Še pravočasen opomin

Generalka pred sredinim pričetkom eurobasketa se ni razpletla povsem po željah slovenskih košarkarjev. V lepo napolnjenih Stožicah je Francija slavila s 70:65.

Dvoboj dveh NBA zvezd - Tony Parker proti Goranu Dragiću Foto: Simon Maljevac
Dvoboj dveh NBA zvezd - Tony Parker proti Goranu Dragiću Foto: Simon Maljevac

LJUBLJANA > Dvoboj proti galskim petelinom so slovenski košarkarji, pa tudi navijači in strokovnjaki, pričakali z mešanimi občutki. Večina je poudarjala, da je glavnina dela v pripravljalnem delu že opravljenega, zaradi tradicije pa so se vsi skupaj najbolj bali kakšne poškodbe tik pred pričetkom evropskega prvenstva.

Dvorana Stožice, gledalcev 12.000, sodniki: Lovšin, Majkić, Vučković (vsi Slovenija); četrtine - 13:17, 17:15, 22:15, 13:23. Slovenija: Slokar, Lakovič 3, Balažič 2, Joksimović, Murić, Blažič 4 (6:4), Nachbar 10 (4:4), G. Dragić 18 (6:5), Lorbek 5 (2:2), Vidmar 11 (6:3), Begić 6 (4:2), Z. Dragić 6 (2:2). Selektor: Božidar Maljković. Francija: Batum 4 (2:2), Diot 8, Petro 6 (2:2), Kahudi, Parker 14 (8:8), Huertel, Pietrus, De Colo 11 (2:1), Diaw 2 (2:0), Ajinca 17 (3:1), Gelabale 8 (1:1). Selektor: Vincent Collet.

Na srečo so bile vse skrbi bolj ali manj odveč, skupni vtis pa je malce skazil le poraz, ki pa lahko dolgoročno prinese več dobrega kot slabega. Bučni slovenski navijači so največ pozornosti namenili dvoboju organizatorjev igre iz lige NBA, Gorana Dragića in Tonyja Parkerja. Večji del srečanja je na parketu prevladoval slovenski adut, ki je navduševal z vratolomnimi prodori, ki jih je večkrat končal v reklamnih panojih, v zadnjih minutah pa je žogo v svoje roko vzel Parker in popeljal svojo reprezentanco do zmage. Francozi so se pričakovano predstavili kot izjemno čvrsta in atletska zasedba, ki veliko točk dosega po zaslugi odličnega napadalnega skoka, v ključnih trenutkih pa se moštvo povsem podredi članu San Antonio Spursov, ki je bil v soboto tudi nezgrešljiv s črte prostih metov. “Vedno je lepo zmagati na zadnji pripravljalni tekmo. Evropsko prvenstvo bo nedvomno zelo zanimivo. Sam nimam več težav s poškodbo, tako da bom lahko dal maksimum na parketu,” je po koncu dvoboja razmišljal Parker, nedvomno najbolj zveneče ime prihajajočega prvenstva.

Slovenija je večji del drugega polčasa držala prednost, v zaključku srečanja pa je odgovornost v svoje roke prevzel Gogi, ki pa so ga Francozi zaustavili s podvajanji. Njegovi soigralci so bili, z izjemo Boštjana Nachbarja, preveč pasivni in zmaga je splavala po vodi. Poraz ni tragičen, je pa zagotovo dobro opozorilo pred pričetkom prvenstva. Slabo odigrana končnica je za strokovni štab na čelu s selektorjem Božidarjem Maljkovićem razlog za alarm, saj bo potrebno na eurobasketu v zaključnih minutah tekem pokazati bistveno večjo mero zbranosti. “Sam sem si želel nekaj dni pred pričetkom prvenstva zaigrati proti enim izmed favoritov. Nismo igrali slabo, vendar so nas Francozi kaznovali za vsako napako v končnici srečanja. Naši mlajši košarkarji so bili v zadnjih minutah premalo zbrani,” je opozoril Maljković in pojasnil, čemu bo na zadnjih treningih pred sredinim uvodom proti Češki posvetil največ pozornosti: “Bolje moramo braniti hiter prenos žoge nasprotnikov ter bolj odločno kreniti na skok v napadu.” Daleč od prave forme je za zdaj kapetan Jaka Lakovič, ki pa verjame, da bo do prve tekme še dvignil svojo pripravljenost: “Proti Francozom smo pazili, da ne bi prišlo do morebitnih poškodb. Imeli smo priložnost za zmago, ki pa je nismo izkoristili. Sedaj se bomo posvetili pripravam na Češko. Imamo veliko informacij o njihovi igri, kar nam bo zelo pomagalo pri pripravi taktike.”

Deset zmag v dvanajstih pripravljalnih tekmah je v tem trenutku že zgodovina. Slovenci so po visokem porazu v Srbiji prestavili v višjo prestavo.

Od srede dalje bo šlo zares Odločnost, ki jo v zadnjih tednih izžarevajo slovenski košarkarji, pa vendarle daje upanje, da bomo v naslednjih tednih pisali pozitivne zgodbe.SIMON MALJEVAC


Najbolj brano