Sekule Popović: “Ni bilo večjih težav”

Doslej največji športni dogodek v Kopru se je iztekel. Sklepna ocena bo znana po analizah in seštetju vseh številk, prvi vtisi pa so pozitivni.

 Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Foto: Tomaž Primožič/Fpa

KOPER > Tako meni tudi predsednik organizacijskega odbora koprskega dela eurobasketa Sekule Popović.

Prvih 60 tekem evropskega prvenstva si je ogledalo 155.336 obiskovalcev oziroma v povprečju 2588. Največji obisk je beležila jeseniška Podmežakla s povprečno 3389 obiskovalci na tekmo, drugo je bilo Celje ( 2888), tretji Koper (2542), najmanj pa Tivoli (1536). Največji obisk je zabeležila tekma Makedonija : Srbija (5.500). Slovenijo je obiskalo med 18.000 in 20.000 tujih gostov, ki so ustvarili približno 50.000 nočitev.

“Če ocenim prireditev zdaj, na prvo žogo, so občutki vsekakor pozitivni. Predvsem iz dveh vzrokov. Prvič: organizacija je potekala v skladu z našimi pričakovanji, saj večjih težav nismo imeli; in drugič, obisk je presegel naša pričakovanja in tudi pričakovanja organizatorjev eurobasketa. V povprečju je bilo v Kopru več kot 2500 gledalcev na tekmo. Glede na kapaciteto dvorane je bilo med tremi prizorišči (op. a. celjsko, kjer so bile tekme Slovenije, je imelo drugačne razsežnosti) najbolj zasedeno. Dvoboji Italije so bili razprodani, tekme Finske so se zelo dobro prodajale, razprodana je bila tudi tekma Grčija : Turčija.”

> Kakšni so odzivi Fibe?

“Odzivi Fibe so bili zelo pozitivni. Vse skupaj je potekalo na visoki ravni. Ni bilo nobenih večjih težav, okrog dvorane ali v navijaških središčih ni bilo posebnih ekscesov. Prav tako ni bilo zapletov z logistiko, promet od Portoroža do Kopra je potekal nemoteno. Režim okrog dvorane je sicer spremenil normalen dnevni ritem Koprčanov, a do zamaškov ni prihajalo.”

> Koliko ljudi je sodelovalo pri organizaciji v Kopru?

“Na prizorišču v Kopru je bilo najmanj 300 ljudi. Sto je bilo prostovoljcev, več kot 50 varnostnikov, dodati je potrebno še hostese, pa vzdrževalce dvorane in druge zaposlene v dvorani, člane mestnega organizacijskega odbora. V tej številki niso všteti policisti in funkcionarji Fibe.”

> Kako ste zadovoljni s spremljajočimi prireditvami?

“Zadovoljni smo z dodatnim programom in dogajanjem. Vsaj v soboto in v nedeljo je bilo v Kopru zaradi Eurobasketa približno 10.000 ljudi. To je bil res pravi športni dogodek.”

> Je bila kakšna stvar, ki bi lahko bila boljša?

“Če bi bili pikolovski, bi lahko omenili zastoj pri prodaji vstopnic prvi dan. Gledalci so prišli nekoliko prepozno, poleg tega pa so naenkrat dvigovali vstopnice za ves čas EP. Tako ni bilo vsega moč uskladiti v nekaj minutah. Tu bi lahko bila zadeva drugačna.”

> Pa okvara semaforja za 24 sekund že pred začetkom prvega srečanja?

“Tu je šlo za vpliv višje sile. Nekdo je po nesreči pretrgal kabel, nato pa se je pokvarila kocka za 24 sekund. Lahko bi jo zamenjali, imeli smo pripravljeno novo konstrukcijo koša, toda predstavniki Fibe so se z reprezentancama dogovorili, da se tekma odigra brez odštevalnika časa za 24 sekund, tako da smo to zamenjali po tekmi. Nekaj neprijetnosti so imeli domačini, ker smo presekali najkrajšo pot iz Semedele v središče Kopra, ampak mislim, da smo bili logistično kar najbolj prijazni do občanov.”

> Kakšen je poslovni iztržek mesta in meščanov?

“Upam, da so vsi, od trgovcev, gostincev, lokalov nekaj imeli od tega. V to pa v tem trenutku še nimamo vpogleda.” DENIS SABADIN


Najbolj brano