Sasu Salin, Finec dveh src

22-letni branilec Sasu Salin je eden redkih finskih košarkarjev, čigar ime in priimek lahko vsak izgovori brez težav. Je tudi naslednik Teemuja Rannikka v ljubljanski Olimpiji, ki je Slovencem še najbolj približal košarko “Made in Suomi.”

Sasu Salin (z žogo): “Sem Finec in v prsih mi bije   finsko srce. Kot član Olimpije pa imam tudi  zmajevo srce. Torej sem človek z dvema srcema.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa
Sasu Salin (z žogo): “Sem Finec in v prsih mi bije finsko srce. Kot član Olimpije pa imam tudi zmajevo srce. Torej sem človek z dvema srcema.”  Foto: Tomaž Primožič/Fpa

LJUBLJANA > Finska je sicer v drugem delu tekmovanja vknjižila dve ničli in se s tem poslovila od nadaljevanja turnirja. Ampak že to, kar so košarkarji iz dežele hokeja in nordijskega smučanja dosegli v Slovenniji, je veliko. Sasu Salin je tekmo s Španijo končal brez točke in s poraznim metom, ampak se zaradi tega ni posebej obremenjeval. Pravzaprav je vse skupaj vzel flegmatično.

> S Španijo ste držali korak prvo četrtino, potem pa je bilo tekme konec. Tudi vam ni šlo najbolje.

“Igrali smo, kolikor smo proti Španiji lahko. Ampak jasno je, da imajo oni odlične igralce na vseh igralnih mestih. Posebej na branilskih položajih imajo izjemne igralce, z izkušnjami iz lige NBA, ki igrajo odlično obrambo. Težko je metati proti njim in danes res ni bil moj dan. Ampak izgubiti s Španci ni nobena tragedija.”

> V Kopru ste blesteli, v Ljubljani se vam je ustavilo. Je bila torej tam skupina le šibkejša?

“Mogoče so bili v drugi skupini (celjski, op. a.) res močnejše ekipe. Grčijo smo premagali, pa je v Ljubljani kljub porazom enakovredna. Mogoče je razlog, da igramo tu nekoliko slabše v obrambi, kjer nismo več tako čvrsti in izgubljamo skok. Ne igramo pa bistveno drugače.”

> Ostali ste brez Hanna Möttöläja, ki je ne glede na vse eden simbolov vaše košarke. Kaj za vas pomeni njegova odsotnost?

“Hja, odpovedale so mu kolenske vezi in je že nekaj časa doma. To je seveda velika težava za nas v igri pod košem, pa tudi njegove izkušnje so nam prišle prav. Seveda ga pogrešamo, ampak nihče ni nenadomestljiv. Grčijo smo premagali brez njega, torej to ni nek izgovor.”

> Ste zadovoljni z doseženim?

“Dosegli smo vrhunski rezultat, lahko bi rekel zgodovinski, še posebej v Kopru, ko smo imeli bučno podporo. Seveda smo želeli tudi v Ljubljani dobro igrati, ampak v tekmah z velikimi ekipami nismo bili najboljši. To pa ne bo zmanjšalo dosežka. Hej, šli smo v drugi del.”

> Kaj pa napovedujete za tekmo s Slovenijo?

“Oh, dobra je, igra zelo dobro košarko. Pozabiti moramo današnjo tekmo in se osredotočiti na gostitelje. V tekmo bomo šli sproščeni, zakaj ne bi šli po zmago. Ampak realno pričakujem le to, da odigramo boljše kot smo proti Španiji.”

> Stožice so vaš košarkarski dom, bo tekma tu kaj posebnega?

“Lepo je igrati v Stožicah, dobro poznam veliko slovenskih igralcev, ampak zame bo to normalna tekma. Sem Finec in v prsih mi bije finsko srce. Kot član Olimpije pa imam tudi zmajevo srce. Torej sem človek z dvema srcema.” RM


Najbolj brano