Španci so že pokazali zobe

Tovrstne tekme je verjetno najlažje igrati. Ko nasproti stoji španska reprezentanca, aktualni evropski prvak in prvi favorit turnirja, je pač nemogoče napovedovati zmago. Presenečenje pač.

Od leta 2009 sta se  izbrani vrsti Slovenije in Španije redno pomerili na velikih tekmovanjih, zmagovalec pa je bil vselej isti - “furije” Foto: Fiba
Od leta 2009 sta se izbrani vrsti Slovenije in Španije redno pomerili na velikih tekmovanjih, zmagovalec pa je bil vselej isti - “furije” Foto: Fiba

CELJE > Slovenija ima kar dolgo tradicijo tekem s Španijo, ki pa so se v zadnjih letih vselej končale z zmagoslavjem španske vrste. Od leta 2009 sta se obe izbrani vrsti redno pomerili na velikih tekmovanjih, zmagovalec pa je bil vselej isti. Še najbolj so jim za ovratnik slovenski košarkarji dihali v predtekmovanju v Varšavi leta 2009, ko so s košem Erazma Lorbka v zadnji sekundi izsilili podaljšek, v katerem pa niso imeli dovolj moči za preobrat. Vemo, kako se je izteklo EP - Španci so zasedli evropski prestol, Slovenija pa četrto mesto.

Štiri leta zatem sta obe ekipe oslabljeni, pri čemer se seveda “furiji” bistveno manj pozna odsotnost Pauja Gasola, Juana Carlosa- Navarra ali Sergia Ibake kot pa Sloveniji, denimo zdravega Erazma Lorbka (da Bena Udriha in še koga od upokojenih igralcev niti ne omenjamo). Na vseh igralnih mestih imajo po dva igralca, v bratove čevlje pa bo stopil center Marc Gasol, ki pred osmimi leti, ko je deloval okorno in s kakšnim kilogramom preveč, zagotovo ni nakazoval, da se bo razvil v odličnega centra. Spremembe v španski ekipi pa s tem ni konec. Selektorski stolček je zapustil Italijan Sergio Scariolo, ki je Špance vodil do dveh naslovov evropskega prvaka. Nasledil pa ga je domač strokovnjak Juan Orenga, ki je Scariolu v članski vrsti asistiral med leti 2009 in 2012. Sočasno je uspešno vodil špansko reprezentanco mlajših članov, zato mu je španska zveza zaupala vodenje prvega moštva.

Tu so še Ricky Rubio, ki ima priložnost, da postane prvi organizator igre, Jose Manuel Calderon, Sergio Lull in drugi, ki že v pripravah niso poznali poraza. “Igramo nekoliko drugačen sistem igre kot prej, nihče pa ne more pričakovati, da se bomo skozi prvenstvo sprehodili. Skupina ni preprosta, takoj na začetku se bomo pomerili s Hrvaško in gostiteljem Slovenijo, ki bosta imeli tudi prednost domačega igrišča,” pravi španski selektor Orenga.

Španci so svojo obrambo na meji prekrška, ki tekmecu ne da dihati, v praksi pokazali proti Hrvatom in jih v zadnji četrtini omejili zgolj na tri točke. Po tekmi so bili sicer precej zgovorni tudi za nešpanske medije. “Ko spravimo obrambo na višjo raven, nas je težko premagati. Zaenkrat nam to še ne uspeva, kot si želimo. Pričakujem zanimivo tekmo s Slovenci, na tribunah bodo gotovo zmagovalci,” je dejal Marc Gasol.

“Malce smo se že pripravili na slovensko igro. Zadržati moramo intenzivnost v obrambi in dobro skakati, saj ima Slovenija odlične skakalce. Potrebno bo veliko teči, saj bo to po mojem ključni faktor tekme,” ocenjuje Ricky Rubio, medtem ko je Jose Calderon v smehu navrgel: “Videli bomo, kako bomo igrali pod pritiskom s tribun. Turnir je dolg, ne bežimo od vloge favorita, pričakujem pa nedvomno težko tekmo.”RM


Najbolj brano