Tudi Zeus bo z njimi

Grkom (Ahajcem) ne gre verjeti, četudi prinašajo darove. Iz slovenske Istre so po porazih z Italijo in Finsko odšli brez točk, toda po zmagi nad Španijo je vse drugače.

Grki (beli)   bodo Slovencem težak tekmec tudi pod košem Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Grki (beli) bodo Slovencem težak tekmec tudi pod košem Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Tudi italijanski selektor Grkov (sicer je hrvaških korenin) Andrea Trinchieri lažje diha, posebej po genialni potezi, ko je njegov nebodigatreba Vassilis Kavvadas v štartni peterki šokiral Špance ter izsilil tri osebne napake Marca Gasola. Kavvadas bi sicer moral zdajle po vseh pravilih mlatiti gyros v kakšni restvraciji na Plaki (turistična četrt Aten), v resnici pa postaja adut iz rokava ene najbolj nepopustljivih reprezentanc zadnjih let. V izbrano vrsto se je namreč prebil kot rezerva za poškodovanega Schortsanitisa. V njej je ostal zgolj zaradi zdravstvenih težav Bourousisa, nato pa je v zadnjem trenutku iz dvanajsterice izrinil bolj izkušenega Vougioukasa. O njegovem statusu pove dovolj že dejstvo, da edini od Grkov še ni okusil Evrolige, saj prihaja iz Panioniosa.

Jasno je, da prvi med ducatom grških bogov ostaja Vassilis Spanoulis, k sebi pa prihaja tudi v ZDA rojeni Michail Bramos, ki je bil že po porazu s Finsko prepričan, da Hellas še ni rekel zadnje besede: “Vsi smo razočarani, ker smo drugo fazo začeli brez točk, toda pred nami so še tekme. Ne smemo se obremenjevati s kalkulacijami, temveč moramo razmišljati zgolj o naslednji tekmi.” Dolžniki ostajajo predvsem oba strelca Papanikolaou in Perperoglou, povsem pa je poniknil kapetan Fotsis, ki proti Španiji edini ni stopil na parket.

Za razliko od Italije imajo Grki dovolj višine za boj s slovenskimi centri, naši branilci pa morajo predvsem ustaviti navezo Zisis-Spanoulis, medtem ko je drugi organizator igre Sloukas šibki člen. Zeus in njegovo krdelo prisklednikov z Olimpa bodo resda na strani gostov, toda doslej je menda tudi Perun že našel svojo VIP ložo v Stožicah!

BORIS PLANINC


Najbolj brano