Ukrajina kot prva prišla do tretje zmage

Francija je v tretjem krogu prvega dela evropskega prvenstva v košarki v Ljubljani v zadnjem srečanju predtekmovalne skupine A premagala Izrael z 82:63, v skupini B na Jesenicah je Makedonija premagala Srbijo z 89:75. Ukrajinci so v Ljubljani premagali Nemčijo z 88:83 in se tretjo zmago kot prva ekipa prvenstva praktično že uvrstili v drugi del.

Slovenska in finska maskota Foto: Tomaz Primozic/Fpa
Slovenska in finska maskota Foto: Tomaz Primozic/Fpa

SLOVENIJA > Belgija je pred tem v skupini A premagala Veliko Britanijo s 76:71, v skupini B na Jesenicah pa je Litva ugnala Latvijo s 67:59, Bosna in Hercegovina pa je s 76:70 ugnala Črno goro in dosegla prvo zmago.

Ukrajinci so pod taktirko ameriškega selektorja Mika Fratella in z naturaliziranim Američanom Eugenom "Poohom" Jetrom (19 točk, šest podaj, pet skokov) ter Sergijem Gladirjem, ki je bil najboljši strelec (25 točk), premagali Nemce. Evropski prvaki iz leta 1997, ki so v Ljubljani že premagali Francoze, so sicer zelo dobro začeli dvoboj (13:4) in dobili uvodno četrtino, na odmor pa je ob polčasu odšla Ukrajina z desetimi točkami naskoka. Še šest točk višjo prednost je imela sredi tretjega dela, vendar so Nemci prednost pred zadnjim delom več kot razpolovili in imeli sedem točk zaostanka. Z delnim izidom 17:9 so tri minute pred koncem prevzeli vodstvo (74:73), po izenačenju na 76:76 pa so vajeti ponovno prevzeli Ukrajinci, v tem delu se je izkazal predvsem Gladir, in dobili zaključek s petimi točkami razlike.

Makedonci premagali sosede

Reprezentanca Makedonije, ki je v prvih dveh krogih doživela tesna poraza, je še pred tretjo tekmo ostala brez enega ključnih igralcev pod obročem, saj si je Gjorgij Čekovski v četrtkovem zaključku dvoboja z Litvo huje poškodoval mišico na desni nogi. Zato slovenski selektor na makedonski klopi Aleš Pipan nanj na prvenstvu ne bo mogel več računati. Pipanovi varovanci so kljub temu začeli odločno in prvo četrtino dobili z 29:17. Vlado Ilievski je sredi druge četrtine svoji ekipi znova zagotovil 10 točk prednosti (35:25), potem pa zadel še trojko in z Lesterjem Bojem McCalebbom poskrbel za delni izid 5:0 in + 15.

Na odmor po 20 minutah so Makedonci odšli z izidom 48:32, McCalebb pa je v tem delu dosegel 16 točk, polovico vseh, ki so jih zmogli Srbi, Ilievski pa jih je dodal 11. Tudi v nadaljevanju so bili Makedonci boljši in v drugi minuti zadnje četrtine vodili s 70:49. Srbi so v naslednjih štirih minutah nekoliko znižali (65:79), vendar so Makedonci zadržali dvomestno prednost in možnosti za drugi krog. McCalebb je bil najboljši igralec dvoboja (27 točk), Ilievski je dodal 16 točk, Peto Antić pa je prispeval dvojni dvojček s 16 točkami in 14 skoki. Za na prvenstvu prvič poražene Srbe je Danilo Anđušić zbral 19 točk.

Bosanci spretnejši od Črnogorcev

Bosna in Hercegovina je Črno goro ugnala s šestimi točkami razlike, s tem pa imata tekmeca po eno zmago in dva poraza in sta obe še vedno v igri za drugi del. Najučinkovitejši v zmagoviti vrsti je bil Mirza Teletović. Prvi zvezdnik je dosegel dvojni dvojček z 18 točkami in 11 skoki, v zadnji četrtini pa sta bila Nemanja Gordić (17) in Nihad Đedović (16) pomembna sodelavca Teletovića pri preobratu. Zadnji del igre je Bosna in Hercegovina dobila s 16 točkami razlike (27:11). Pred tem so večji del dvoboja vodili tekmeci in imeli po treh četrtinah deset točk prednosti. V črnogorskem taboru je bilo vroče že pred dvobojem, saj je bil iz ekipe zaradi nediscipline izključen Vladimir Dašić.

Latvija je po nekoliko presenetljivih uvodnih zmagah na tretji tekmi EP doživela prvi poraz na večji del dokaj enakovrednem dvoboju. Po izenačenju na 45:45 je sledil niz sedmih zaporednih točk Litve. Latvija je partijo dokončno izgubila tri minute pred koncem, ko je še imela možnost, da bi se tekmecem vnovič približa, vendar je zapravila dva napada zapored. Litva je tako prednost štirih točk (56:52) v minuti igre povečala na devet (61:52), taka razlika pa je bila tudi pol minute pred koncem. Izkušeni litovski košarkarji so brez večjih težav neprivlačen dvoboj privedli do pomembne druge zmage in je ob enakem izkupičku točk svojo baltsko sosedo prehitela na lestvici.

Parker podajal za zmago

Izraelci, ki na tem EP še niso zmagali, so bili večji del prvega polčasa povsem blizu Francozom, enim izmed največjih favoritov za zlato medaljo. Slednji so šele tik pred koncem druge četrtine prišli do večje prednosti (38:29). S skupnim delnim izidom 11:0 v dveh minutah in pol so na začetku tretje četrtine vodili z 48:29 ter na krilih Tonyja Parkerja, ki je nesebično podajal soigralcem, dokončno strli odpor Izraela. Z visoko zmago so se povzpeli na drugo mesto lestvice. Alexis Ajinca je dosegel 13 točk in šest skokov, Parker pa je bil drugi strelec zmagovalcev (12 točk, 7 podaj).

Tekma med Belgijo in Veliko Britanijo je bila dolgo izenačena. Čeprav sta si ekipi občasno priigrali nekaj točk prednosti, pa je bilo štiri minute in 40 sekund pred zadnjim piskom sirene 64:64. Sledile pa so minute belgijskih košarkarjev in delni izid 6:1. Po njem so minuto in 54 pred koncem povedli s 70:65 in to, sicer skromno prednost, obdržali do konca. Sacha Massot je bil s 15 točkami najboljši strelec zmagovalcev.


Najbolj brano