Svetovni prvaki v bratovskih navezah

Nekoč so po “družinskih ekipah” sloveli hokejisti, zadnja leta pa so jih prehiteli košarkarji. V zaledju se vedno najde kakšno novo ime, ki hitro opozori nase, pri čemer je dokaj verjetno, da se bo prikazalo v dvojniku. Zagotovo na svetu ni resne košarkarske države, ki bi premogla toliko družinskih navez kot Slovenija.

Zoran Dragić je član edine bratovske naveze v slovenski vrsti na letošnjem EP
Zoran Dragić je član edine bratovske naveze v slovenski vrsti na letošnjem EP 

KOPER > Na letošnjem eurobasketu sta seveda najbolj zablestela Goran in Zoran Dragić, zgolj poškodbe pa so preprečile še dva bratovska tandema: Edo Murič je ostal brez podpore starejšega brata Dina, Erazem Lorbek pa se ni mogel pridružiti Domnu, medtem ko se najmlajši Klemen nikoli ni prebil v izbrano vrsto. Seveda družinska kombinatorika prinaša tudi svoje pasti, kajti v preteklosti naj bi nekateri pogojevali nastope s sloganom vsi ali nobeden. V zadnjih letih sta za Slovenijo nastopala še brata Udrih, toda zaradi Benovih nenehnih odpovedi nikoli nista zaigrala skupaj, čeprav je Samo sodeloval na dveh zaporednih EP. Tudi Boštjan Nachbar ima mlajšega brata Gregorja, ki je v Kopru okusil prvoligaško košarko, a se je po hudi poškodbi preusmeril v trenerske in komentatorske vode.

Očitno so geni v košarki pomembna podrobnost, saj je pred tremi leti na SP Memi Bečirović s klopi vodil Sanija, pred tem pa se Jaka Daneu nikakor ni mogel otresti sence legendarnega očeta Iva, čigar soigralec “Taubi” Bassin se lahko pohvali z naslednikom Luko, ki bo po povprečni igralski karieri v prihajajoči sezoni pomočnik glavnega trenerja Uniona Olimpije Aleša Pipana. Morda bo čez nekaj let eden od nosilcev zelenih kobilic tudi Luka Dončič, ki je pri 14. letih najboljši igralec madridskega Reala v svoji starostni kategoriji, njegov oče Sašo pa ima za pasom dva reprezentančna nastopa.

Nekaj košarkarskih dinastij poznamo tudi na Primorskem. Mladi up Luka Rupnik je nečak nekdanjega idrijskega stroja za koše Francija, po stopinjah očeta “Roleta” Šantlja stopata sinova Luka in Leon, v Postojni pa je zrasel tudi bivši mladinski reprezentant Klemen Muha, a ni presegel očeta Mitje. Letos se je na uvodnih pripravah reprezentance znašel tudi Jaka Brodnik, ki se je prvih korakov učil pri koprskem Košu, kajti prav v Istri je svojo kariero zaključil njegov oče Bojan, zanj pa je med ostalimi skrbel reprezentančni zdravnik dr. Branko Cvetičanin, pri katerem družinsko košarkarsko tradicijo v Portorožu nadaljuje 20-letni sin Aleks.

Kaj pa košarkarske družine v tujini? Na EP 2013 Litvo zastopata brata Lavrinovič, pred njima smo videli Žukauskasa, na področju nekdanje Jugoslavije pa je figlio d'arte dokaj pogost pojem. Selektor BiH je bil brat nepozabnega Dražena Aleksandar Petrović, v dresu Črne gore je precej razočaral Nikola Vučević, katerega oče Boro je najboljša leta preigral pri sarajevski Bosni, boljše pa se je izkazal eden najbolj nadarjenih Evropejcev Dario Šarić, ki je pri 19. že boljši od očeta Predraga. V košarkarsko nori družini iz Šibenika se je z oranžno žogo sicer ukvarjala tudi mama, medtem ko je sestra kadetska reprezentantka Hrvaške, toda po številu družinskih navez je Slovenija kljub vsemu številka 1.

BORIS PLANINC


Najbolj brano