekmeca po eno zmago in dva poraza in sta obe še vedno v igri za drugi del. Najučinkovitejši v zmagoviti vrsti je bil Mirza Teletović. Prvi zvezdnik je dosegel dvojni dvojček z 18 točkami in 11 skoki, v zadnji četrtini pa sta bila Nemanja Gordić (17) in Nihad Đedović (16) pomembna sodelavca Teletovića pri preobratu. Zadnji del igre je Bosna in Hercegovina dobila s 16 točkami razlike (27:11). Pred tem so večji del dvoboja vodili tekmeci in imeli po treh četrtinah deset točk prednosti.

V črnogorskem taboru je bilo vroče že pred dvobojem, saj naj bi bil iz ekipe izključen Vladimir Dašić, ki tokrat ni stopil na igrišče. Uradnega sporočila o vzroku iz ekipe še niso dali, Dašića pa naj bi selektor Luka Pavičević odstranil zaradi nediscipline.

V skupini B bosta še srečanji Latvije in Litve (17.30) ter Makedonije in Srbije. Reprezentanca Makedonije, ki je v prvih dveh krogih doživela tesna poraza, je ostala še brez enega ključnih igralcev pod obročem, saj si je Gjorgij Čekovski v četrtkovem zaključku dvoboja z Litvo huje poškodoval mišico na desni nogi. Zato slovenski selektor na makedonski klopi Aleš Pipan nanj na prvenstvu ne bo mogel več računati.

STA


Najbolj brano